Korku mangaları ile haşır neşirliğim son sürat devam ediyor. Bu sefer bulduğum kısa seri gerçekten oldukça derinlere gömülmüştü, bulup çıkarmak vakit aldı ama sonuna kadar değdi. Manhole üç ciltten oluşan, ortalama bir manga için oldukça kısa, batının çizgiroman ölçütleriyle değerlendirildiğinde ise gayet yerinde uzunluğa sahip bir koru hikayesi. İşin en güzel tarafı da safi dehşet ve kan dolu sayfalardan ziyade hikayeye gayet zekice yazılmış bir polisiyenin yedirmiş olması.

 

m1

Manhole’da hikaye rutin bir Tokyo gününde başlıyor. İnsanlar evden işe gitmekte, pazarcılar tezgah açmaktadır. Ancak yolda bir anda beliren çıplak ve kanlar içindeki adam, bu alışıldık akşamı bir anda bozar. İsimsiz karakter zorlukla yürümekte, ağzından belli belirsiz sesler çıkmaktadır. Adam son nefesiyle yolda karşısına çıkan genç bir üniversite öğrencisinin üzerine kan kusar ve yere yığılır. Öğrenci korkuyla olay mahallini terkeder ve kayıplara karışır. Bu noktadan sonra Komiser Mizoguchi ve yardımcısı Inonue’nin çözmesi gereken şey bellidir: Bu çıplak adam kimdir ve nasıl ölmüştür? Üzerine kusulan öğrenci nereye gitmiştir?

Manhole’un arkasındaki isim Tsutsui Tetsuya‘yı ilk bu eseri ile tanıdım ve kendisinin tüm eserlerini yakın takibe alacağıma daha hikayenin ilk sayfalarında karar verdim. Kendisi anladığım kadarıyla İngilizce konuşulan ülkelerde pek meşhur değil, o yüzden hakkında fazla yazılıp çizildiğini görmüyoruz. Genelde psikolojik gerilim üzerine yazan Tetsuya’nın en bilinen eserleri Collector ve Prophecy imiş.

m2

Açıkçası Manhole’u okurken Tetsuya’nın manga tutkunları tarafından çok bilinmemesi beni fazla şaşırtmadı, çünkü hikayenin işlenişi hiç de alışılmış korku mangaları gibi gelişmiyor. Biraz daha batı dünyasına özgü bir akıcılık var. Aniden beliren rahatsız edici (creepy) karakter tasarımları ya da ürkütücü, ancak sonu bir yere bağlanmayan gizemler hikayeyi sarmış değil (gerçi bundan emin olmak için hikayeyi bitirmem gerekiyor ama ben gidişattan umutluyum). Yanlış anlaşılmasın, bir anda karşıma beliren fıldır fıldır gözlü huzursuz ruhları da ilginç buluyorum ama iyi bir gerilimi de bulmuşken farklılığını belirtmem gerekli.

m3
Tamam, artık okuduğumuzun bir korku mangası olduğuna eminiz.

m5
Özet şudur ki hem kısmi korku, hem de akıcı bir dedektiflik macerası istiyorsanız, buna bir de salgın hastalık (hatta biraz zombi öğesi) eklenirse mest olurum diyorsanız Manhole sizin damağınıza uygun.

İlgilisi, okumak isteyenleri için buyrun Manhole.

Author

Eskilerin dediği gibi: "You must gather your party before venturing forth"

2 Comments

  1. Asilhan Akarvardar Reply

    Şu korku mangalarını incelediğiniz yazılar çok iyi ya. Üşenmeden hepsini teker teker okudum bir çoğu gerçekten çok güzel.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.