Geekyapar, geride bıraktığımız yılın en iyi işlerini seçmeye başladı! Bugünle başlayarak, bundan sonra ince ince 2015’i kıyıp doğrayacağız; altında neler var, geçerken bizlere neler bırakmış onları irdeleyeceğiz. Sürecimiz çok basit. Geekyapar’ın yazarlarına, dizi, film, çizgi roman, oyun ve müzik kategorilerinde o sene onlar için ekstra anlam ifade eden üçer işi yazmalarını istedik. Sonra da en fazla aday gösterilenleri sıraladık. Oyları eşitse, o zaman da biraz kanaat kullandık; biraz da yazan kişi kendi sırasında kaça koymuş; ne kadar tutkuyla anlatmış onlara baktık.

Geçtiğimiz gün filmleri incelemiştik; şimdi de sıra çizgi romanlarda! Buyurun!

 

MANSİYON 

Mansiyon

  • All-New Hawkeye
  • Daredevil
  • Superman: American Alien

 

10. The Unbeatable Squirrel Girl

01 Squirrel Girl

Yazan: J.H.

Çok geç tanıştım Squirrel Girl ile. Sene içerisinde Secret Wars yüzünden tekrar 1. sayıdan başlayan iki serisini de övmediysem bu yüzdendir. Dürüst olmak gerekirse, çizgi roman çevrelerinde Squirrel Girl övmeceler aslında baya Nisan-Mayıs gibi başlamıştı. Niyeyse pas vermedim. Ne zaman Marvel tüm serilerini Secret Wars sonrası tekrar başlattı, o zaman ben “dur bakayım” dedim, ilk sayısını elime aldım. Karşımda Ryan North’un muazzam kalemi, dipnotlarındaki süper şirin mizahı ve Erica Henderson’ın gerçekten büyüleyici çizimleriyle şekillenen, gerçekten de keyif vermelerin doruklarına çıkartan bir seri buldum. Amme hizmetimdir, yapıyorum, Squirrel Girl’in 2015’teki iki cildini de okumadan geçmeyin kesinlikle!

 

9. Batman & Robin Eternal

02 Batman Robin Eternal

Yazan: Mert Y.

İsmi Robin Eternal olsaymış çok daha yerinde olurmuş, zira Batman hikayede çok az yer buluyor kendine. Yine de bundan şikayet etmiyorum çünkü Dick Grayson’ın başını çektiği ve Batman’im sidekick’lerinin yer aldığı bir hikayeyi epey ilgi çekici, merak uyandırıcı ve biraz da casus hikayesi gibi anlatmayı başarıyor Scott Snyder. Dick Geayson’a ek olarak Red Hood suretinde Jason Todd ve Red Robin olarak Tim Drake olarak yer alıyorlar. Cassandra Cain’in geri dönüşüne ayrıca sevindim. Bu yıl çıkan yeni seri pek takip edemedim ama takip ettiklerim arasında Batman & Robin Eternal en beğendiğim oldu diyebilirim.

 

8. Journey to Star Wars: The Force Awakens: Shattered Empire

03 Shattered Empire

Yazan: J.H.

Eğer bugün, geçip giden Thrawn’lara, Kyle Katarn’lara, Revan’lara ve Exar Kun’lara rağmen “Disney’nin genişletilmiş evreni yakması iyi oldu” diyebiliyorsam, bunun sebebi Marvel’ın bu karardan hemen sonra başlattığı muazzam çizgi romanlardır. Tek bir şüphem, kaygım yok bunu söylerken. Belki Lando ve Chewbacca hariç, her biri inanılmaz keyifliydi bu serilerin. Ama aralarından biri, yani Shattered Empire, Return of the Jedi‘ın hemen sonrasında geçtiği için belki; belki de Poe’nun anne ve babasını konu aldığı için, o çok istediğimiz havayı da ustalıkla verdiği için benim daha aklımda kaldı.

 

7. Uncanny X-Men

04 Uncanny X-Men

Yazan: Ömercan

X-Men benim için her zaman çok özel ve keyifli bir çizgi roman olmuştur. Bu sene, Cyclops’un başına gelenler, grubun dağılması, Magneto’nun varlığı filan hep sürükleyici ve heyecanlı şeylerdi. Bir yandan Marvel evrenindeki değişiklikleri takip ederken bir yandan bunların mutanları nasıl etkilediğini görmek de baya eğlenceli idi.

 

6. Batman: Endgame

06 Batman Endgame

Yazan: Can S. 

