Avatar: The Last Airbender’ın live-action dizi uyarlaması Netflix kütüphanesindeki yerini aldı. Çizgi filmin 1. sezon hikâyesini takip eden dizi, senaryoya kattıkları kadar kırptıklarıyla da dikkat çekiyor.
Her bir sezonu Aang’in öğrenmesi gereken bir elemente odaklanan orijinal Avatar: The Last Airbender’ın “Book One: Water” adındaki ilk sezonu 20 bölümden oluşuyor. Bir kitabın bölümleri şeklinde tasarlanan bu 20 bölüm, birbirinden bağımsız izlenebilecek maceralar içeriyor. Bunu diziye uyarlarken daha seri ve kompakt bir anlatım tercih etmelerini anlıyor ve bir noktada başarılı buluyor olsam da diziye taşınamayan ve senaryoda önemlerinin büyük olduğuna inandığım sahne ve olaylar mevcut. Ben de bunları çizgi filmdeki yayınlanma sıralarına göre listelemeye çalıştım, hem dizi hem çizgi filmden spoiler uyarısı vererek keyifli okumalar diliyorum.
1) Penguen Kayağı
Bir buz dağının içinde bulunan, yoldaşı diyebileceğimiz hayvanı uçma yetisini kaybetmiş ve kendini tanımadığı bir kabilenin arasında bulan birinin aklına ilk olarak penguenlerle kaymak gelir mi? Bu kişi Aang’se gelir! Sezonun ilk bölümünde Aang’in penguenlerin üstüne binip kayak yaptığı sahne, çocukken izlediğimizde acayip eğlenceli görünmesi sebebiyle akıllara kazınmıştı. Bunun yanı sıra bu sahne Aang’in kişiliği hakkında da çok şey anlatıyordu. Aang hava bükücülerin öldüğünü ve Ateş Ulusu’nun 100 yıldır süren bir savaş başlattığını öğrendiğinde bile aklında zıplayan lamalara binmek ve koi balıklarının sırtında sörf yapmak gibi “ciddi” işler olan bir çocuktu. Maalesef ki Netflix’in Avatar: The Last Airbender’ı onun her şeye rağmen eğlenmekten vazgeçmeyen hâlini yansıtmak yerine onu hızlıca sorumluluk sahibi birine dönüştürüyordu.
2) Sokka’nın Kyoshi Savaşçılarını Küçümsemesi
Sokka’nın Suki ile ilişkilerini güzel kılan noktalardan biri de Sokka’nın cinsiyetçi olmasıydı. Kyoshi Savaşçıları tarafından yakalandıktan sonra “bir avuç kız mı yakaladı bizi” diyor, birebir dövüşe kalktığında ağzının payını alıyordu. Sonra kendi isteğiyle eğitim almaya gitmesi ve hatta Kyoshi makyajı yapmayı kabul etmesi Sokka’nın kişisel gelişimi için önemli, Suki’yle ilişkileri adına da tatlı anlardı.
Live-action uyarlamada Sokka’nın cinsiyetçi olmadığının açıklanması, sosyal adaletin çok tartışıldığı bir dönemde bayağı tepki çekmişti. Bu konuda izleyiciler müsterih olsun, dizi sadece Sokka’dan değil herkesten bir şeyler götürüyor ve cinsiyetçiliğe karşıtlığını Kuzey Su Kabilesi’ndeki bölümlerde göstererek de Avatar: The Last Airbender’ın özünden uzaklaşmıyor. Yine de Sokka’yı bu şekilde izleyememenin diziden çok şey götürdüğünü belirtmem gerek, sonuçta Katara’nın buz dağını kırdığı sahnede sinirlenmesinin sebeplerinden biri de Sokka’nın seksistliği idi.
