Geekyapar’ı, Geekyapar yapan çok fazla yazı var ve bu yazıların her birinin benim gönlümde apayrı yerleri var. Geekyapar, sadece içerisinde yazı yazdığım ve içerik üretebildiğim bir yer değil benim için. Üniversitedeyken kimseyle konuşamadığım ilgi alanlarım hakkında konuşma fırsatı bulduğum, yeni ilgi alanları keşfettiğim, benim gibi kendi ilgi alanlarına tutkuyla bağlanan insanları tanıdığım bir konfor alanı burası. Bu yüzden bir nevi Geekyapar’a içerik üretmeyi ve bu sitenin geleneklerini devam ettirmeyi kendime bir borç biliyorum. Bugün de sitemizin klasikleşmiş yazılarından biri olan “MARVEL Filmlerini Hangi Sırayla İzlemeli?” yeniden canlandırıyor ve “MARVEL DÖRDÜNCÜ FAZ Filmleri Hangi Sırayla İzlenmeli?” yazımıza başlıyorum.

Öncelikle hemen birkaç uyarı yapmam gerekiyor. İşbu yazı her ne kadar MCU’nun dördüncü faz filmlerini kronolojik olarak sıralamış gibi görünse de yazının asıl sıralaması, dördüncü fazdan alabileceğiniz maksimum hazzı arttırmak için düzenlenmiştir. Bu yüzden bazı dizilerin bölümleri arasına filmler ya da başka diziler girebilir, bunlara şimdiden hazır olun. Öte yandan eğer istediğiniz filmi arıyor fakat bulamıyorsanız muhtemelen şu yazımızda yer almıştır. Marvel’ın dördüncü fazdan önceki filmlerini bulmak için oraya müracaat edebilirsiniz.

1) Loki

Açıkçası Loki dizisi kendisine, bu listenin hatta bundan önceki listemizin herhangi bir yerinde rahatlıkla yer bulabilir. End Game filmi sırasında kahramanlarımızın ilk Avengers filminde anlatılan New York savaşına, yani 2012 yılına geri dönerek yanlışlıkla serbest bıraktıkları Loki’nin, zaman içerisinde ellerini kollarını sallaya sallaya gezen TVA ajanlarıyla yaşadığı oldukça ilginç bir macerayı konu alan Loki dizisi, Marvel evreninde çağ açıp çağ kapatacak cinsten bir yapım.

İnceleme yazımız: Loki Birinci Bölüm SPOILERLI İnceleme: Sonsuzluk Taşı da Neymiş Be!

2) WandaVision

Marvel’ın Disney+ projelerinden ilki olan WandaVision’ın, hiç şüphesiz kendisinden sonra gelecek Marvel dizileri için bir güven oluşturma misyonu vardı. Marvel Sinematik Evreni’nden tanıdığımız ve sevdiğimiz karakterlerin kendi dizilerine kavuşmalarına elbette heyecanlanıyorduk fakat bu kadar güzel bir giriş yapmasını beklemiyorduk. Infinity War’dan yalnızca yirmi bir gün sonra geçen WandaVision dizisi, dördüncü fazın ne derece çılgın olduğunu idrak etmeniz açısından oldukça önemli.

İnceleme yazımız: WANDAVISION Birinci ve İkinci Bölümler Üzerine SPOILERLI Konuşalım

3) The Falcon and Winter Soldier

The Falcon and The Winter Soldier dizisinin dördüncü fazda önemli bir yeri bulunmuyor, en azından şimdiye kadar. Fakat yine de MCU’da gördüğümüz birçok karakterin dördüncü fazda olmayacağını, sevdiğimiz kahramanların artık kalkanı devrettiklerini anlamamız açısından oldukça büyük bir önem arz ediyor. Steve Rogers’ın emekliliğe ayrılmasının ardından Captain America’nın kalkanına kimin layık olduğunu, bu kalkanın altında hangi ideallerin yer aldığını ve bu ideallerin günümüz dünyasında nasıl bir değişikliğe uğrayacağını konu alan The Falcon and the Winter Soldier, Marvel Sinematik Evreni’nin ruhani değişimini çok güzel bir şekilde temsil ediyor.