Bu sene çok Batman okumadım, ancak DC tarafında büyük olaylar oldu. Batman’in Joker ile kucak kucağa öldüğü sahnesi için bütün Batman New 52’yi okuyup sonuna geldim. Onu da uzun uzun anlattık zaten. Ağladık işte, n’apalım?

 

5. Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları: Tesla Silahı

05 Seyfettin EFendi

Yazan: Mert Y.

Maalesef biraz kısır olan yerli çizgi roman külliyatımızın yüz akı Seyfettin Efendi’nin Olağanüstü Maceraları devam ediyor. Yemin ederim Devrim Kunter, öylesine kaliteli bir iş çıkarıyor ve tarihle kurguyu o kadar iyi birleştiriyor ki, okurken bizim de Sherlock Holmes’vari kaliteli bir Seyfettin Efendi dizimiz olsa fena mı olur diyorum. Önceki hikayeleri de nefis olmakla beraber, Devrim Kunter, Tesla Silahı ile birlikte -yanılıyor olmayayım tam araştırmadım ama- edebiyatımızın ilk ‘steampunk’ çizgi romanına imza atmış olabilir. Hem karakterler hem de çizgiler çok daha oturmuş. Sadece serinin en iyisi olmakla kalmamış, yılın da en güzel çizgi romanlarından biri olmuş.

 

4. Harbinger Wars

07 Harbinger WArs

Yazan: Mert Y.

Benim bu yıl hem Marvel hem DC’deki reboot’tan sonra iyice kafam yandı. All New-All Different Marvel nedir, Secret War neydi, DC You neymiş zerre kadar bilgim yok. Şu an kim Captain America, kim Spider-Man, Avengers’ta kimler var sorsan söyleyemem. Attım hepsini bir kenara, 2012’de yayına başlamış Valiant Comics’e verdim kendimi. Daha yeni yeni bir evren inşa ettikleri için serileri de karışık değil crossover event’leri de. Harbinger ve Bloodshot’a başladıktan sonra crossover olan Harbinger Wars doğal bir şekilde gerçekleşiyor zaten. Zorlama durmuyor kesinlikle. Her şey anlaşılır olduğu için takip etmekte de zorlanmıyorsunuz. İki seriyi de takip edenler için mis gibi crossover bana kalırsa. Harbinger ve Bloodshot, Türkçe’ye de çevrilmeye başlandı. Bol bol tüketin.

 

3. Darth Vader

09 Vader

Yazan: Yiğitcan

Çok fazla çekincem vardı olası bir Darth Vader çizgi romanı ile ilgili. Çizgi romanlar karakterlerin iç monologlarıyla, görsel olarak yaptıkları karizma hareketlerle “havalılık” inşa eden şeylerdi. Darth Vader’da, bildiğimiz kadarıyla, artık ne çok fazla karizma hareket yapabilecek fiziksel güç vardı; ne de James Earl Jones olmadan yakalanabilecek bir çekicilik. Ama Marvel’ın yeni serisi, hiç bana mısın demedi. Önce yanına Aphra gibi çok garip bir şekilde uyumlu bir yan karakter ekledi; sonra da hem Vader’ın İmparator ile olan ilişkisine, hem İmparatorluk’taki yerine, hem de Luke’a dair bakış açısına dair anlamlılık üzerine anlamlılık fışkırtan laflar etmeye başladı. Seneye dev şüphelerimin ortasında başladı Vader serisi, ve baya hayranlıkla bıraktı.

 

2. Puslu Kıtalar Atlası

08 Puslu Kıtalar

Yazan: Yigilante

İtiraf edin, senenin çizgi romanı olarak bunu söylememi tahmin etmiyordunuz, değil mi? İhsan Oktay Anar’ın çağdaş edebiyata bu büyük armağanını bir de görsel sanatlarda tecrübe etmek çok farklı bir duygu idi. Edebiyattan çizgi romana aktarım ister istemez hissiyat kaybı demektir, ancak İlban Ertem beş sene süren uğraşında bu kaybı en aza indirmek için büyük emek harcamış. Elimizdeki eser tartışmasız bir şekilde dünya standartlarında üretilmiş, her sayfası maneviyat yüklü bir iş. Gönül isterdi ki yeterince ön plana çıkabilsin, farklı dillere de çevrilip başka ülkelerin çizgiromanseverlerine ulaşabilsin. Kimbilir, belki ilerde o da olur. Ertem’in Puslu Kıtalar Atlası’nı okumak 2015’te kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik.

 

VE SENENİN EN İYİ ÇİZGİ ROMANI

1 2

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.