Bunların olmasını istemiyoruz. Gerçekten. Semalarında gezinen beş yazardan dördünün ağır DC hastası olduğu bir site Geekyapar. Batman dedi mi akan suları durduran, Superman’e de kayıtsız kalmayan bir yeriz biz. En sevdiğimiz çizgi romanları sorsan, onluk liste yapar, her birimiz en az beş DC / Vertigo işi yerleştiririz. Gelin görün ki kaygılarımız var. DC Comics (daha doğrusu sahibi firma Warner Bros) bizce şu inanılmaz önemli 6 hataya doğru ilerliyor yavaş yavaş. 2016’da Batman v. Superman: Dawn of Justice çıktığında yanılmayı diliyoruz, fakat pek de yanılacak gibi durmuyoruz şu ana kadar.
Buyurun!
Görselliğe Fazla Önem Vermek
Bununla ne kast ediyoruz? Elbette ki Warner’ın koskoca Batman v. Superman’i Super 8 kamerasıyla çekmesini, “found footage” havası vermesini falan istiyor değiliz. Çizgi roman tarihinin açık ara en ünlü iki kahramanından söz ediyoruz burada, bittabi görsellik had safhada olacak. Fakat bir şeyi unuturlar diye çok endişeleniyoruz: Bu iki karakter de görsellikleriyle değil, temsil ettikleriyle ünlü oldular. Bu korkuyu yaşamamızın sebebi de çok net: Yönetmen koltuğunda Zack Snyder’ın oturuyor olması.
300, Watchmen ve Man of Steel gibi kartpostal güzelliğinde çizgi roman uyarlamaları çeken Snyder, her zaman; istisnasız her zaman filmin mesajının ve senaryosunun görsellikler arasında boğulmasına sebep olmuş bir adam. Superman’de bu bir ihtimal affedilebilir. Ama TDKR gibi kritik bir hikayeden uyarlanmış, Batman’in de elzem yer tuttuğu bir hikayede bu felaket olabilir.
Çok Fazla Orijin Hikayesi Anlatmak
Gelin şimdiden filmde gözükeceği yüzde yüz doğrulanmış karakterlere bir göz gezdirelim. Batman ve Superman tamam zaten. Bunların karşısında bir de Lex Luthor’u ekleyiverin kötü adam olarak, onu da gökten zembille indirmeyeceksiniz herhalde. Gal Gadot’un oynadığı Wonder Woman ve Ray Fisher’ın oynadığı Cyborg’u da katın araya. Ha bir de, unutmayın, Jason Momoa’nın Aquaman’i var. Daha Jena Malone’un oynadığı Robin’e girişmiyoruz bile. Kalmış ki rolleri belli olmayan aktörler de var, onların da bilimum kahramanı canlandırdığı söylenmekte… Biz dedikoduları boşverelim. Hiçbir şey değilse, filmin bir veya öteki şekilde orijin hikayesine değinmesi gereken beş karakteri var.
Batman’in orijin hikayesini artık anlatacaklarını sanmıyoruz, ama Robin olacaksa ve TDKR gibi anlatılacaksa ortada bir orijin mevzusu var. Bildiklerimizden yola çıkarak söyleyebiliriz ki Cyborg’unki de hikayenin önemli bir parçası olacaktır. E Lex Luthor’unki de öyle olmak zorunda. Wonder Woman’ı da “bu arada bir de Amazon prensesi var” diye araya sıkıştıramazsınız. Aquaman’i ne yapacaksınız? Bunların hepsi, fazla orijine yüklenip, ortaya Amazing Spider-Man 2 gibi tatsız bir kokteyl çıkartma korkumuzu doğrular şeyler.
Ya Da Orijinlere Yeterince Girmemek
Diyelim ki Snyder bunların hiçbirini umursamadı, “bir Batman var, bir de Superman” dedi, bangır bangır bir film çekti. Bu, ötekinden de büyük bir tehlike barındırıyor içerisinde. Zira bu film, başlığının hiçbir şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde kanıtladığı gibi, sadece içinde bulundurduğu kahramanların değil, Justice League’in ve uzantısı olarak tüm DC Comics sinematik evreninin de orijin hikayesi.
