Game of Thrones’a ve ötesinde sakladıklarına ilgi çok büyük. Diziyi izleyen hemen hemen herkes dizinin uyarlandığı dokuz kitabın ve bir ansiklopedinin anlattıklarını çok merak ediyor. Ancak o dokuz sayısı çoğunu ürkütüyor ve ne yazık ki çoğunluk kendini kitaplardan mahrum bırakıyor. Bunu anlayabiliyorum, tamam aslında anlamıyorum ama en azından kabul ediyorum. Bu yüzden, en güçlü kozu karakterlerken kitap serisinin yarısı kadar bile karakter analizine giremeyen dizimizde, adını duymuş olduğunuz, ucundan görmüş olduğunuz ya da dizinin sizlere göstermeyerek büyük ayıp ettiği bazı karakterlerin detayına ineceğimiz bir yazı serisi oluşturmak istedim.

İlk olarak elbette şu an izlediğiniz çoğu çatışmanın temelini atan, dizideki olayların başlangıç tarihinden 300 yıl önce yanında 2 kız kardeşi ve 3 ejderhası ile Westeros’a ayak basarak büyük fetihi başlatan Fatih I. Aegon Targaryen‘i yazı serisine konuk ettim. Westeros’a hakim olan ilk Targaryen’i merak edenler sayfayı aşağı doğru kaydırabilirler.

NASIL ANILDI?

maxresdefault

Andallar, Rhoynarlar ve İlk İnsanlar’ın kralı, Ejderha Kayası ve Yedi Krallık’ın lordu, Diyar’ın koruyucusu, halkının kalkanı, Westeros fatihi, Ejderha Lordu, isminin birincisi Fatih Aegon Targaryen.

YAŞAM ÖYKÜSÜ

bb8e6a3b72c2414cc1f12e4a58f365a8

Targaryen soyu Essos’un güneyindeki büyük adaların üstünde yükselen Valyria’ya dayanır. Targaryen hanesi, ailenin babası Aerion Targaryen önderliğinde, ejderhaların soyunun çoğunun tükenmesine neden olan Valyria Kıyameti’nden yaklaşık yüz yıl önce, Westeros ve Essos’u ayıran Dar Deniz’in Westeros’a yakın tarafındaki bir adaya, Ejderha Kayası‘na göç etti. Endogami, Targaryen’lerde saf kanlığın bozulmamasına dayanan bir gelenek olduğundan ve ailenin Aegon’dan başka erkek çocuğu olmadığından Aegon hem ablası Visenya’yla hem de küçük kardeşi Rhaenys’le evlendirildi. Aerion’un ölümünden sonra Aegon, daha dışa dönük bir lider olarak Kaya’nın meşru lordu ilan edildi.

Hükümdarlığının, gençlik yıllarına gelen döneminde Westeros’un siyasetine karışmayıp sadece yakından takip eden Aegon, askeri gücünü Essos’a yönlendirdi. Volantis’in Tyrosh’a açtığı savaşta Tyrosh’tan yana durdu ve askerlerin çarpışmasına fırsat vermeden Kara Dehşet Balerion olarak bilinen ejderhası ile tüm Volantis ordusunu küle çevirdi. Aegon’un zaferi Essos’ta öngöremediği bir direnişin kıvılcımını yaktı ve direnen şehirler karşısında Volantis, Kanlı Yıllar olarak anılacak bir çöküş dönemine girdi. Ejderhaların savaşlarda sağladığı üstünlükten emin olduktan sonra en büyük planını gerçekleştirmek için kılıcını batıya, Westeros’a çevirdi.

12b04f5cf020b20ed3f5d47751d28d8b

Aegon, Westeros’un tamamını ele geçirmek konusunda kararlıydı. Ejderha Kayası’na üzerine Westeros’un kabartmalı haritası işlenmiş dev bir masa yaptırdı ve yakında Westeros’un tek krallık olacağı imasıyla haritaya hiçbir sınır çizdirmedi. Boyalı Masa olarak ün salan bu masayı daha sonra Stannis Baratheon da aynı amacı güderek kullandı ancak ne yazık ki Aegon’la aynı kaderi paylaşamadı.

