Dün sizlere amacı farklı galaksilerde insan yaşamına ev sahipliği yapabilecek gezegenler bulmak olan Kepler görevine ilişkin önemli bir açıklama yaptığının haberini vermiştik, hatırlayacaksınız. NASA o beklenen açıklamayı en sonunda yaptı ve beyan, tam da beklediğimiz gibi, uzak bir galakside Dünya benzeri bir gezegen bulunduğunu söylüyor. Dünya’mızın uzak kuzeni olan bu gezegenin adı şimdilik Kepler-452b, ama ileride bir gün kendisini ziyarete gidersek, güzel isimler kesin buluruz kendisine!
Kepler-452b, Dünya’mızdan biraz büyük. Çapı dünyanın yaklaşık 0.6 genişliğinde ve NASA tarafından “süper-Dünya boyutu bir gezegen” olarak sınıflandırılıyor. Kendi güneşi, bizimkinden 1.5 milyar yıl yaşlı olduğu ve yaşça ileri güneşler zaman geçtikçe büyüyüp genişlediği için bizim emektardan daha büyük. Kepler-452b, bu büyük güneşin etrafında bir dönüşünü 385 günde tamamlıyor. Yani yıl süresi olarak da bizimkinden pek uzun değil.
Kepler-452 sistemindeki B gezegeni olduğu için kendisine bu adı vermiş vaziyetteyiz. O sistem de Cygnus takımyıldızında duruyor. Bizden yaklaşık 1,400 ışık yılı uzaklıkta, bu da şu anki teknolojiyle kendisini ziyarete kalksak, yolculuğumuzun yaklaşık yedi milyon yıl süreceği anlamına geliyor. Yani gittikçe leşleşen dünyamızı terk etmek gibi hayalleriniz vardıysa, onları biraz ertelemek gerekiyor.
Peki Kepler-452b’yi özel kılan şey ne? Bugüne kadar Kepler programı toplam 4696 gezegen adayı tespit etti. Bu 4696 gezegenden sadece 12’si çap olarak dünyanın 1 ya da 2 katı aralığında. Bunların arasında da sadece dokuzu sıcaklık ve boyut olarak bizimkisine benzer Güneş’lerin etrafında dönüyor. Kepler-452b’nin bu koşullara yaklaşık altı milyar yıldır sahip olduğu söyleniyor ki, bu da kendisini bizim mavi bilyeden yaşlı yapıyor. Yani bu, Kepler-452b’de yaşam oluşmuş olabilir demek. Hatta bunun için baya sağlam koşullar sağlanmış demek. Bu da insanın hayal gücünü sınırsız çalıştırmasına sebep oluyor, ne olacak? Mass Effect benzeri günler yakın mı be yoksa?