Bundan sonra anlatılacak tüm hikayelerin özü buradan çıkacak. Yani eğer biz Aquaman’i, Cyborg’u, Wonder Woman’ı, Batman’i ve Robin’i bu filmde kabul etmezsek, onların sağlam karakterler olduğuna bu filmde ikna olmazsak Justice League evreninin geri kalanının işe yaramama ihtimali çok yüksek. O yüzden iki ucu boklu bir değnek var Zack Snyder’ın elinde. Karakterlerin kökenlerine gösterdiği özen, tam anlamıyla dengede olmalı. Film boğulmamalı, ama bizi ikna da etmeli o orijin hikayeleri. Söylemekte fayda var, bu kadar fazla karakteri bir anda ekrana sokarken bir yandan da dengeyi tutturabilen sadece bir film çıktı bugüne kadar, o da Bryan Singer’ın ilk X-Men filmi…
8 Comments
Habere baştan sona katılıyorum. Özellikle Snyder ile ilgili olanlara. Nolan bile o kadar başarılı harikalar yaratan yönetmen olmasına rağmen. Batman evrenindeki karakterleri saptırarak resmen saçmalamıştı özellikle Robin konusundaki hatası büyük patlamaydı. Ancak genele baktığımızda ortaya gelmiş geçmiş en iyi ve en etkileyici Batman serisi ile karşılaşıyoruz. Ama WB Snyder’ın eline sorgusuz sualsiz tüm karakterlerin iplerini vermeye devam ederse resmen işkence bir seri ortaya çıkacak. Evreni sıfırlamaları da zaten imkansız gibi bişey. Geriye dönüp baktığımızda ise tamamen çöp bir süperkahraman filmleri serisi ortaya çıkacak. Man of Steel gerçekten başarılıydı bence ama gerek Batman kostümü gerek hikaye akışının nerdeyse birebir The Dark Knight Returns olması, gerek Batman’in yaşı olaylar çok karakterin daha ikinci filmden verilecek olması gerekse Flash karakteri için seçilen Ezra Miller. Zack Snyder’ın sadece fark yaratma peşinde olan beceriksiz bir yönetmen olduğu izlenimini veriyor. Umarım komple ters köşe yapar ama zor gibi gözüküyor. Son olarak berbat bir Batman mükemmel bir Superman var. Umarım ilerleyen günlerde özellikle Batman’in daha tatmin edici promolarını görürüz şuana dek Batman’de mükemmel gözüken tek şey Batmobile.
Dc universe batman yüzünden seviyorum diğer kahramanlar cazip gelmiyor ama artık dc nin başında kim varsa 2008’de marvel tek tek karakterleri çıkarmaya başladı sen niye duruyosun kardeşim bari avengers çıktığında galiba 2012 idi o zaman bir kaç tane hero çıkarsaydın şuan 2015 az kaldı şimdide justice league yapardın niye bu kadar gece attın filmin süresi yetmez hemen hemen 10 hero var desen 10 dakikadan orjin hikaye anlatmaya kalksan film biter zaten affleck kişiliğini seviyorum ama batman için seçilmiş en iyi kişi değil bir kere supermandan uzun nasıl olur böyle bir şey neyse filme kötü demiyorum ama beklentim yok bunun sebebi zack snyder
Yazdıklarınız bence çok boştan her yönetmenin kendini kanıtlama evresi vardır. Zack eğer Batman v. Superman filmini yapamaz ve beğenilmez ise Warner Bros. fişini rahatlıkla çekecektir. Peki Zack bunun farkında değil mi? Tabiki de farkındadır ona göre bu filme şekil vereceğini düşünüyorum.
