Ortada şöyle bir durum var: Amerikan devleti baştan aşağıya “devletlik yapmayı” bilen insanlarla dolu. Bunun resmi tabiri “memur”, ancak biz kendi lisan pratiğimizde genelde bunu otomatik bir şekilde evrak döndüren insanlara atfederek kullandığımız için, belki de başka bir şey söylemek gerek. Bürokrat belki de buradaki doğru kelime. Her ne ise, onlar oradalar, varlar, ve şu an rahatsızlar.

Amerika’da devlet sistemi, hükümet konseptinden bağımsız çalışabilmesi için tasarlanmış bir şey olduğu için pek çok noktada Trump’ın ve onun kabinesinin bu rahatsız bürokrasi kesimiyle ilgili içten yapabileceği bir şey yok. Amerikan sistemi, başkana sadece ve sadece yürütme konusunda yetki verip, diğer alanlara taşmasını başka kanatlarca engelleyen bir şekilde inşa edildiği için Trump bizzat gidip, atıyoruz, Milli Park ve Bahçeler Müdürlüğü‘nde kendisini sevmeyen çalışanları işten atamıyor.

ALT Immigration

Hakeza Göçmen Ofisi’nde çalışan insanlardan da, Trump’ı beğenmeyenler var elbette. Bunlardan biri, Twitter’da anonim bir hesap açmış. Yaptığı şey, genel olarak, Donald Trump’ın göçmen politikalarını eleştirmek. Bunu bazen retweet‘lerle yapıyor, bazen veri paylaşarak yapıyor. Ancak paylaşılan veriler de hassas şeyler değil, kamuya açık kaynakları kullanıyor sayfa. Açık açık da “bu hesabın görüşleri tüm Göçmen Ofisi’ni kapsamamaktadır” yazmış başa. Trump kabinesi ise Twitter’a baskı uygulayıp, talepte bulunuyor bu kişinin kimliğini açıklaması için. Twitter’ın tepkisi ne peki?

Dava açtı Twitter. Baya baya, Amerikan federal devletine dava açtı. Çünkü var olan hesabın işlediği bir suç yok. O adam gerçekten bir Göçmen Ofisi çalışanı mı? Evinde oturan sinirli bir Clinton destekçisi mi? Troll mü? Samimi mi? Ne fark eder? Twitter diyor ki: “Adamın işlediği bir suç ya da kabahat belirtmeden, benden kullanıcı mahremiyetini iptal etmemi bekliyorsunuz. Bu sizin işlediğiniz, Amerikan anayasasının fikir hürriyetini koruyan kısmı nezdinde suç.” E işte hükümet bile olsan, dava yiyebiliyorsun anayasayı çiğnediğin zaman.

“Bakalım sonuç ne olacak” falan demeye de gerek yok, belirli bir sistemi var bunun. Twitter elbette ki haklı çıkacak. Trump hükümeti de genel olarak, neden bu ülke 250 senedir rejim değiştirmeden aynı sistemle devam edebiliyor bir defa daha cevaplamış olacak. Fikir hürriyeti konusunda, darısı başımıza!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.