İnsanın bugünlerde çıkan haberlere göz gezdirirken, kendini The Matrix ya da Terminator‘ün prequel’ünde yaşıyormuş gibi hissetmemesi gerçekten de mümkün değil. Beş altı sene önce şaka olarak “Makineler dünyayı ele geçirecek olum, ehehe” çevirdiğimiz lafları, Stephen Hawking, Elon Musk gibi koca koca bilim insanları tartışır oldu. Bir yandan Atlas Robot‘un beline beline odun vuruluyor, bir yandan drone’larla dünyalar dönüyor. Bir yandan da pizzalarımızı robotlar getiriyor.

Evet, Avustralyalı teknoloji şirketi Marathon Targets’ın, Domino’s Pizza ile birlikte geliştirdiği Domino’s Robotic Unit, kısa ismiyle DRU Avustralya’nın Queensland eyaletinde sokakları arşınlamayı başladı. Bu robot tam olarak ne yaptığını sanıyorsanız, onu yapıyor. Siparişler geliyor, adres kendisine yükleniyor, o da pizzayı sıcak tutan kompartmanına, kolayı soğuk tutan kompartmanına alıp çıkıyor yola.

Yol buluculuk için kullandığı sistem LIDAR, yani sürücüsüz arabaların kullandığı sistem ile aynı. Robotun içerisinde GPS takip sistemi var, Google Maps ile otomatik senkronize oluyor. Yani rotaları birebir öğretmek gerekmiyor. Kendisinin etrafındaki objeleri algılayabilen bir sensörü de olduğu için sağa sola çarpmadan pizzayı hedefe ulaştırabiliyor. Ulaştıktan sonra da müşteri kilitli kompartmanları kendisine verilen kodla açıp, pizzayı afiyetle yiyor. İlk teslimatları kısıtlı bölgelerde denendi DRU’nun, zira henüz Avustralya yetkilileri başıboş dolaşmalarına izin vermiyorlar; zaten test aşaması da bitmiş değil.

Bakın, dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Ama DRU’nun çalışma prensiplerini sayarken aslında LIDAR haricinde komple mevcut gündelik hayatımızda rastladığımız teknolojileri listeledim. Google Maps ile otomatik senkron olan GPS’i baya bakkal ararken biz kullanıyoruz zaten. Otomatik rota çıkarma da her trafik atlatmak isteyenin başvurduğu bir yöntem. Arabanızı park ederken de sensörlerin sizi uyarması, yeni bir gelişme değil. Ama pizza getiren robot yine de garip bir şey. İşte böyle de sinsi bir meret teknoloji.

DRU’yu hareket hâlinde görmek isterseniz, ilgili GeekHaber videosunu aşağıya ekledik, orada Aybike ek detayları da anlatıyor. Animatrix’in tarih bölümüne konu olduğumuz şu günler cümlemize hayırlı olsun.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.