İki çizgi roman devi DC ve Marvel’da değişim ve yenilenme dönemlerindeyiz. Film sektörünün çizgi roman dünyasına büyük ölçüde müdahil olmaya başlamasıyla bu kaçınılmaz bir süreçti. Konu süper kahramanlar olduğunda çizgi romanlarda en yankı uyandıran değişim popüler bir karakterin ölümü veya titrini bir başkasına devretmesi oluyor. Titr devirleri de çoğunlukla evren içinde hali hazırda bilinen, sevilen karakterler arasında oluyor. Ancak Marvel, Iron Man’in devir teslimi için farklı bir yola gitmeyi seçti. Titri teslim alacak karakter Marvel çizgi roman evrenine yeni giren dahi, genç, siyahi, çok iri küpelere sahip kadın Riri Williams olacak.

Buraya kadar çizgi roman severlerin bilmediği bir şey yoktu. Hatta Riri hem evrende tanınmıyor oluşuyla hem de politik doğruculuk için yaratıldığı iddiasıyla çok eleştirildi. Her eleştirilenin olduğu gibi seveni, sevineni en azından bir görelim neler olacak diyeni de çok oldu. Fanartlar çizildi, teoriler atıldı. Yalnız -eğer ben kaçırmadıysam- pek kimse Riri’nin demir kostümü giyerken yeni bir sahne ismi seçeceğini düşünmemişti. Anlaşılan serinin yazarı ve karakterin yaratıcısı Brian Michael Bendis, Riri’nin Iron Man ismini kullanmasını istememiş. Yeni sahne ismi bulma sürecini Wired’a verdiği röportajda şöyle anlatmış:

Iron Woman çok eski kafalı bir isim gibi duracaktı. Iron Maiden resmi bir kabusa benzeyecekti. Joe Queseda’ya Riri Williams’ın kişiliğinden ve onunla ilgili bütün Iron Man planlarından bahsettiğimde bana bir isim tavsiyesiyle geldi: Ironheart. Tony zırhı ilk kez kalbini korumak için giymişti. Riri zırhı başka sebepler neticesinde giyecek olsa da bu karar yine kalbinden gelecek. Riri’nin hikayesini okuduğunuzda hepiniz Joe Queseda’nın verdiği basit ama zekice isim tavsiyesinin ne kadar harika olduğunu anlayacaksınız.

ironheart_0
İsmin She-Hulk’tan ya da Superboy’dan daha yaratıcı olduğu kesin. İngilizce’de gayet asil durduğunu da söyleyebiliriz. Ancak Türkçe’ye çevirdiğimizde kulağa çok yavan geldiğini söylesek pek itiraz eden olmaz her halde: Demiryürek. Bu durumda umalım çizgi roman ülkemizde yayınlandığında çevirmenler Ironheart ismini çevirmeyi tercih etmezler. Çeviri meselesini geçersek isim hiç de fena değil. Ben neredeyse ısındım bile. Ortalık Bişey-Woman, Bilmemne-Girl’lerle doluyken sevilen bir karakterin kadın versiyonunun orijinal bir isme sahip olması mutluluk verici.

Riri Williams’ın ya da artık diğer adıyla Ironheart’ün maceralarını Invıncıble Iron Man #1’le beraber bu sonbaharda okumaya başlayacağız. Ironheart’ün kendi adıyla bir seriye geçmesi ise biraz zaman alacaktır.

Author

Lord olmak için yola çıkan gariban geek kendini bir anda yazar olarak buldu. Geek kültürüyle küçük şakalaşmalarını, sinemayla flörtlerini yazıya dökmek için burada. Muhitte Geek_Lord olarak bulabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.