BÜYÜ İSİMLERİ

1. Avada Kedavra

11 Avada Kedavra

Öldüen büyünün kelime kökeni Aramiceden geliyor. Anlamı Türkçeye “O şey yok olsun!” diye çevrilebilir. Normalde kullanım sahası tıpmış ve “o şey yok olsun”dan kasıt hastalıkları yok etmekmiş ama hikayemizde yok edilen şey can oluyor. Ayrıca bu sözcük hepimizin bildiği abrakadabra sözcüğünün de çıkış noktasıymış.

 

2. Alohomora

12 Alohomora

Kilit açmaya yarayan bu büyü iki kelimenin birleşmesiyle oluşturulmuş. Hawai dilindeki “Aloha” ve Latince engel anlamına gelen “mora” bir araya getirilmiş. Yani; güle güle engel!

 

3. Petrificus Totalus

13 Petrificus Totalus

Kişiyi dondurarak hareketsiz bırakan bu büyü için üç kelime birleştirilmiş. Petro: taş. Facio: yap ve Totalis: tümüyle. Türkçeleştirirsek “Tümüyle taşa çevir” gibi bir sonuca ulaşabiliriz.

 

4. Wingardium Leviosa

14 Wingardium Leviosa

Ron’u ilk senesinde baya zorlayan nesneleri havalandırma büyüsü yine 3 kelimenin birleşmesiyle oluşmuş. Bunlar İngilizce wing – kanat, Latince aardus/aardum – yüksek ve levis – hafif. Dilimizdeki karşılığı  “Hafifçe kanatlanıp yüksel” olabilir.

 

5. Expelliarmus

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

Harry’nin alameti farikası haline gelen ve kitapta Harry’nin Voldemort’la yaptığı, Hogwarts Savaşını bitiren düellonun sonunda kullandığı bu silahsızlandırma büyüsü de iki kelime birleştirilerek oluşturulmuş. Kelimeler İngilizceye daha yakın olduğu için de tahmin etmesi de zor değil, Expello : Atmak/Defetmek, Armus: Silahlar. Yani bizdeki versiyonu “Silahı at!” şeklinde olabilirdi.

 

6. Accio

16 Accio

Bu Rowling’in Latinceden direkt çevirdiği bir büyü. Türkçe karşılığı da “Çağırıyorum!”

 

7. Crucio

17 Crucio

Neville’in annesiyle babasına sorgu sırasında uygulandığını iyi bildiğimiz bu lanetin adı yine Latinceden bir direkt çeviri. Türkçeleştirilmiş hali ise “ İşkence ediyorum!”

 

8. Imperio

18 Imperio

Bir başka affedilmeyen lanet olan bu büyü de yine Latinceden direkt çeviri ve anlamı da “Kontrol ediyorum!”

 

9. Expecto Patronum

19 Expecto Patronum

İki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir büyü. Expecto: çağırıyorum, Patronus: koruyucu anlamlarına geliyor. Bizde olsa şöyle diyebilirdik yani; “Koruyucumu çağırıyorum!” Ve kim bilir o asanın ucundan neler çıkardı…

 

10. Lumos / Nox

20 Lumos

Her ikisi de Latince olan bu kelimeler asa ile aydınlatma ve karartma büyüleri. Anlamları da gayet basit. Lumos, ışık anlamına geliyor; Nox ise gece.

Harry Potter’ın yüzlerce diğer ayrıntısı gibi bu listeler de aslında bitmez, sayfalarca uzatılabilir.  Ama tadımlık olarak bir yazı için bu kadar yeter diye düşündüm. Benim keyifli bulduğum bu bilgiler aynı zamanda seriye daha derinlemesine bakmamı sağlamıştı. Peki ilk kitabı neredeyse 20 yıl önce yayınlanmış belli açılardan neredeyse “eskimiş” diyebileceğimiz bir hikayeye derinlemesine baksak ne olur bakmasak ne olur derseniz?

Buna ancak hiç bitmeyecek Harry Potter sevgisi ile şu şekilde cevap verilebilir:

“- After all this time?

– Always…”

1 2
Author

Geekyapar okurları Yazı Çağrısı altında toplaşıyor, belirlenen konularda kalem coşturuyor. Sen de parçası olmak istiyorsan, duyuruları takip et!

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.