Meiji Ishin – 1868 – Japonya

Meiji Restorasyonu

Neden?: Meiji Restorasyonu pek çok oyuna, pek çok kitaba, pek çok filme konuk oldu. Japonya kültürünü ihraç etme konusunda pek kusuru olmayan bir ülke olduğundan ne ile karşılaşacağımızı az çok biliyoruz. Bu da meseleye ayrı bir tat katacaktır. Dedik ya, zaten iç çekişme dönemleri serinin tonuna uyuyor. Burada bir de seriye çok yakışır bir coğrafya var.
Neden kıvılcım olur?: Çünkü işin içinde ninja olma ihtimali var. Evet, biliyorum Meiji döneminde ninja falan kalmamıştı pek. Ama çok mu zor mesela ninja dediklerimizi Assassin örgütüne bağlamak, “meğerse o dönemde de gizli glzli aktiflerdi” demek? Değil. Baya baya ninja olarak oynayabiliriz.

 

Anglo-Zulu War – 1879 – Güney Afrika

Anglo-Zulu War

Neden?: Aynı İnka – İspanya örneğinde olduğu gibi burada da domine etmek isteyen, bunu da topla tüfekle yapmaya hazır bir kraliyet, onlara karşı da mücadele eden bir yerel halk var. Bu yerel halkı Assassinlerin desteklediği bir güç hâline getirip, zaten paçasından Templar’lık akan İngiliz’leri kötü çocuk yapmak zor değil.
Neden kıvılcım olur?: Afrika’da geçen bir Assassin’s Creed görmek istiyorum! Gerçekten! O savannalarda koşturmak, safari yapmak, ava çıkmak istiyorum! Kabile mensubu bir Assassin çok havalı olmaz mıydı ya? Şöyle her tarafından postların sarktığını falan düşünün… Valla heyecanlandım.

 

Ekim Devrimi – 1917 – Rusya

Ekim Devrimi

Neden?: Çoğu kişi olayı “Bolşevikler monarşiden sıkıldı, dur bir komünizm deneyelim dediler” zanneder ama Ekim Devrimi aslında tam bir casusluk, iç çekişme ve yer yer “dış mihrak” hikayesidir. Assassin’s Creed serisinin balı ekmeği tarihi figürler bol, Bolşevik-Menşevik kavgası üzerine söylenecek şeyler fazla. E mimari olarak da tam anlamıyla nefes kesici bir yer var ortada.
Neden kıvılcım olur?: Artık Assassin’s Creed serisinin tabağıyla oynamayı bırakıp, koca ısırığı alması lazım. Kaçarı yok, barutlu dönemlere geçiş yapacak. Watch Dogs gibi ölümüne modern olsun demiyorum, ama en azından bir şekilde 20. yüzyıla geçmesi lazım. E bunu yapacaksa, bari başlarında yapsın ki roket falan fırlatamayabilelim. Hâlâ silahlara süngülerin takıldığı, atlı süvarilerin hâlâ kol gezdiği 1917 bizce bunun için harika bir tarih.

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

6 Comments

  1. duralireha Reply

    Koskoca Çin seçeneğini iki boyutlu bir mini-oyunla geçiştiren Ubisoft bunları düşünmüyor mu acaba?

  2. Abi ben bi antik mısır falan bekliyorum ya, ordan sonra hazır geri tarihe geçmişken fantastik bi ilk imparatorluk oyunu olabilir.

  3. Emekcan Kaşkal Reply

    İngiliz İç Savaşı döneminde şövalye yoktu, zırhlı süvariler vardı hatta cuirassier diye yazılıyor. Ayrıca dönemin ne okla ne de crossbowla alakası var. Barut çağına denk geliyor ve savaşta oklar değil, tek atışlık tüfekler kullanılıyor. Konu hazırlıyorsunuz bari bilerek hazırlayın. Ayrıca oyunun böyle bir habere ihtiyacı yok. Eğer AC Wiki’ye bakarsanız diğer oyunların hangi dönemlerde geçeceği zaten yazıyor. Elliye yakın dönem var işlenecek. İngiliz İç Savaşı da bunların arasında. Yazar olmak için biraz birikim lazım Yiğitcan reyiz.

