1970 veya 1980’lerde Yunanistan’ı ziyaret ettiyseniz muhteşem doğanın yanında gözünüze birkaç saniyeliğine çarpan garip otomobiller gözünüze çarpmıştır. Yunanistan’ın ekonomisi her zaman bu kadar kötü değildi. 1950 ile 1973 yılları arasında “Yunan Ekonomik Mucizesi” olarak adlandırılan dönemde özellikle Atina’nın dışarıdaki semtlerinde bir anda birçok otomobil atölyesi ve fabrikası açıldı. Yükselen otomotiv üretimi ve vergiden kaçmak isteyen halkın talebi ile bu dönemde oldukça garip otomobilleri sokakta görmek mümkündü. Bunların önemli bir kısmı ise üç tekerlekliydi. Peki neden?

 

Eğer kısa süreli turist veya ziyaretçi değilseniz ve Yunanistan’da yaşamaya başlamış ya da bu ülkede insanları ve yaşamı gözlemleyecek kadar vakit geçirebildiyseniz vergiden kaçmak veya vergi vermemek için türlü numaralar yapmanın Yunan halkı için “Ulusal bir spor” olduğunu gözlemleyebilirsiniz. “Ulusal spor” benzetmesini bulan ben değilim. The Economist, 2012 Kasım sayısında Yunanistan’da toplanamayan yıllık 30 milyar euro’luk vergi için bu ifade kullanılmıştı. Bu konuda Yunan halkını suçlamak pek adil olmaz. Kemer sıkma politikaları, Avrupa Birliği’nin ve IMF’in yaptırımları nedeniyle ödenemeyecek kadar yükselen vergiler elbette dar ve orta gelirli Yunan halkını bir takım çözümleri denemek zorunda bırakıyor… Bu başka bir yazının konusu, bırakalım bunu başkaları tartışsın.

Bu yazının konusu ise 1960’ların sonunda Yunanistan’da vergiden kaçmak için üretilen üç tekerlekli otomobiller.

Yunanistan’da II. Dünya Savaşı’nda Alman işgali sırasında duran sanayi ve üretim arka bahçe atölyelerini doğurdu. Bu arka bahçe atölyelerinde halk günlük ihtiyaçları için eski veya savaşta hurdaya çıkmış motosiklet parçalarını bir araya getirip üç tekerlekli taşıtlar üretmeye başladı. Alman işgalinin sona ermesinin hemen ardından başlayan iç savaş Yunanistan’ın savaş sonrası kalkınmasını biraz geciktirdi. Neyse ki 1949 yılında sona eren iç savaşın ardından artık silah sesleri yerini hızlıca fabrikaların ve üretim bantlarının sesi aldı.

Marshall yardımlarıyla hızlıca gelişen Yunan ekonomisinde artık otomotiv endüstrisinin ortaya çıkmasının zamanı gelmişti. Georgios Dimitriadis isimli girişimci bu konuda ilk adımı atanlardan biriydi. Bioplastic isimli, fiberglass üreten bir firmanın sahibi olan Dimitriadis, otomobile el attı. İlk prototipini 1958 yılında Dimitriadis 505 ismiyle tanıttı. Bu arada yeterli desteği alsaydı bir Murat 124 olur muydu? Bunu asla bilemeyeceğiz.

01

Ancak bu model devletten yeterli desteği alamadı. Üstelik otomobil için vergiler de oldukça yüksekti. Bay Dimitriadis, bu konuda yaratıcı bir adım attı ve otomobilinden bir tekerleği çıkarmaya karar verdi. Çünkü üç tekerlekli bir otomobil vergilendirilirken bir otomobil olarak değil, bir motosiklet olarak nitelendiriliyordu.

Böylece Dimitriadis ve diğer girişimciler yasalar tekrar gözden geçirilene kadar Yunanistan’ın yollarında üç tekerlekli otomobilleri ile doldurmaya başladı. 1967’de yönetimi ele geçiren ve Albaylar Rejimi olarak anılan Askeri Cunta’nın göreve gelmesiyle bu yasal boşluk iyice göz ardı edilecek ve üç tekerlekli otomobillerin de otomobil olarak sınıflandırılmasına kadar Yunan otomotiv şirketleri vergiden kaçmak için birbirinden renkli ve ilginç üç tekerlekli otomobillerini üretmeye devam edecekti.

ATTICA 200

 

02

Almanya’daki Fuldamobil lisansı Attica tarafından ile üretilen bu otomobilde Yunanistan için pek bir değişiklik yapılmadı. Fuldamobil amblemi söküldü ve alınan linsansla yerine Attica amblemi takıldı.

CABRIOLETTA

 

03

Attica tarafından Yunan Adaları için üretilmiş yazlık bir otomobil.

 

DELTA DIMITRIADIS

04

Attica Markası ile üretilen Dimitriadis kamyoneti 50 CC’lik motoruyla seri olarak üretilen ilk üç tekerlekli araçlardan biriydi.

 

ALTA A700

05

Attica’nın ürettiği bir diğer kamyonet olan Alta A700 daha büyük çaplı işler için üretilmiş küçük bir kamyonetti.

 

ATLAS 1200

 

06

Atlas Markası Volkswagen motorunu, Ford şasisine yerleştirerek bu kamyonu yaratmıştı.

STYL KAR

07

Stylianos Karakatsianis’in ismini kısaltarak yarattığı markası STYL KAR üç tekerlekli otomobiller yerine üç tekerlekli iş araçları, kamyonetler üretiyordu.

 

RELIANT ROBIN (1974 – 1978)

 

08

MEBEA firmasının İngiliz Reliant firmasından alarak Atina’da ürettiği bir model

MEBEA TW9

 

09

Yine Reliant’ın TW9 modelinin Yunanistan’a uyarlanmış bir versiyonu.

1 2

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.