3. A History of Violence

Cronenberg-Mortensen birlikteliğinin ilk örneği olan A History of Violence da bu yazıda yer almayı hakeden bir yapım. Hikayesi John Wagner tarafından yazılıp Vince Locke tarafından resimlenen A Hİstory o Violence 1997 yılında Vertigo/DC tarafından basılmış, 2000’lerde de Türkçe’ye kazandırılmıştı. Wagner’in bundan önceki son sinema uyarlamasının 1995 yapımı Judge Dredd olduğu düşünüldüğünde yazarın çıkan işin kalitesinden memnun olmaması gibi bir durumu tabii ki bekleyemeyiz. Ne var ki Cronenberg bu filmde kitabın ilk yarısını çok güçlü bir şekilde beyazperdeye aktarırken ikinci yarının yüksek şiddet odaklı kısmını tamamen senaryodan çıkarmıştı. Body-horror sinemasının en yetkin isminin neden kitabın bu kısmından kaçındığını anlamak güç, ancak ortaya çıkan film gene de kalbur üstüydü, orası kesin.


                                                       d1

Filmin bir diğer ilginç seçimi ise kitaptaki karakterler İtalyan kökenli iken filmde İrlandalı karakterler yaratılmasıydı. Cronenberg bu seçimi Viggo Mortensen ve William Hurt’ün İtalyan karakterleri inandırıcı bir şekilde canlandıramayacağını düşündüğü için yaptığını söylemekteydi. Hurt’ü bilemem ama iki yıl sonra çektiği Eastern Promises, Mortensen’in farklı kültürlere adapte olma konusunda hiç de zorlanmadığını açıkça ispat etmekteydi.

4. From Hell

Yazımızın son filmi için Men in Black serisi ve From Hell arasında kaldım ve Alan Moore sevdamdan ötürü seçimimi From Hell’den yana kullandım. Alan Moore’un aynı adlı eserinden uyarlanan From Hell, 19. yüzyılın sonlarında gerçekleşmiş ve tarihe “Jack the Ripper Cinayetleri” olarak geçmiş meşhur kriminoloji gizemini konu alıyor, filmin başrolünü taşıyan Johnny Depp cinayetleri çözmeye çalışan Müfettiş Frederick Abberline olarak bir anda kendini büyük bir komplo teorisi içinde buluyordu.

e1

From Hell’in kitabı ve filminin ortak tek noktası hikayelerin temelinde yer alan komplo teorisinin Stephen Knight’ın 1976 tarihli Jack The Ripper: The Final Solution kitabından esinlenmesiydi. Uç bir komplo olmasına rağmen Knight’ın 1984 yılında otuz üç yaşında hayatını kaybetmesi kitaptaki teorinin cazibesini şüphesiz arttırmaktaydı. İşin çizgi roman ayağına geldiğimizde Alan Moore’un bu teoriyi muhteşem bir şekilde hikayeleştirdiği ve içeriği büyük bir entelektüel derinlikle doldurduğunu söyleyebiliriz.

Moore yazım sürecinde cinayetler ve Kraliyet Ailesi arasında pek çok bağ kuran bu teoriye gerçekten inanıyor muydu bilinmez, ancak ortaya çok güçlü bir iş çıkardığı aşikar. 2001 yapımı filme geldiğimizde ise elde sadece kitabın bazı çekici kısımlarını içeren, çok da başarılı sayılamayacak bir uyarlama bulunmakta. Sinematik olarak güçlü ancak Moore’un eserinin aktarımı açısından çok zayıf olan From Hell gene de süperkahraman-dışı çizgi roman filmlerinin gişede kazanabildiğini 2000’lerin başında gösteren nadir örneklerden olması ile önem taşıyor. İngilizcenize güveniyorsanız orijinal eseri okuyun, yoksa filmi öylesine seyredebilirsiniz. Ancak hayatınızın bir döneminde kitaba geri dönüş yapmayı sakın ihmal etmeyin.

e2

1 2
Author

Eskilerin dediği gibi: "You must gather your party before venturing forth"

6 Comments

  1. Bu yazıların sayfalara bölünmüş olması sizin için mükemmel avantajlar, sitenin menfaatlerine inanılmaz katkılar yapıyorsa valla sesimi çıkarmadan tıklayacağım. Hakkaten severek okuyorum. He yoksa böyle bi durum… LÜTFEN TEK SAYFADA OLSUN TÜM İÇERİK. :'( -_-‘

    • Yiğitcan Erdoğan Reply

      ya şimdi haber sitesi gibi 45 sayfaya da bölmüyoruz ama ya, haksızlık etme 🙁 yalan söylemeyeyim, bize avantajı var; ama sadece tık açısından değil. öyle olsa madde başı bölerdik =) editöryal olarak da aşağıya doğru sonsuz scroll ettiğimiz yazıların okur staminasını yorduğu kanaatindeyiz. bu konuda örnek aldığımız abimiz de cracked. metni yoğun yazılarda tek parça yoruyor okuyucuyu, buzzfeed tipi metni az yazılarda daha rahattır.

      • Böyle ince düşünülerek oluşturulan bir stratejiyse saygı duyarım. İlk kez bu yazıda hissettim bunu, sanırım sebebi diğer yazılarda söylediğin gibi doğal bir molaya ihtiyaç duyup bunu fark etmiyor oluşumdu. Bu yazıda bi anda “4 maddeyi de 2 sayfaya bölmeyin be kardeşim!” diye içimden geçirmiş ve gaza gelmiş olabilirim.

        Neyse siz işinizi bilirsiniz, o dengeyi sağlarsınız. Çünkü Geekyapar tık peşinde koşmaz, okurunu düşünür. ^^

  2. alp demirkabız Reply

    piii senin kalıbına cronenberg, adam numenor ırkını canlandırmış italyan ırkını mı canlandıramayacak

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.