İçeriğe geç
Muhitkâr ol
Sinema 2 dk okuma

FANTASTIC FOUR & X-MEN EVE DÖNÜYOR: Disney-Fox Anlaşması Bitti Bitecek!

Yiğitcan Erdoğan
FANTASTIC FOUR & X-MEN EVE DÖNÜYOR: Disney-Fox Anlaşması Bitti Bitecek!

Uzun süren müzakereler en sonunda bir nihayete ermek üzere gibi gözüküyor. Finans sektörünün önde gelen yayınlarından CNBC’nin haberine göre Disney ile Fox’un flörtleşmesi sona erdi. Dünyanın en büyük medya/eğlence şirketi olan Disney, dünyanın üçüncü en büyük medya/eğlence şirketi Fox’un toplam 60 milyar dolar değerinde olan bir takım varlıklarını satın alacak. CNBC’nin içerideki kaynaklarına göre taraflar el sıkıştı. Anlaşma önümüzdeki hafta resmen açıklanacak.

Bu anlaşma doğrultusunda Disney’nin Fox’un TV ve sinema prodüksiyon kollarını, National Geographic kanalını, Asya’da yayın yapan Star kanalını, Britanya ve Avrupa’da faaliyet gösteren Sky kanalındaki hisselerini ve yerel spor ağlarını satın alacak. Fox’a ise haber ve finans kanalları, ulusal spor yayınları, bir de ana Fox TV kanalı kalacak. Bu, en hafif tabiriyle, akıl almaz bir satın alım. O kadar ki, Disney’nin bir noktada Amerikan tekel yasalarına takılması bile gündeme geldi.

Avengers vs XMen

Ancak elbette, bizi en ilgilendiren tarafı Marvel cephesinde. Çünkü bu anlaşmayla Fantastic Four ve X-Men hanedanlarının film hakları da dolaylı yoldan eve dönmüş olacak. Halihazırda Spidey’i başarıyla Sony’den kiralayan Marvel Studios, böylelikle seti tamamlayacak. Wolverine’ler, Deadpool’lar, Dr. Doom’lar eve dönecek. Elbette bu bir anlamda çok sevinç verici bir haber, çünkü ekranda Avengers ve X-Men’i yan yana görmek şüphesiz heyecanlı bir durum. Ama öte taraftan kafada soru işaretleri de oluşturuyor: Var olan X-Men külliyatına ne olacak?

Bu noktada şöyle birkaç bilgi vermek lazım. Marvel’ın anlaşması sebebiyle zaten Kevin Feige tüm diğer Marvel filmlerinde -ismen de olsa- yapımcı olarak görev veriyor. X-Men’in prodüktör ekibiyle de arası çok iyi -zaten film prodüksiyonu dünyasına da X-Men 1’de, Lauren Shuler Donner‘ın asistanı olarak girmişti vakti zamanında. An itibariyle X-Men evreninden kreatif olarak sorumlu gözüken Simon Kinberg‘in de genel olarak Disney ile arası çok çiçek; Amerikalı yazar Star Wars: Rebels’ı yaratıp idame ettirmesinin yanı sıra Force Awakens ve Rogue One‘da da kreatif danışmanlık yaptı. Yani bu geçiş sürecinin sağlıklı olmaması için herhangi bir sebep yok.

Sonucunda ne çıkar ortaya? Onu bilahare tartışalım. Sizin görüşler neler?

Yiğitcan Erdoğan

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Tüm yazıları (2655)

Bunlar da ilgini çekebilir

Yorum Yap

E-posta yazman isteğe bağlı. E-postanla yazarsan ilk yorumun okunup yayımlanır, sonrakiler doğrudan çıkar; e-postasız yorumlar her seferinde okunup öyle yayımlanır. Yorumları site yöneticileri ve yazarlarımız okuyup onaylar; onay bekleyen yorumunu bu tarayıcıda bir hafta boyunca sen de görürsün, onaylanana kadar başka okur görmez. Adın ve yorumun yayımlanır; e-posta adresin ve IP'n yayımlanmaz, yalnız site yöneticileri görür, spam denetimi ve sorumluluk için saklanır — ayrıntısı Gizlilik Politikası'nda. Spam denetimi sunucumuzda yapılır; yorumun başka bir hizmete gönderilmez.