3) Avatar Roku’nun Tapınağı
Netflix uyarlamasının 1. sezonun olay örgüsünde yaptığı değişikliklerden biri de Aang’in önceki Avatar’larla karşılaşma sırası. Çizgi filmde Kyoshi Adası’nı Avatar Kyoshi’nin yardımı olmadan kurtaran Aang, dizide ise kendisiyle bağlantı kuruyor ve Kyoshi formuna girerek savaşa katılıyor. Bunun benzerini çizgi filmde Avatar Roku Tapınağı’nda, çok daha epik bir şekilde izlemiştik. Aang ve arkadaşlarının kurtulması zor bir yerden ateş bükme ile hem de tapınağı yok ederek kaçması bölümü Avatar: The Last Airbender 1. sezonunun unutulmazları arasına katıyordu.
4) Aang – Katara Gerginliği
Aang’in Kuzey Su Kabilesi’ni kurtarması gerekmesi, dizinin su bükmeyi öğrenmekten ziyade bu maceraya odaklanmasına sebep olmuş. Su bükme eğitimi genellikle Katara üzerinden gidiyor, sadece onun gelişimini görüyoruz. Oysaki çizgi filmde büyükannesi tarafından verilen değil de korsanlardan çaldığı su bükme parşömeninden Aang de faydalanıyor, hatta Katara’dan hızlı öğrenince aralarında bir gerginlik oluşuyordu. Aang’in Avatar olduğu için herkesten üstün bükme becerilerine sahip olduğunu ve Katara’nın ne kadar hırslı olduğunu gösteren bu sahnenin dizide yer almamasını geçiyorum, Aang’in hiç su büktüğünü bile görmedik.
5) Kanyon Böcekleri
Aang ve arkadaşları, birbirine düşman iki kabile ve yaralı bir rehber ile kanyonda kısılı kalıyordu. Bu esnada kabile üyelerinin yasak olmasına rağmen yanlarında getirdikleri yiyecekler devasa kanyon böceklerini üstlerine çekiyor ve ekibi içinden çıkılması zor bir duruma getiriyordu. Neyse ki Aang yiyecekleri kullanarak böcekleri kandırıp üstlerine binebileceğini ve kanyon duvarına tırmanabileceğini fark ediyor, diğer herkesi de buna yönlendiriyordu. Olayların yaşandığı bölüm sezon geneline göre zayıf kalsa da Aang’in kıvrak zekasını ve liderliğini göstermesi ile Avatar yolculuğunda önemli bir adımdı bence.
6) Yanardağdan Kurtulan Köy
Sokka’nın bilim ışığındaki tüm ısrarlarına rağmen köy halkı falcıya inanmaktan vazgeçmiyor, yanardağın patlamayacağını düşünüyordu. Sonra Aang’in bulutların şekillerini manipüle etmesiyle falcı Wu yaklaşan felakati onaylıyordu ve köy halkı yanardağa karşın Sokka’nın planı ile harekete geçiyordu. Tüm bunlar Sokka’nın buzların arasına dalan bir tekneyi yönetmesiyle Su Kabilesi’nin bilgelik işaretini kazanmasından bir bölüm önce oluyordu. Fakat Avatar: The Last Airbender dizisinde karakter gelişimini etkileyen bu tarz sahneler yerine Sokka’nın buzlardan nasıl da kaçamadığına dair sahneler izlemiş bulunduk.
Bonus: Uçamayan Appa
İlk bölümde olan ve hikâyeye katkısı yukarıda listenenlerin yanında oldukça düşük olan bu olayı en sona sakladım. Evet, çizgi filmde buz dağından çıktıktan sonra Appa uçamıyor, Sokka zaten bu bizonun uçabileceğine hiç ihtimal vermiyordu. Ama işte Appa’nın ilk uçuşu, Sokka’nın dilinden dökülen kelimeler sayesinde başlayacak ve milyonlarca insanın aklına kazınacak o ikilemeyi duyacaktık: “yip yip!”
Benim Avatar: The Last Airbender’ın ilk sezonundan aklımda kalan ve Netflix uyarlamasında göremediğim sahneler bunlar. Sizce dizi nasıldı, siz hangi sahne veya olayların eksikliğini hissettiniz? Yorumlara bekliyorum.