Salağa bak sanki 40 yıllık film eleştirmeni liseli 😀
Problemin falan mı var? Hayırdır? Sana mı sorcam birşey eleştirirken ne yazacağımı? Yavşak herif
Ne yazık ki, DC’nin sinematik universe ilgili açıkladığı herşey tedirgin ediyor. Ellerinde Marvel’dan çok daha fazla bilinirliğe sahip karakterler var ve herbiri küçük dokunuşlarla nerdleri kalbinden vurma potansiyeline sahip ama ne yazık ki Warner hala klasik sinema pazarlama mantığıyla yaklaşıyor. Haberdeki her başlığa katılıyorum ve arttırıyorum; casting konusunda karaktere uygunluktan çok farklı kitlelere hitap etme tercihleri karakterlerin özünden fazla kopmasına sebep olabilir. Dark Knight Returns tek başına uyarlansa harika olabilecekken, işin içine farklı karakterler katıp kaynak materyali de çorbaya çevirme olasılıkları yüksek. Seçtikleri oyuncuların kendileri aşmaması durumunda oynadıkları karakterlerin bir karikatürü haline gelmeleri içten bile değil. Daha liste uzar gider. Snyder yanlış tercih ve önünüzde Man of Steel gibi olumsuz bir örnek var (son dövüş sahnesinde Metropolis’i yerlebir eden adama Superman denmez. Sürekli ne zaman dövüşü kalabalıklardan uzağa taşıyacak diye bekle bekle bir hal oldum, ki masumları korumak Superman’in dayandığı temellerdir.). Neden DC Universe’i nerd kültüründen anlayan (Kevin Smith boşta diye biliyorum ben) birine teslim etmezler hiç anlamadım, anlamıyorum..
Zack konusunda eleştirimi şu paylaştığınız öbür haber linkinde paylaşmıştım yine tekrarlamayacağım ama siz bu adamı çok yanlış tanımışsınız. Herhangi bir Geek’i çekip çevirin size daha sadık bir Watchmen uyarlaması yapılamazdı dedirtecektir veya 300 filminin vakti zamanında sinema için nasıl bir etkisi olduğunu anlatabilecektir. Zack bence çizgiroman muazzamlığını yansıtmak için mükemmel bir isim. Ya bu adam Watchmen’deki çerçeveleri bile birebir yapmış biri lütfen bok atmayı bırakın şu adama.
Öncelikle sormak istediğim Watchmen filmi daha iyi nasıl olabilirdi?
İkincisi Marvel’i taklit ediyor bu yüzden tüm kurşunlarını baştan döküyor demişsiniz, çokmu zordu bu yıl wonder woman çıkacak 5 ay sonra man of steel 2 çıkacak sonra 1,5 yıl sonra Batman ve Superman çıkacaktı demek ? O zaman daha çok ilgi çekebilirlerdi sizin matığınızla.
DC tam tersini yapıyor ellerinde mükemmel bir başlangıç var zaten taklite ihtiyaçları yok Kara Şövalya serisi tabiki…
Şimdi Marvelin Avengers filminde en çok sevilen karakteri açık arayla Hulk değilmi? peki Hulk için bir temel oluşturuldumu Avengersden önce Bana ve E.Norton’un vasat filmlerini adamdan sayıyorsan ayrı tabi… Captan Americanın da orjinine ihtiyaçları yoktu klasik “hayallerdeki” mükemmel amerikan askeri bunun orjini olsa ne olacak olmasa ne olacak.
Görsellik demişsiniz pardonda Avengers filminde bir derinlik vardıda ben mi kaçırdım acaba klasik iki tane espri ve alabildiğine görsellikti benim izlediğim film, sizin izlediğiniz nasıldı bilemiyorum. Kötümüydü hayır tabikide çok eğlenceliydi 3 defa izledim sinemada evde izlediklerimde cabası…
Ben bu filme gidip son dakikasına kadar zevkle izleyeceğimi dusunuyorum gerisi teferruat şu anda.