Planı için kız kardeşleri Visenya ve Rhaenys‘in ve tabii onların ejderhaları Vhagar ve Meraxes‘in de desteğini aldıktan sonra Westeros’a ilk çıkartmasını yapan Aegon ayak bastığı ilk yere bir şehir kurma kararı aldı ve şehrin adını Aegon’un Şehri koydu. Daha sonra Karasu’da Fırtına Kralı Kibirli Argilac Durradon‘u bozguna uğratarak Fırtına Toprakları’nı kuzeni Orys Baratheon‘a verdi. Ardından Harrenhall’ı yakarak Demir Adalar Krallığı‘nı bölüp Adalar’ı Greyjoy‘lara kalan toprakları Tully‘lere verdi, Ateş Tarlası olarak bilinecek savaşta Menzil ve Kaya krallıklarının ordularını ateşe vererek Kaya’nın sahibi Lannister‘lara diz çöktürdü ve Menzil’in başına Tyrell‘leri getirdi. Aegon sadece Dorne’u ve Kuzey’i ejderhalarının yardımıyla boyunduruğu altında alamadı. Ancak kuzeyin o dönemki kralı Torrhen Stark, topraklarının yakılması korkusuyla Aegon önünde diz çöktü. Dorne’da ise işler hiç öyle kolay olmadı.

1500px-King_Who_Knelt

Targaryen ordusu, Dorne’un hareket etmesi güç hudutlarında bozguna uğradı. Rhaenys, fethi ejderhası ile sonlandırmak için harekete geçtiğinde ejderi Meraxes akrepten atılan bir mızrakla gözünden vuruldu ve kan kaybıyla gökyüzünden düştü. Ne Meraxes ne de Rhaenys sağ kurtulabildi. Kız kardeşinin ölümüne hiddetlenen Aegon bütün Dorne lordlarının başına ödül koyarak savaşını gerilla taktikleriyle sürdürdü. Ancak bundan bir sonuç alınamayınca Visenya, Kral Muhafızları adlı elit bir askeri birlik kurdu ve Aegon bu birliği de dahil ederek tüm gücüyle Dorne’a savaş açmaya karar verdi. Dorne seferi tam başlayacakken Dorne prensinden gizemli bir mektup Aegon’un sinirinin yatışmasına sebep oldu ve sefer iptal edildi.

Aegon_the_Conqueror_reading_the_Prince_of_Dorne’s_missive_by_Michael_Komarck©

Westeros üzerindeki krallığını garantileyen Aegon, Aegon’un Şehri ismini Kral’ın Şehri olarak değiştirdi. Şehrin tepesine hala kullanılan Kızıl Kale yapıldı. Aegon bu kaleden tüm Westeros’u adaletli ve barışçıl şekilde idare etti. Yedinin İnancı’na bağlı kaldı ve inancı güney Westeros’un resmi dini olarak kabul etti. Fetih’in 37 yıl sonrasında 64 yaşındayken Ejderha Kayası’nda, Boyalı Masa başında torunlarına fetih hikayeleri anlatırken yaşadığı inme sonucu hayatını kaybetti. Ölümünden 300 yıl sonra bile Dorne’dan aldığı mektup gizemini korumaktadır.

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

aegon__s_favour_by_mariana_vieira-d7a0rif

Aegon, karizmatik ve gizemli bir adamdı. Hayatı savaşlarla geçtiğinden tek dostu Kral Eli Orys Baratheon’du ve onunla bile çoğu düşüncesini paylaşmazdı. Düşmanları karşısında çok sert olsa da tebaasına ve ailesine karşı çok cömert ve anlayışlı davranırdı. Düellolara ya da yarışlara katılmazdı. Kılıcını yalnızca savaşta çeker, ejderhasına yalnızca savaşta binerdi.

DIŞ GÖRÜNÜŞÜ

525px-Aegon_the_Conqueror

Damarında ejder kanı dolanan her Targaryen gibi mor gözlere, gümüş rengi saçlara sahipti. Uzun boyluydu, omuzları genişti ve atletik bir vücuda sahipti. Fetih boyunca siyah pullu bir zırh giymiş, kırmızı bir pelerin takmıştı. Valyrian çeliğinden yapılma kılıcı Blackfyre‘a, siyah yakutlarla süslenmiş Valyrian çeliğinden yapılma tacı eşlik ediyordu.

BALERION

201391-dragon-Game_of_Thrones-Balerion

Aegon’un sürdüğü Balerion, Kara Dehşet olarak da bilinirdi. Targaryen hanesinin gelmiş geçmiş en iri ejderhasıydı. Her bir dişi, çift elli kılıçlardan daha uzundu ve tüm bedeni gibi simsiyahtı. Gölgesi o kadar büyüktü ki bir kasabayı altında bırakabiliyordu. 200 yaşındayken I. Jaehaerys saltanatı döneminde yaşlılıktan öldü. Efsanelere göre Demir Taht, Balerion’un ateşinde dövülmüştür.

“Aegon Westeros’a kan ve ateşle geldi ancak onlara barış, refah ve adalet getirdi.”
-Daenerys Targaryen

Author

Lord olmak için yola çıkan gariban geek kendini bir anda yazar olarak buldu. Geek kültürüyle küçük şakalaşmalarını, sinemayla flörtlerini yazıya dökmek için burada. Muhitte Geek_Lord olarak bulabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.