İnceleme yazımız: THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER Birinci Bölüm SPOILERLI İnceleme

 4) Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Özellikle Infinity War ve End Game sonrasında süper kahraman janrasına karşı büyük bir doyum hissettik. Biz artık “Görebileceğimiz her şeyi gördük sanırım” diyerek, bundan sonra Marvel’ın karşımıza çıkartacağı hiçbir projenin bizi şaşırtamayacağını düşünsek de ne kadar yanıldığımızın farkında değildik. Artık kanıtlayacağı her şeyi birçok kez kanıtlayan Marvel Cinematic Universe, farklı evrenlere yelken açmaya ve farklı şeyler denemeye başladı. Uzak Doğu mitolojisiyle, yakın dövüş sanatlarını harmanladığı Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, dördüncü fazın en büyük sürprizlerinden biriydi. Kimsenin başlangıçta heyecanlanmadığı film, bir anda favori Marvel yapımlarımızdan biri oldu.

İnceleme yazımız: Shang Chi ve On Halkanın Efsanesi SPOILERSIZ İnceleme

5) Eternals

Eternals, End Game’den sonra Marvel Cinematic Universe’ün en büyük bütçeli filmlerinden bir tanesi oldu. Kadrosunda birçok yıldızı barındıran filmin en çok konuşulan özelliği ise eleştirmenler tarafından en çok gömülen MCU filmi olması. Marvel Cinematic Universe’ün dördüncü fazının en büyük olaylarından biri olması gereken Eternals, şimdilik sadece güzel anlara sahip bir film oldu. İlerleyen zamanlarda Eternals’da meydana gelen olayların, Marvel Cinematic Universe’de nasıl işleneceğini izlediğimizde bu listedeki yeri değişebilir. Fakat şimdilik listede tam olması gerektiği yerde.

İnceleme yazımız: Marvel’s Eternals SPOILERSIZ İNCELEME

6) What IF…? (1-4 Bölümleri)

Aslına bakarsanız What If…? serisini, Doctor Strange: Multiverse of Madness filminden önce izlemeniz yeterli. Fakat yine de bizim amacımız dördüncü fazdan alacağınız lezzeti maksimuma çıkarmak olduğu için dizinin, en azından ilk dört bölümünü Spider-Man: No Way Home’dan önce izlemeniz gerektiğini savunuyoruz. Bunun sebebini, izledikten sonra daha iyi anlayacaksınız.

İnceleme yazımız: WHAT IF…? Birinci Bölüm SPOILERLI İnceleme

7) Spider-Man: No Way Home

Spider-Man: No Way Home filmini, dördüncü fazda kronolojik olarak bir yere yerleştirmek oldukça zor. Üçüncü fazın son filmi olarak kabul edilen Far From Home’un hemen sonrasındaki olayları konu alan No Way Home, kronolojik olarak ise 2024 yazında geçiyor. Bu yüzden biz de listemizde kendisine burayı uygun görüyoruz.

İnceleme yazımız: Spider-Man: No Way Home SPOILERSIZ İnceleme!

8) Doctor Strange in The Multiverse of Madness

No Way Home filminde Peter Parker’a yardım ettikten sonra evrenin ayarlarıyla oynamaya devam eden sevgili büyücümüz Doctor Strange’in ikinci filmi, dördüncü fazın en büyük olaylarından biriydi şimdiye kadar. Belki sonradan fikrimiz değişebilir fakat bize göre No Way Home ile Multiverse of Madness filmlerini arka arkaya izlemekte büyük bir fayda var. Tabii bu filmi izlemeden önce WandaVision’ı izlerseniz, çok daha fazla keyif alırsınız.

İnceleme yazımız: Doctor Strange in the Multiverse of Madness SPOILERLI İNCELEME!

