Netflix platformunda yayınlanacak yeni yerli bilim kurgu dizisi olan Kübra bizim zihnimizde farklı eserleri çağrıştırdı.
Gökhan Ahinolu diye bir arkadaşın Kübra diye bir kullanıcıdan aldığı mesaj sonrasında yaşadıklarını takip edeceğimiz dizi 18 Ocak 2024 tarihinde Netflix platformunda yayınlanıyor. Bilim kurguya olan merakımızdan dolayı ilgimizi çeken bu dizi aynı zamanda bize başka güzel eserleri de çağrıştırdı. Gelin bugün Kübra dizisinin çağrıştırdığı bu güzel bilim kurgu eserlerini ve yapımın bu eserleri hangi yönleriyle hissettirdiğini konuşalım.
Bioshock Infinite
Efsanevi oyun yazarı Ken Levine tarafından tasarlanıp kurgulanan Bioshock Infinite, Booker Dewitt isimli kirli geçmişi olan bir dedektifin Columbia denen uçan bir şehre gelip buradaki Elizabeth adlı bir kızı zengin beyaz kentlilerin peygamberi olan Zachary Comstock’un elinden kurtarmaya çalışmasını anlatıyor.
Monologlarındaki, diyaloglarındaki, sesli, yazılı ve çevresel anlatımlarındaki her bir hikâye öğesinin ilmek ilmek işlendiği bu eşsiz bilim kurgu oyunu sırasında Comstock adlı ihtiyarın meleklerle nasıl konuştuğunu ve her biri kesin bir tutarlılıkla gerçekleşen öngörülere nasıl sahip olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda bu inanç sisteminin temelini oluşturan Afrikalı, Asyalı ve İrlandalı köle gücünün onları yönetenlerle kurdukları mekanizmaların derinliklerine inerken, o yöneticilerin bu iplikleri hangi numaralarla oynattığını da gözlemliyoruz. İnanç konusunun bu kadar ağır bastığı bir bilim kurgu dizisi karşımıza çıkmışken, sayısız dini söylemin bulunduğu bu mükemmel bilim kurgu oyununu anmamak olmaz.
Person of Interest
Fallout dizisinin de başında olan Jonathan Nolan’ın vizyonundan çıkan Person of Interest bu sefer Kübra dizisine inanç temasından değil, bilim kurgu yanından yaklaşıyor. Bu sefer yüce varlığın sözlerini konuşan kişi bir deha olan Harold Finch ve onun kırbacı ile kılıcı rolünü alan insan da karizmatik Bay Reese.
Gökhan Ahinolu nasıl kozmik bir güçten kısa mesajlar alıyorsa Fallout dizisinde de göreceğimiz Michael Emerson tarafından canlandırılan Harold Finch de yüce bir varlıktan gelen yine dijital iletiler aracılığıyla konuşuyor ve Bay Reese de bu elektronik vahiyler vasıtasıyla ya belirlenen tehditleri ortadan kaldırıyor ya da olası kurbanları kurtarıyor. Bu benzetme de tabii ki Bay Ahinolu’nun aldığı kısa mesajların bir yapay zekâdan veya belki de bir uzaylı varlıktan geldiğini düşündüğümüzü gösteriyor. Dizi bizi ne kadar yanıltacak, bunu 18 Ocak’ta göreceğiz.
2012
Salgınlar, yangınlar, savaşlar ve adını anmaya cüret edemediğimiz küresel felaketler birbiri ardına gerçekleşirken artık bu duruma bilim kurgu demek ne kadar doğru olur bilmiyorum çünkü bu noktada sanırım bahsettiğimiz her şey düz kurguya dâhil oluyor.
Kübra dizisinin trailerından öğrenebildiğimiz bir bilgi kırıntısı da kötücül doğaya sahip birtakım olayların gelmekte olduğu yönünde. Bu durum da aslında pek çok bilim kurgu yapımının içinde olsa da herhalde bir kıyamet senaryosu akla geldiğinde 2012 yılında yaşadığımız küresel histeri herkesin aklında somut bir biçimde canlanacak olgular arasındadır. “Beni dinlemezseniz dünya yok olacak” cümlesi belki şu anda da pek çok kişinin ağzında çok mantıklı ve bilimsel savlar üzerinden dolaşırken bu dizide biraz daha dini bir temaya sahip. Gerçek dünyada bu çağrılar cevap bulamazken bakalım Kübra içinde bir sonuca ulaşabilecek mi?
Dune
İnanç, bilim kurgu ve hayır işi demişken Dune dediğimiz ve kitaplar, filmler ve oyunlar üzerinden hayatımıza kuvvetlice nüfuz etmiş bu şaheseri saymazsak kendimize geek diyemeyiz. Mesih rolündeki insanlardan, onu dinlemeyip yanlışlar yapan ve onu dinleyip de yine yanlışlar yapan insanlara, bu taraflar arasında kendince yaşamaya çalışıp bir solucan gibi ezilenlere ve de hepsinin arkasından sinsice bin bir türlü komplolar kurup, ordular düzenleyip, araçlar inşa edip yine solucan gibi ezilenlere kadar Dune çok geniş, derin ve keyifli bir evrene sahip ve Kübra’da da bunun birazı olsa yine çok eğleniriz diye düşünüyorum.
Bu da bizden: Hasan Mezarcı
Eğer Kübra dizisi bizi ikna edebilirse bence Hasan Mezarcı’ya da bir şans vermeliyiz. Neden Düzce de en az Kudüs kadar kutsal bir yer olmasın? Neden Musevilik ve İsevilik gibi bir de Mezarcıcılar denen bir inanç dünyaya yayılmasın? Yani evet itiraf ediyorum, bunun için sayısız sebebimiz var ama olasılıklar açıldıkça açılıyor artık. Neler gerçekleşir pek bilemiyoruz.
Evet değerli dostlarım, Netflix üzerinden 18 Ocak’ta yayınlanacak Kübra dizisinin bizde çağrıştırdığı yapımlar bunlar. Dürüst olacağım Allah’ın WhatsApp üzerinden benimle yazışması, bin yıl düşünsem aklıma gelen bir kurgu olmazdı ama yapanlara helal olsun. Temennimiz bu hikayeyi takip ederken her bilim kurgu eserinden aldığımız keyfin bir benzerini deneyimlemek.
Peki siz neler düşünüyorsunuz? Sizin aklınıza hangi bilim kurgu yapımları geliyor?