Wolverine. Özellikle filmde de gösterilmesiyle bir çok kişinin kendisinden haberdar olduğu, yok edilemez iskeleti ve hızlı iyileşme kabiliyeti olan, Marvel’dan bir süper kahraman. Bir bilim kurgu kahramanı olsa da, acaba onun gibi olmaya bir adım daha yaklaştık mı?
Harvard Medical School’da çalışan bir araştırmacı bu soruya “Evet” cevabını veriyor. Peki nasıl?
Aslında bir kaza eseri olmuş her şey; tam bilim kurgu filmi!
Araştırmacılar fareler üstünde çeşitli deneyler yapıyorlarmış. Deneylerin geneli farelerin kulaklarını ve tırnaklarını sökmelerini gerektiriyormuş. Bu işlemleri yaptıktan sonra bir bakmışlar ki farenin kulakları ve tırnakları yeniden çıkmaya başlamış. Çünkü kulak ve tırnakları sökülen gariban farelerin belli genleri ile oynanmış. Ondan sonra üzerinde oynanan genleri ayrıştırıp asıl aradıkları adamı bulmuşlar.
Yeni bulunan bu gene Lin28 deniyor. Metabolizmayı olduğundan daha gençmiş gibi düşündürüp, daha iyi çalışmasını sağlıyor. Yine de bu gelişme kalpteki yaraları tedavi etmeyecek gibi duruyor. (Hem fiziki hem de manevi yaralardan bahsediyorum, kaslar filan iyileşme sürecine dahil değil!)
Yani bu teori eğer insanlar üstünde başarıyla uygulanabilirse kaybedilmiş uzuvlar ve organların yeniden oluşturulması söz konusu olabilir. Sanırım, bu seviyeye gelmişken gelişmelerin devamı da gelecektir. Hepimizin Wolverine gibi iyileştiği günleri görmek dileğiyle!
kasılmazsanız okuyun: http://www.cell.com/abstract/S0092-8674%2813%2901278-6