Sanıyorum geçenlerde Facebook üzerinden yorum bırakan bir okurumuzdu bunu soran. “Hayatımda hiç çizgi roman okumadım, neyle başlamamı önerirsiniz?” demişti. Biz bu soruyu görünce bir oturduk düşündük. Hakikaten, hayatında hiç çizgi roman okumamış insanlara “bak şunlarla başla” diyecek olsak, o cümledeki “şunlar” kısmını neyle doldururduk? Bir masa başında kalem kağıdı aldık, çiziktirmeye, isim yazmaya başladık. İlk önce de devam eden serileri bir silip attık. Yani ayda iki kere çıkan, senede 24 sayıyla fezaya doğru giden numaralara sahip çizgi romanları bir attık, “limited series” denilen şeyleri önerelim insanlara dedik.
Sonra da kendisini seviyor muyuz, sevmiyor muyuz onu pek düşünmedik yazarken. Mühim olan çizgi roman dünyasındaki ikonik statüsüydü. Şu aşağıya saydığımız 12 eser, şüphe götürmez bir şekilde, sevseniz de sevmeseniz de bir sebepten çizgi roman dünyasının en önemli işlerinden biri hâline gelmiş şeyler. O yüzden de elinize hiç çizgi roman değmediyse, bizce gönül rahatlığıyla bunlarla başlamanız makuldür. Buyurunuz efendim, işte hiç çizgi roman okumamışların ilk adımı olması gereken 12 eser!
All-Star Superman
Yazar: Grant Morrison
Çizer: Frank Quitely
Yayın Tarihi: 2006-2008
Her ne kadar Superman şu sıralar ana akım kültürde “sıkıcı kahraman” olarak bilinse de, DC Comics’in şanlı tarihinde çok fazla epik hikayesi vardır. O yüzden listeyi “her karakterden bir tane yapalım, iş cıvımasın” diye kısıtlayınca, bir tane Superman hikayesini seçmek zor oldu. The Death and Return of Superman, Superman: Birthright, Whatever Happened to the Man of Tomorrow gibi işler önemliydi sonuçta… Ama en sonunda Grant Morrison ve Frank Quitely’nin All-Star Superman’inde karar kıldık.
Batman: Year One
Yazar: Frank Miller
Çizer: David Mazzucchelli
Yayın Tarihi: 1987
Herkes en az bir Batman hikayesi okumalı şiarıyla çıktık yola. Çıktık da… Hangi birini? Alan Moore’un muhteşem Killing Joke’unu mu, Gaiman’ın Whatever Happened to the Caped Crusader’ını mı, The Long Halloween’i mi, The Dark Knight Returns’ü mü? O kadar çok efsanevi Batman hikayesi var ki, gerçekten düşününce bizim de bir dudağımız uçukladı. Biz de en sonunda Frank Miller gibi başa dönmeye karar verdik. Her şeyin start aldığı, birinci yıla. Year One’a. Batman’in yazılmış en iyi orijin hikayesi, kara şövalye’ye giriş yapmak için ideal bir nokta.
Civil War
Yazar: Mark Millar
Çizer: Steve McNiven
Yayın Tarihi: 2006-2007
Sonu pek çok kişi tarafından eleştirildi. Ve kabul, gerçekten de çok berbat bir finali var Civil War’ın. Fakat Marvel’ın evren içi tüm dengelerini değiştirip, bütün karakterlerini birbirine düşman ettiği Civil War’ın önemini yine de yadsıyan bir şey değil bu. Ne de olsa Iron Man’in Captain America ile süper kahramanlığın özü hakkında bir mesele uğruna savaştığı bir olaydan söz ediyoruz. Eğer Marvel karakterlerini sadece sinemadan biliyor, çizgi roman hallerini merak ediyorsanız, buradan bir girizgah yapmanız çok rahat olacaktır.
Fables: Legends in Exile
Yazar: Bill Willingham
Çizer: Mark Buckingham, Lan Medina, Steve Leialoha, Craig Hamilton
Yayın Tarihi: 2003
Yayın hayatına 2002’de başlayan Fables’ı iki sebeple koyduk. Birincisi, eğer hiç çizgi roman okumadıysanız, tüm çizgi romanların süper kahramanlardan ibaret olmadığını, bazılarının iyi fikirlerden yola çıkmış özgün işler olduğunu bilmenizde fayda var. İkincisi ise şu, şu sıralar Telltale’in uyarlaması sayesinde The Wolf Among Us olarak baya nam salmış bu işi okumak, sonra da oyunu oynamışlarla üzerine konuşmak daha rahat gelecektir. Bir de hakikaten kaliteli iş yahu!
Preacher
Yazar: Garth Ennis
Çizer: Steve Dillon
Yayın Tarihi: 1995-2000
Vertigo denince Geekyapar yazarlarında ciddi hareketlenmelerin olduğunu biliyor musunuz? Peki süpernatürel ve hiciv kelimeleri yan yana konulunca? Peki üç Geekyapar yazarından ikisinin “Garth Ennis” dendiğinde kendi kendine kontrolsüzce heyecanlanmaya başladığını biliyor muydunuz? İşte bunların hepsini yan yana koyunca elimize Preacher çıkıyor. 1995 ve 2000 arasında çıkan, 9 kitap hâlinde toplanan Preacher’ları bir yerden edinebilirseniz, emin olun pişman olmayacaksınız. Çizgi romanların ne derece zeki şeyler olduğunu da en rahat görebileceğiniz eserlerdendir.
Sandman
Yazar: Neil Gaiman
Çizer: Hiç Girmeyelim Orasına
Yayın Tarihi: 1989 – 1996
Neil Gaiman’ı Neil Gaiman yapan şey, ne Stardust ne de Amerikan Tanrıları değildir. Neil Gaiman’ı her evde konuşulan bir adam yapan, bizim gibi geek tayfanın gözünde kıymete bindiren işi Sandman’dir. Dream’iyle, Destiny’siyle, Death, Desire, Despair ve Destruction’ıyla; çizimi ve kelimeleriyle, unutulmaz alıntıları ve sahneleriyle şüphesiz çizgi roman dünyasının en ikonik işlerinden biri boşuna olmadı. Emin olun, sizin okumanız da vakit kaybı olmayacaktır.
2 Comments
Bence listeye Güngezgini ve Blacksad da eklenebilir.
konu oldukca kisisel aslinda, bunu bir rehber olarak gormekten cok J.H.’nin kisisel oneri listesi olarak ele almali. Listede benim cok begendigim bir, iki kitap var, ilgimi ceken bir seri de oldu, ama yuzdeye vurdugumda bana hitap etmeyen bir liste oldu. Tesekkurler.