Turing Testi çok basit bir prensiple çalışıyor.
Üç kişi var. Bu üç kişiden bir tanesi bir yapay zeka. Diğerleri ise organik canlılar. Üçüncü C kişisi, A ve B kişilerine sorular soruyor. Sorular yazılı olarak aktarılıyor ve yazılı olarak karşılık buluyorlar. C kişisi, sorgunun başlangıcından itibaren konuştuğu kişilerden birinin yapay zeka olduğunu biliyor, fakat hangisi olduğu konusunda bir fikri yok. Sorgunun sonunda C kişisine konuştuğu kişilerin hangisinin yapay zeka olduğu soruluyor. Bu testin esprisi ise şu: Makineler “düşünebiliyor mu” diye sormak anlamsız, çünkü bizim “düşünmek” konseptine dair sabit bir tanımımız yok. Alan Turing‘e göre sormamız gereken soru şu: Makineler insanları taklit edebiliyor mu?
Bugüne kadar edemiyorlardı.
Google, geçtiğimiz gün 2018 I/O geliştirici konferansında yukarıda izlediğiniz demonstrasyonu paylaştı bizlerle. Olan biten şu: Google Assistant bir takım işletmeleri arıyor. O işletmelerden rezervasyon yaptırıyor, saat konuşuyor. Bunların hepsini insanî ünlemlerle, eslerle, kelimelerle ve öbeklerle öylesine gerçekçi bir şekilde yapıyor ki… kimse anlamıyor. Google bunu yüzlerce kez denediğini, kimsenin de bir yapay zekayla konuştuğunu anlayamadığını dile getiriyor.
Bunu sağlayan şey, Google’ın yıllardır yapay zekaya, derin öğrenime, makine öğrenimine harcadığı milyarlarca doların sonunda ortaya çıkan teknolojiler, en başlıcası da Google Duplex. Duplex çok dar tanımlanmış bir görevi bir insandan daha iyi ifa edebiliyor. Bu görevin ilk uygulaması da burada gördüğümüz şey olacak. Telefonda çağrı alacak Duplex gücüyle bezenmiş olan Assistant. Bakın. Lütfen tekrar okuyun, altta kalınla yazıyorum.
İnsandan ayırt edilemeyen yapay zeka, insandan ayırt edilebilen yapay zekaların yerine otomatik çağrı merkezi yazılımı olarak görev yapmaya başlayacak.
İnsandan ayırt edebildiğimiz bir yapay zekayı arkada bırakıyoruz.
Yerine insandan ayırt edilemeyen bir yapay zeka koyuyoruz.
Bu bugün oluyor.
Artık şöyle şeyleri düşünmemiz gerekiyor:
- İnsandan ayırt edilemeyen yapay zekalara nasıl davranılmalı
- İnsandan ayırt edilemeyen yapay zekalar araç mıdır, yoksa bağımsız bir varlık mı
- İnsandan ayırt edilemeyen yapay zekalar kol gezmeye başlarsa insanlığımızı nasıl ispat edebileceğiz
- İnsandan ayırt edilemeyen yapay zekalar kol gezmeye başladığında bizi insan yapan şey ne olacak
Çünkü artık gerçekten bir bilim-kurgu romanının başındayız arkadaşlar. Ön hikayeler bitti. Konu başlıyor.
Hepimize hayırlı olsun.