    • Yiğitcan Erdoğan Reply

      şu işin en kötü yanı şöyle yorumlar herhalde.

      madde madde geçelim mi sevgili Emekcan?

      1. cuirassier barutlu silah kullanan atlı askere denir zaten. ben de orada “atlı askerler” demişim. tek tek “ama mızraklısı, ama barutlu silah kullananı” demenin bir manası yok. şövalye de atlı asker anlamında kullanılmaz her zaman. normalde karıştırmak mümkün, ama ben şövalyenin hemen ardından “atlı asker” dediğim için kast ettiğim şeyin titr olduğunun anlaşıldığına inanıyorum.
      2. barut çağının başlangıcına geldiğinin farkındayım ki resmi o yönde koydum. gel gör ki tüfeklerin o dönem fazlasıyla yavaş olması, ıslak havalarda çalışmaması ve üretmesi de tüketmesi de pahalı cihazlar olmalarından dolayı oklar hâlâ kullanılmaktaydı. ingiliz iç savaşında görevi okçuluk yapmak olan bir bölük var. hatta bu amaçla yaratılan, kaydı tutulmuş son bölük. savaşta yeri varsa, assassin karakterimizde hayli hayli yeri vardır.
      3. AC wiki diye kast ediyor olabileceğin siteye baktım, adamlar sağ altta anket yapıyor “bir sonraki AC oyunu nereye gitsin?” diye. bu yönde yapılan bir resmi açıklama yok. Wiki bir liste yaptıysa muhtemelen Black Flag’in günümüzde geçen bölümlerinde hack’lerin ulaşabildiğimiz bir e-mail’de yazan şeylerden yola çıkıyordur. orada “desmond’ın anılarıyla yapılabilecek oyunlar” başlığı altında İtalyan Rönesans’ı, Osmanlı İmparatorluğu Amerikan Kolonileri / Bağımsızlık Savaşı, New England ve Amerikan Orta Batısı, Kutsal Topraklar, Mısır ve Kuzey Afrika, Ashikaga Shogunluğu, Fransız Devrimi, Napolyon Savaşları ve “Summer of Love” geçiyordu. Eğer buradan almışlarsa almışlardır, yoksa resmi bir açıklama yok. Varsa da ne biz, ne Gamespot, ne IGN, ne Eurogamer, ne Polygon, ne Edge bilmiyoruz yani. AC wiki’ye gitmiş herhalde bir tek.
      4. gel tanışalım emekcan. benim adım yiğitcan. 24 yaşındayım. 8 senedir bu işi yapıyorum. 3.5 sene Oyungezer, 2.5 sene Fareler Oyunda, 1 sene Merlin’in Kazanı için çalıştım. odtü uluslararası ilişkiler mezunuyum, yan dalımı tarih üzerine yaptım. odak noktam amerikan dış politikası ve tarihiydi. eğer sıkıntın seriyle ilgiliyse, assassin’s creed’in saçma sapan DS ve PSP yan oyunları da dahil olmak üzere tüm oyunlarını oynadım. hem tarihe, hem de mevzubahis seriye ilgim var. belli ki senin de öyle. gel yanlış ayaktan başlamayalım.. gel boşu boşuna tanımadığın insanın bilmediğin birikimine sallama. ziyaret et bizi, sık sık oku, yorum bırak. böyle tepeden yargılamalarla atma ilk adımı…

