Bugün öğlen takriben bir gibi, öğle tatilinden dönüp okul sıranıza ya da iş masanıza oturduktan sonra bir şeyler hissettiniz mi? Sanki çok yakından davetsiz bir misafir geçiyormuş gibi? Muhtemelen hissetmediniz, zira evet, tam o saatlerde bir misafir geçiyordu; ama ofis pencerenizin ucundan ya da binanın önünden değil. Dünyanın yaklaşık yetmiş dört bin kilometre uzağından! Geçen şey de bir kedi ya da şüpheli bir insan değil, bir asteroid!
Tucson, Arizona’da bulunan Mt. Lemmon Survey’in tespit ettiği asteroid, yaklaşık olarak 12-13 metre çapındaydı. Adı 2015 HD1 olan küçük gök cismi, Hydra, Antlia ve Puppis takımyıldızlarından hızlıca ilerleyerek geçti. Asteroidin açısal momentumu dünyaya çarpmasına yol açacak kadar yavaş değildi, olsaydı bile boyut itibariyle atmosfere girdiği an parçalarına ayrılır, bize de hoş bir görüntü sunardı zaten. Ama uydularımızın yaklaşık otuz beş, otuz altı kilometre yükseklikte olduğunu hesaba katarsak, biraz daha alçaktan gelse, uydu kanallarına bir zarar getirebilirdi!
Bu konuda içinizi daha da ferahlatmak için Universe Today’in not düştüğü şu bilgiyi geçelim: “Yaklaşan asteroidler hakkında yaygın bir yanlış kanı Dünya’nın yerçekimiyle ilgilidir. Gezegenimizin pek yüksek bir yerçekimsel çekimi bulunsa da, hızla ilerleyen asteroidler için bu yeterli değildir. Saniye başına kilometrelerce hızda hareket ettikleri için açısal momentumları, yani ilerledikleri yönde gitme arzuları çok yüksektir. Sadece direkt olarak bize yönelen asteroidlerin atmosfere girme ve arkalarında meteroit adını verdiğimiz parçalar bırakma ihtimalleri vardır.”
Yani anlayacağınız bundan Deep Impact çıkma, hatta o meşhur Rus YouTube videosu gibi bir anlık anektod çıkma ihtimali bile yok. Ama yine de mesele ilginizi çektiyse, İtalyan astronom Gianluca Masi Virtual Telescope Project kapsamında geçişin görüntüsünü kaydetmiş. Dilerseniz şu linkten seyredebilir ve Masi’nin yorumlarını izleyebilirsiniz; yalnız uyaralım, Masi’nin aksanı biraz ağır, dediklerini anlamakta da zorlanabilirsiniz!
1 Comment
link yok !