Secret Invasion

2332739-secret_invasion_cr

Hikaye: Zamanında Skrull‘lara çok kötü hezimet yaşatmışız, onlar da hırs yapmış bir şekilde intikam planları yapmışlardır. Bu şekil değiştiren uzaylı düşmanlarımız Mr Fantastic‘in zihnini kullanıp fark edilmeden aramıza karışmayı başarmışlardır. Şimdi kahramanlar en zayıf zamanlarındayken saklandıkları yerlerden çıkıp dünyayı kendilerinin yapacaklardır.

Nasıl?: Listedeki en büyük çaplı crossover. Sadece event’in olduğu zamanı değil öncesini de içeriyor, ki bu referansların işlenişi hikayeye inanılmaz derinlik kazandırıyor. Hikaye boyunca kim Skrull kim değil bilememek acayip heyecanlı bir atmosfer yaratıyor. Her event’teki gibi başarılı epik dövüş sekansları burada da mevcut. Ana serisi Brian Michael Bendis tarafından yazılıp Leinil Yu tarafından çizilen eser dilimize Marmara Çizgi tarafından kazandırıldı.

Tek başına okunabilirliği: Listedekiler içinde tek başına okunması en az tatmin edenlerden biri. Eğer sadece bunu okursanız sizin için sıradan aksiyon dolu bir çizgi roman olur, yine de fena değildir ama esas tadını alamazsınız. Önceki hikayelere yapılan referansları kaçırmış olursunuz, karakterlerin yaşadığı buhranlar tam anlam ifade etmez falan. Buradaki yan hikayeler ise çok daha kritik. Diğer crossover’ların aksine hikayeyi zenginleştirmek değil boşlukları doldurma işlevi gördükleri için bu hikayeyle ne kadar yan hikaye okursanız aldığınız tat da o kadar artacaktır. Bir de bu Skrull olayının başını falan wikiden okursanız güzel olur herhalde ama çok da gerek yok kanımca.

Neden Kritik?: Birincisi “crossover” kelimesinin hakkını tam anlamıyla veriyor olması büyük artı. İkincisi bu event’ten sonra Marvel baya bir süre burada gelişen olayları çözmeye odaklandı. Yani Dark Reign ne ayak, Norman Osborn ne oldu da başa geçti, Spider-Woman tripleri nedir falan hepsi havada kalır. Haliyle sonraki hikayeleri anlamak için bu hikayeyi okumak şart. Marvel evrenini komple tarumar etmesi de cabası. Ayrıca önceki olaylara referanslar falan da kesinlikle okunası. Önceki olaylara bakış açınızı da değiştiriyor.

 

Fear Itself

Worthy2

Hikaye: Red Skull’ın kızı Sin Asgard’ın en belalılarından Serpent‘i uyandırır. Kendisi korkuyla beslenen bir tanrıdır. Kendi seçtiklerine süper çekiçler verir, onlar da dünyayı birbirine katarlar. Dünyanın kahramanları da karşılarında durmaya çalışırlar.

Nasıl?: Hiç sevmem. Marvel’ın artık bozduğunun göstergesidir. Başta güzel bir fikir gibi görünür sonra ilerledikçe sarpa sarar. Evet onca büyük olaydan sonra Asgard’lı Masgard’lı bir event lazım ama içini çok dolduramamışlar. Bir de öncekileri okuyunca, Marvel’ın burada biraz kendi kendini tekrara başladığını, hikayede etkileyici olan her olayın aslında başka bir event’te çok daha güzel işlendiğini görüyorsunuz. Çoğu olay da çok gereksiz, Hulk’a çekiç vermek falan gibi, adam kendiliğinden yıkıcı, ekstra birşeye gerek yok ki. Event’in sonu ise tam bir fiyasko. Matt Fraction tarafından yazılan roman Stuart Immonen tarafından çizilmiş olup Gerekli Şeyler tarafından Türkçe’ye çevrildi.

Tek başına okunabilirliği: Aslında tek başına okunmasında hiç bir sakınca yok. Önceki olaylardaki çoğu şeyin default haline döndüğü bir döneme denk geliyor. Haliyle genel Marvel bilgisi kafi olacaktır. Yan hikayelerini zamanında okumuştum ama şimdi aklımda bile kalmamış olmaları yeterli ipucunu veriyordur sanırım. Zaten Türkçe’ye çevrilmiş de değiller, orijinalini bulmaya değmez, bir de ana hikayeye çok çok büyük bir katkıları da yok. Biraz daha derinlik katıyorlardır, o kadar.

