Spotify geldi hoş geldi! Türkiye ekibinin kurulduğuna ve üst düzey yöneticilerinin açıklandığına dair haberlerin üzerinden henüz çok fazla zaman geçmemişken, dün gece itibariyle Spotify Türkiye açıldı ve kayıtları almaya başladı. VPN’li günler geride kaldı!

Spotify’a üye olmak şart mı diye düşünenler için hemen kısa bir özet:

  • Premium Üyelik – Aylık 9,9 TL ve ilk 1 ay ücretsiz deneme şansınız var. Bilgisayar veya akıllı telefon & tablet ayrımı olmaksızın her yerden reklamsız olarak dinleyebiliyorsunuz. Üstelik çevrimdışı mod seçeneğiniz de var.
  • Unlimited Üyelik – Premium seçeneğinden akıllı telefon ve tabletlerden dinleyebilme özelliği ile çevrimdışı modu çıkarınca bu kalıyor.
  • Ücretsiz Üyelik – Unlimited üyeliğe reklamları ekleyince de para vermeden Spotify nasıl oluyormuş onu görüyorsunuz (fazla korkulacak bir şey yok – 1 saat içerisinde 3 dakikacık).

Kısa süre içerisinde çevrenizde çok daha fazla sayıda insanın kullanmaya başlayacağına kesinlikle emin olduğum Spotify hakkında, özellikle yeni kullanmaya başlayanların muhtemelen henüz keşfetmemiş oldukları 10 madde var burada, you’ll thank me later.

1 – Şarkı sözlerini anında görün

Spotify’ın 2011 yılında kullanıma açtığı uygulama platformunda yer alan en faideli eklentilerden biri TuneWiki. Ekranın sol tarafında yer alan “Uygulama Bulucu” menüsünden bir tıkla bu eklentiyi hesabınıza ekleyebilir, herhangi bir şarkıyı dinlerken TuneWiki’ye tıklayarak şarkı sözlerini anında görüntüleyebilirsiniz.

tunewiki

2 – Özelleştirilmiş aramalar yapın

Arama çubuğu size çok sade görünmüş olabilir ama birkaç küçük hileyle detaylı sonuçlar alma şansınız var. Örneğin year:2012-2013 yazıp arama yaparak sadece bu yıllar arasında yayınlanmış şarkılara ulaşabilirsiniz.

3 – Çalma listelerinize çeki düzen verin

Özenerek hazırladığınız playlist’leriniz bir süre sonra mutlaka karışmaya ve artık amacına hizmet etmemeye başlar bazen. Böyle durumlarda Spotify’ın “Yeni Çalma Listesi Klasörü” seçeneğini kullanarak istediğiniz şarkıları aynı liste altında farklı bir kategoriye taşıyabilirsiniz. En baştan yeni bir liste yapmaktan iyidir!

4 – Eskiyen mp3’lerinizi atmayın!

Spotify kullanmaya başlayınca insanın bilgisayarında kayıtlı mp3 dosyalarına bir süre bakası gelmiyor ancak zamanında gözünüz gibi bakıp büyüttüğünüz şarkı arşiviniz de o kadar değersiz değil, onun da hakkını verin. Spotify menüsünde yer alan “Çalma Listelerini Aktar” seçeneğiyle, iTunes veya Windows Media Player arşivinizde yer alan şarkıları uygulamaya aktarabilirsiniz. Bu özelliğin şahane bir artısı daha var; eğer Premium üye olduysanız, telefonunuzda veya tabletinizde yer alan Spotify uygulaması ile bu şarkıları senkronize edebilir, internet kotasını sömürmeden (streaming gerektirmiyor!) dinleyebilirsiniz.

5 – Şarkıları gömün gitsin!

Spotify Play Button adı verilen güzel bir uygulama sayesinde, istediğiniz şarkıyı, albümü veya playlist’i web sitenize gömebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, sağ tıklayarak “Spotify URI Kopyala” demek. Tumblr ile de uyumlu, görüntüsü de pek cool.

playbutton

6 – “İşte tam da o dakika!” özelliği

Bazen hepimize olur, bir şarkıda çok sevdiğimiz öyle bir yer vardır ki, önümüze gelen herkese zorla dinletmeye çalışırız. Spotify’la bu çileye de bir son veriyoruz. Bir önceki maddede geçen embed kodu’nu sitemize yapıştırdıktan sonra, sonuna # ekleyerek şarkının başlamasını istediğimiz dakikayı yazıyoruz. Misal #2:45. Şarkı da oradan başlayıveriyor. Böyle de güzel, böyle de kolay.

7 – Müzik mazinize bir bakıverin!

Navigasyon alanında yer alan “Çalma Sırası” seçeneğiyle, o an dinlediğiniz playlist’te sırada hangi şarkının olduğunu görebilir; sayfanın üstünde yer alan “Geçmiş” sekmesine tıklayarak o ana kadar dinlemiş olduklarınıza bir göz atabilirsiniz. Tabii şarkı geçmişinize bakmak konusunda işin piri Last.fm dururken Spotify halt etmiş diyor da olabilirsiniz, o zaman Spotify’ı Last.fm hesabınızla ilişkilendirebileceğinizi söylememe gerek bile yok.

8 – Şarkılar, şarkılarımız…

Şarkıları web sitenize gömmek yerine doğrudan göndermek istediğinizde de Spotify hizmetinizde. Şarkıların yanındaki paylaşım ikonundan şarkıyı Spotify’daki arkadaşlarınıza gönderebiliyorsunuz, isterseniz de sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabiliyorsunuz, falan filan…

9 – Efsanevi müzik zevkimden herkes yararlansın diyen varsa?

Dinlediğimiz şarkılar kadar dinlemediklerimizle de övünürüz. Bu da biraz o hesap. Profil sayfanızda sıra sıra dizilen playlist görsellerinizin hemen altında yer alan ikonlarla, isterseniz bütün dünya ne kadar mükemmel şarkılar dinlediğinizi görsün diye “Herkese Açık” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Yok ben kimseler görsün istemem derseniz, Tercihler menüsünde yer alan “Yeni çalma listelerini otomatik olarak herkese açık yap” kutusunun seçili olmadığına dikkat edin.

10 – “Guilty Pleasure” şarkılarınızla ifşa olmayın!

Haydi kabul edelim, soran olursa Indie müzik sizden sorulur ama arada dayanamayıp Beyonce falan dinlemiş olabilirsiniz. Dikkat edin Spotify sizi Facebook’ta rezil etmesin!

İsterseniz Tercihler menüsünde yer alan “Gizlilik” başlığı altından bu eylemi sonsuza dek ortadan kaldırabilir ve dinlediğiniz şarkıların Facebook’ta görünür olmasından kurtulabilirsiniz. Genel olarak halimden memnunum ama insan yeri geliyor Gangnam Style da dinliyor derseniz, Spotify bunun için de şahane bir özelliğe sahip. Ekranın sağ üst köşesinde yer alan avatarınıza tıklayıp “Gizli Oturum”u seçerseniz, ikinci bir emre kadar dinlediğiniz şarkılar Facebook’ta yayınlanmıyor.

Sağ olsunlar üşenmemişler bir de tanıtım hazırlamışlar bize Türkçe olarak:

– Burcu Bağcıgil

Author

Genelde önce benim aklıma geliyor ama söylemiyorum.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.