Hepimiz biliyoruz ki Oppenheimer filminin atom bombası sahnesi CGI kullanılmadan çekildi. Peki, nasıl yapıldı ve ne sonuç verdi?

Oppenheimer filmi daha çıkmadan filmin en büyük pazarlama hamlesi atom bombasının nasıl filme çekildiğiydi. Daha doğrusu nasıl çekilmediği. Christopher Nolan’ın, patlama sahnesinde CGI kullanılmayacağını açıklamasının ardından bütün internet, Nolan’ın gerçek bir atom bombası patlatmaya karar vermesinin nelere sonuç vereceğinin şakasını yapmaya girişti. Nolan sözünü tuttu, CGI kullanmadı. Peki, Oppenheimer filminin atom bombası sahnesi nasıl çekildi ve sahne nasıl oldu?

Oppenheimer filminin atom bombası sahnesi nasıl çekildi?
Oppenheimer filminin atom bombası sahnesi filmin en çok konuşulan kısmı oldu.

Christopher Nolan her filmiyle giderek artan inadı sayesinde, Oppenheimer filminin tümünü CGI kullanmadan çekti. Akıllarda bir soru vardı; o da atom bombasının patlama sahnesinin nasıl çekildiğiydi. Nolan, sahneyi çekmek için ufak çapta bir bomba hazırlattı (tabii ki bir nükleer değil) ve yakın plan çekimleriyle ateşi filme aldı. Daha doğrusu filme alma kısmını Dunkirk’ten beri yanında olan efsane görüntü yönetmeni Hoyte Van Hoytema yaptı.

Hoytema, Oppenheimer filminin atom bombası sahnesinin nasıl çekildiğini anlatıyor:

…Apaçık şekilde patlamayı kendi boyutunda yapamazdık, bu yüzden hileli yollara gittik. IMAX’in bize verdiği bu mutlak çözünürlüğün ve derinliğin altına girdiğimiz için biraz enayiyiz. Ama VFX kullandığınızda, sahneyi taramanız gerekiyor ve bunu yaptığınızda çözünürlüğün yarısını kaybediyorsunuz. Bizse bilimsel deneyler yaptık. Büyük akvaryumlar inşa ettik. İçine gümüş partiküller bıraktık. Aynı zamanda içini aydınlatılmış, metalik balonlarla kapladık. Masa tenisi topu gibi, birbirine çarpan toplar ve diğer şeyler de vardı…

Bunların haricinde bombayı hazırlarken; gazolin, petrol, alüminyum tozu ve magnezyum alevleri kullandıklarını önceden biliyoruz. Ayrıca Nolan patlama sahnesini oyuncularına zorla izletiyor ki patlamanın ihtişamını herkes kafasında daha iyi canlandırsın. Sonuç olarak elimizde; pratik efektlerle ve filmcilik numaralarıyla çekilmiş bir sahne bulunuyor. Peki, bu sahne ne kadar etkileyici olabiliyor?

Christopher Nolan’ın filmlerinde, görsel efektleri görece az kullanması, çoğu filmiyle gündeme geldi. The Dark Knight filminde tırın takla attığı sahnenin gerçekten bir tıra takla attırarak çekilmesi, Inception’da dönen oda sahnesi için gerçek bir dönme dolap inşa ettirmesi, Intersteller’da üzerinden kamyonet geçen mısır tarlası için gerçekten de bir mısır tarlası satın alması, The Dark Knight Rises’ta uçak düşürme sahnesinde az görsel efekt kullanılması ve hatta Tenet’te gerçek bir yolcu uçağını bir hangara çarpmak suretiyle patlatması örnekleri hepimizin gözünde büyüdü. Bu seçimlerin gerekliliği de Tenet ile sorgulanmaya başladı.

Sanıyoruz ki Tenet’teki uçak kazası sahnesini çekmek için koca yolcu uçağını heba etmesek de olurdu. Ya da Oppenheimer filminin atom bombası sahnesini yakın planda çekilen ateşin dansı yerine, CGI yardımıyla daha ihtişamlı deneyimleyebilirdik. Film çıkınca gördük ki bu bir bomba filmi değil, Oppenheimer filmiydi. Patlama sahnesinde bizi etkileyen de atom bombasının etkisi değil, patlamayı görünce Oppenheimer’ın içine düştüğü ikircikli durumu; sadece gözleriyle bize muhteşem şekilde yansıtan Cillian Murphy’nin oyunculuğuydu. Bu harika oyunculuk ve karakterin filmdeki yansımasıyla onun ne derece Tony Stark’a benzettiğimizi buradan ve film incelemesini buradan görebilirsiniz.

Siz Oppenheimer filmini ve filmin patlama sahnesini nasıl buldunuz? Bu sıcak yaz günlerinde ateş görmek sizi bunalttı mı?

Author

Sabah kuşağı çizgi filmleri müdavimi.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.