Neden Kritik?: Valla açıkçası hiç kritik değil. Yani sonradan bu event’e öyle çok bir referans verildiğini, bak şu da olmuştu dendiğine çok denk gelmedim. Bir tek Thor’un hikayesi burada bir kırılma yaşıyor, olaylar gelişiyor falan. İşte Asgard’ın Marvel evrenindeki durumuna falan da bir etkisi var ama onun dışında okumasanız çok bir şey kaybedeceğinizi düşünmüyorum.

 

Avengers vs X-Men

maxresdefault

Hikaye: Olaylar gelişir ve Phoenix Force dünyaya geri dönüyordur. Artık bitme noktasına gelen mutantların lideri Cyclops ve X-Men bu gücün mutantlar tarafından kullanılması gerektiğini düşünmektedir, normal olarak Avengers buna katılmamaktadır. Sonuç olarak birbirlerine girerler.

Nasıl?: Ya en kibar haliyle isminin altında eziliyor. Bir nevi Civil War olmak istiyor ama elindeki bunca potansiyele –X-Men’in geçmişi, Avengers’ın mutantlara mesafesi falan– rağmen, onun yanına bile yaklaşamıyor. Yani şöyle söyleyeyim, Cyclops’u bırak desteklemeyi, azıcık haklı gösterecek bir durum bile yok, aldığı kararlar hareketler saçmalık, ki hikaye ilerledikçe Avengers underdogs haline geldiği için hiç bir numarası kalmıyor AvX olayının. Zaten AvX demek haksızlık, bir yerden sonra “5 kötü yola düşmüş Mutant vs. Kalanlar” haline bürünüyor. Hikaye, o kadar yazara karşı kesinlikle etkileyici bir şekilde ilerlemiyor, twistler falan hiç bir temele mantığa oturmuyor. Tümüyle pazarlama event’i. Yani yeni kostümler falan olsun, karakterler arası ilginç dövüşler koyalım, tutar bu” denmiş, yapılmış. Bunlar sizi çekerse keyif alabilirsiniz. Ama onun dışında sıradan bir event. Bahsetmeden geçmeyeyim, Jason Aaron, Brian Michael Bendis, Ed Brubaker, Jonathan Hickman ve Matt Fraction tarafından yazılan seri, John Romita Jr., Olivier Coipel ve Adam Kubert tarafından çizilmiş olup Gerekli Şeyler tarafından Türkçe’ye çevrilmiş.

Tek başına okunabilirliği: Bugüne kadar gelen X-Men hikayeleri bu event’in temelini oluşturuyor, Cyclops’un kararını falan bir yere dayandırmasını sağlıyor. Hope kimdir, Utopia nedir, Wolvie/Cyke gerginliği nedendir falan bilinmesi gereken şeyler. O yüzden Türkçe’ye çevrilenleri almanın yanında, henüz çevrilmemiş X-Men hikayelerini de bir şekilde edinmeniz faydalı olacaktır. Bu arada “Avengers:X-Sanction” bir nevi prequel görevi görüyor -ve bu hikayeden çok daha güzel bir “versus” hikayesi anlatıyor-, o sebeple okumanızı tavsiye ederim. Yan hikayeler o kadar kritik değil, ama ana hikayeden daha keyifli, çünkü Ms Marvel vs Rogue gibi ilginç dövüşler sunuyor.

Neden Kritik?:  Marvel Now temelini bu event’e dayandırıyor. Haliyle o kısma başlamadan okumakta fayda var. Marvel evreninin temelini değiştirdiği için kritik yani. Geçmişi olan karakterlerin birbirlerine girişini falan görmek isterseniz yan hikayeler size göre. Onun dışında çok ahım şahım bir durum var mı, tartışılır. Ha bu kadar adamın bir araya gelip nasıl bu kadar sıradan bir işe imza attıklarını görmek için okumak gerekebilir tabi, ibretlik olarak.

1 2
Author

A Man Who Walks Alone... @tutkutuzlu

1 Comment

  1. 2012’den sonra günümüze kadar olan kısmı da yaparsanız güzel olur.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.