Geekyapar’da Mars One görevinden bahsettik. Mars’ı kolonileştiren ilk insanlardan biri olmak için Dünya çapında 202.586 kişi Mars One görevine başvurdu. Her şey iyi güzel, peki bu değirmenin suyu nereden geliyor? İnsanların Marsa ulaşabilmelerini ve orada yaşayabilmelerini sağlayacak sistemleri kimler tasarlayıp üretiyor? Mars One görevini destekleyen ve destekleme ihtimali olan şirketler hangileriymiş görelim!

 

1. SpaceX

SpaceX-Logo SpaceX, PayPal’ın kurucularından ve Tesla Motors’un CEO’su olan Elon Musk ve roket mühendisi Tom Mueller tarafından kuruldu. SpaceX’in kurulmasındaki amaç uzay yolculuklarının maliyetini azaltmak ve Mars’ın kolonileştirilmesine imkan sağlamak. NASA 2006 yılında ISS (Uluslar Arası Uzay İstasyonu) için kargo taşıma sistemleri tasarlama ve uçuşu yapması için SpaceX’e COTS (Commercial Orbital Transportation Services) kontratı verdi. SpaceX şu ana kadar ISS’e üç kargo ikmal uçuşu yaptı ve bunların yanında NASA ISS’e mürettebat taşıma projesinin kontratını da SpaceX’e verdi. SpaceX ilk Dragon/Falcon 9 uçuşunu 2015’de yapmayı planlıyor.

 

2. ILC Dover

download

ILC Dover şirketi hayatına 1932 yılında International Latex Company ismiyle başladı ve kadın iç çamaşırı üretimiyle tanındı. 2. Dünya Savaşında Amerikan ordusunu saldırı botları ve cankurtaran salları gibi ürünlerle destekledi. 1947 yılında şirket dört parçaya ayrıldı, bu parçalardan biri ILC Dover oldu. ILC Dover Apollo görevindeki tüm astronotların kullandıkları uzay giysileri dahil giyecekleri tasarlayıp üretimlerini sağladı. ISS’in uzay aracı dışı etkinliklerinde kullanılan EMU (Araç Dışı Hareketlilik Ünitesi) uzay giysilerini de ILC Dover tasarlamıştır. Kolonistlerin araç dışı ve içi giysilerini ILC Doverdan daha iyi tasarlayabilecek bir şirket yok sanırım.

 

3. Paragon Space Development

paragon-logo-e1338425272883

Paragon Space Development Corporation ISS ve Mir dahil olmak üzere 70 uzay yolculuğuna donanım sağlamıştır. Paragon şu an Mars One için çevre kontrol ve yaşam destek sistemleri (ECLLS) ve uzay giysisi sistemleri üzerine araştırma yapıyor. ECLLS kolonistlere temiz hava ve su sağlayacak, uzay giysisi sistemleri ise Mars yüzeyinde daha güvenli bir şekilde hareket etme imkanını sağlamayı amaçlıyor.

 

4. MDA Corporation

download (1)

 

MDA bilgi ve iletişim sistemleri üzerinde uzmanlanmış bir şirket. Sundukları hizmet portfolyosu haberleşme uydularından robot teknolojilerine kadar oldukça geniş. Şu an Mars üzerinde çalışan Curiosity aracının Kanada Uzay Ajansı tarafından geliştirilmiş APXS sisteminin mühendislik tasarımı ve üretimini sağlamıştır.

 

5.  Astrobotic

astrobotic_horizontal

 

Astrobotic Technologies uzay robot sistemleri ve gezegensel görevler sağlayan bir şirket. 2008 yılında Google Lunar X-Prize’ı kazanmak için kurulmuştur. NASA 2009 yılından itibaren Astrobotics’e Aydaki kaynakların araştırılması için finansal destek sağlamaya başlamıştır. 2011 yılında SpaceX ile iletişime geçip en erken Aralık 2013’de Polaris Rover’ını Falcon 9 ile Aya göndermek için anlaştılar. Gelişmeler ve değişiklikler sonucu Ay’ın kuzey kutbuna yapılacak yolculuk Ekim 2015’de olacak gibi gözüküyor. Mars One görevi için Rover tasarlama projesini ele alabilecek şirketlerden biri Astrobotics.

 

6. Surrey Satellite Technology

surreysat

 

Surrey Satellite Technology şirketi küçük uydular konusunda uzmanlaşmış ve 25 yıldır uzaya uydu gönderip bu uyduların çalıştıran tecrübeli bir şirket. SSTL’nin kurucusu ve yürütme başkanı Sir Martin Sweeting uzay yolculuklarının ticarileşmesinin maliyetleri ve zaman sorunlarını azaltacağını ve Mars One projesini bu yüzden desteklemek konusunda hevesli olduklarını söylüyor.

 

7. Lockheed Martin

LM-logo-700

 

Lockheed Martin iki köklü havacılık şirketleri olan Lockheed ve Martin Marietta’nın 1995 yılında birleşmesiyle oluşan bir havacılık, güvenlik, savunma ve gelişmiş teknoloji araştırma şirketi. Şirketin iki kolundan gelen havacılık geçmişi tartışmasız sektörün en zenginlerinden biri. Mars One’ın Lockheed Martin ile iletişime geçmesine şaşırmamak gerek. Hubble teleskopunun içinde bulunduğu uzay aracını üreten şirket olması ve uzay araçları ve araştırmaları konularındaki tecrübeleriyle Lockheed Martin Mars One projesinde olması faydalı olacak şirketlerden biri.

 

8. Thales Alenia Space

thalesalcatel

 

Thales Group’un Alcatel ve Finmeccanica arasındaki ortak girişim olan Alcatel Alenia Space ve Telespazio’nun Alcatel ortaklığını satın almasıyla kurulmuştur. Şirket Avrupanın en büyük uydu üreticisi konumunda ve uzay mekikleri için çok amaçlı lojistik modülleri üretiyorlar. Ayrıca ISS için Cupola, Columbus, Harmony, Tranquility ve Leonardo isimli taşıma modülleri ürettiler. Şirket şu an Cyngus (Uzayaracı) için basınçlı kargo aracı üretiyor.

 

Şimdilik bildiğimiz isimler bunlar, her biri havacılık ve uzay teknolojileri konularında başarılı ve tecrübeli şirketler. Mars One projesi için potansiyel partner ve destekçi olan bu şirketlerin arasına yenileri katılabilir, bazı şirketlerin yerleri değişebilir hatta bazıları desteklerini çekebilirler de. Akılda tutulması gereken şey eğer Mars One projesi başarılı olursa emeği geçen herkesin ve her şirketin adı tarihe yazılacak.

 

Author

Roguelike oynayıp hikaye anlatıyorum, genelde ikisi birlikte gidiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.