9) What IF…? (5-9 Bölümleri)

What IF…? dizisinin kalan beş bölümünü de artık gönül rahatlığıyla bitirebilirsiniz. Başlangıçta kendi içerisinde eğlenceli bir proje olarak düşündüğümüz What If…? dizisi, evrenin kaderine dair birçok irili ufaklı ipucunu içerisinde barındırıyor. Sakın öyle animasyon diye göz ardı etmeyin, çok pişman olursunuz.

İnceleme yazımız: WHAT IF…? Beşinci Bölüm SPOILERLI İnceleme

10)Thor: Love and Thunder

End Game’in ardından Guardians of Galaxy ekibiyle birlikte maceraya çıkan Thor’un yeni filmi Thor: Love and Thunder, aslında bu listenin en başına bile konulabilir. Fakat filmde bir iki diyalogdan çıkardığımız bilgilere göre bu filmi Eternals ve Shang-Chi’den sonra Hawkeye’dan ise önce izlemekte yarar var. Biz de bu yüzden kendisine burayı uygun gördük.

İnceleme yazımız: Thor: Love and Thunder SPOILERLI İnceleme

11) Black Widow End Credits

Natasha Romanoff’un, Civil War’da yaşanan olaylardan sonra kendi geçmişiyle yüzleşmesini konu alan Black Widow filmi, üçüncü fazda yer alıyor. Fakat filmin özellikle end credits sahnesi, üçüncü faz ile dördüncü faz arasında bir köprü vazifesi görüyor ve bu iki fazdaki önemli olayları birleştiriyor. Bu yüzden Hawkeye dizisini başlamadan önce filmin tamamını olmasa da after creditsini izlemenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.

İnceleme yazımız: Black Widow SPOILERSIZ İnceleme: Hiç Kimse Aileden Güçlü Değildir!

12) Hawkeye

Black Widow’un kendi filmine kavuşmasının ardından orijinal Avengers üyeleri arasından filmi yapılmayan bir tek Hawkeye kaldı. Her ne kadar Hawkeye bu arzusuna hâlâ kavuşamamış olsa da Marvel, Clint Barton ve Jeremy Renner’a adeta iade-i itibar yaptı ve çok güzel bir diziyle buluşturdu bizi. Clint Barton’ın, sonunda kendi kişiliğini bulduğu Hawkeye dizisi yine Marvel’ın, özellikle sokak seviyesindeki kahramanlık hikâyelerinin geleceğine dair çok güzel köprüler kuruyor.

İnceleme yazımız: HAWKEYE Nasıl Başladı? Birinci ve İkinci Bölümler Üzerine SPOILERLI Konuşalım!

13) Moon Knight

Moon Knight dizisinin yapı itibariyle MCU’ya o kadar da bağlanmayacağının bilincindeydik. Fakat sanırım “it’s all connected” sözüne çok alıştığımızdan dolayı, bu kadar da bağımsız olmasını beklemiyorduk. Sadece Madripoor’un adının geçmesini “bağlantı” olarak sayabileceğimiz dizi, Moon Knight’ın oldukça spesifik bir hikâyesini anlattı ve nihâyete erdi. Toplamda altı bölümden oluşan diziyi, bu sıralamanın herhangi bir noktasında izleyebilirsiniz fakat zaman çizgisinde birazcık daha düzenli gitmek için biz kendisini Hawkeye dizisinden sonra izlemenizi tavsiye ediyoruz.

İnceleme yazımız: Moon Knight İlk İki Bölüm SPOILERLI İnceleme

14) Ms. Marvel

Ms. Marvel da tıpkı Moon Knight gibi kendi içerisinde bir hikâye anlatan ve sinematik evren içerisinde etliye sütlüye karışmayan bir yapımdı. Bu yüzden hem yayınlanma sırasını hem de Marvel Cinematic Universe kronolojik sırasını dikkate alarak Moon Knight’dan sonra izlemenizi tavsiye ediyoruz.

İnceleme yazımız: Merak Edenler İçin Cevaplıyoruz: Ms. Marvel Nasıl Başladı?

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.