      • Emekcan Kaşkal Reply

        Tarihin, oyunun ve oyun içinde tarihin hastasıyım. Pek akademik konuşmuyorum farkındayım ama içimden geldiği gibi yazmayı seviyorum. Yazının ilk kısmı için şunu diyebilirim. Algılatmaya yönelik yaptığın ufak bir hatadan dolayı böyle düşündüm; şövalyeler dedikten sonra bir de üstüne oklar falan deyince, pek bilgisi olmayan biri olarak gördüm seni. Dönemin İngiliz askeri birliklerinde hiç görmediğim için ok kullanıldığını bilmiyorum. Ne okuduğum yazılarda ne de izlediğim filmlerde böyle bir kesite denk gelmedim. Senden ricam bu birliğin bir resmini ve adını benimle paylaşman. Çünkü bildiğim kadarı ile otuz yıl savaşlarına doğru ok kullanılmıyor. En son seksen yıl savaşlarında crossbow kullanıldığını biliyorum. Ondandı bütün bu ön yargım. Siteyi de yeni keşfettim denebilir.

        AC wiki için de dediğimi yanlış anlamışsın biraz da üzerine geldiğim için öyle düşünmüş olsan gerek. Demek istediğim elliye yakın madde ile anketin pek alakası olduğunu düşünmüyorum. Zira ihtimali olan bölgeler çok azdı.

        http://assassinscreed.wikia.com/wiki/Pieces_of_Eden

        En aşağı bakarsan kırk sekiz tane cennet parçasının yerlerini gösteren madde var.

        Amerika ve Avrupa tarihine ilgim çok büyük.
        Benim tahminim de tamamen kronolojik bakarsak; Fransız İhtilali sonrası Vİktorya dönemi öncesi büyük ihtimalle kraliçe daha gençken işlenmesinin nedeni Vahşi Batı’ya ve Amerikan İç Savaşına giriş hazırlamak. Zaten büyük ihtimalle Viktorya döneminde, Unity’nin başındaki gibi

        –spoiler–

        Jacques de Molay’in ölümü gibi, İngiliz tarihinin yüzyıl savaşları ya da 1600 başlangıcı katolik protestan savaşlarını göstermeleri mümkün. Guido Fawkes gibi İspanya için savaşmış katolik bir suikastçı ve barut komplosu gibi iki ünlü olay var. İlki Elizabeth’İn üvey kardeşi Mary’nin ilk kocasını barutla öldürttüğü ikincisi de malum Parlamento binası. Benim sonraki çıkacak oyun sıralamam.

        1-Vahşi Batı Billy the Kid, Jesse James suikastları ve bu efsaneler gibi yüzlerce isim Bill Hickok, Wyatt Earp, Buffalo Bill..
        2-Amerikan İç Savaşı Lincoln suikastı ve bakanlara olan suikast girişimleri ki savaş sırasında ölen pek çok üs rütbe asker de cabası.
        3-Kızılderili asimilasyonu dönemleri. Little Big Horn dönemi savaş sonrası General Custer suikastı
        4-Amerika’nın keşfi. İlk Kızılderili asimilasyonları için dönebileceklerine inanıyorum. O zaman Pizarro ve Cortes gibi adamların İnka ve Aztec kabilelerin soylarını nasıl tükettiğini gösterebilirler.
        5-Sonra yavaş yavaş orta çağ İlk haçlı seferleri ve ilk tapınakçı ustaları görebiliriz.
        6-Yüz yıl savaşları Joan of Arc, Unity’de ki kılıcın, Joan of Arc’ın dönem resimlerindeki kılıç olduğunu düşünüyorum kaldı ki AC wikide de bunu destekleyen çok yazı mevcut.

        Bilmeyenler için etkileyici bir site AC wiki. Bakmanızı öneririm. Yakın bir zamanda da sitedeki tüm yazıların çevirilerini yayınlamayı düşünüyoruz.

  4. Laome Uldor Reply

    Ubisoft parayı sever. Sadece Çin’e, tüm dünyaya satacağının toplamı kadar kopya satabilir. Ubi’nin Çin kartını çok daha önceden oynayacağını tahmin ediyordum.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.