Filmi izleyenler, şimdiden ikinciye gidenler sıcağı sıcağına yorumlarını paylaşmaya başladı bile! Beğenenlerin çoğunlukta olduğu ama yine de filmin göz ardı edilemeyecek bazı problemleri olduğunu belirten oldukça fazla. Keyif verici, güzel bir Spider-Man izlediğini savunan çoğu insanın aklına takılan bazı problemler elbette var, ki bunları bizler de izledikten günler sonra bile göz ardı edemedik.

İncelememizde, filmi izledikten sonra pişmiş yorumlarımızı ve en çok akılda kalanları konuşmuştuk zaten; ufaktan aklımızı kurcalayan o sıkıntılardan da bahsetmiştik üstelik.Odaklanacak çok vaktimizin olmadığı bir Donald Glover detayına değindiğimiz yazımız sonrası, bir de filmin büyük tartışmalara yol açan o zamansal minik sıkıntısına değinelim istedik. Pardon, minik mi dedik? Oldukça büyük bir problem demek istemiştik aslında.

Iron_Man_Leviathan

Homecoming, New York Savaşı’nın döküntülerini toplamak için ekibiyle beraber harabeler arasında çalışan Adrian Toomes’un sahnesiyle açılıyor hatırlayacak olursanız. Burada geçen konuşmalar ve Toomes ile ekibinin daha kalifiye gözüken takım elbiseli insanlar tarafından şutlanması da, filmin ilerleyen sürecinde bizlere Vulture’ın aslında nasıl ortaya çıktığını anlatan detaylardandı. İşte tam da şu noktaya kadar her şey gayet normal ve tıkırındaydı ki o malum yazı koca sinema ekranını kapladığında işlerin rengi değişti: SEKİZ YIL SONRA.

Problemimiz burada başlıyor işte. Homecoming’in şu an açıklama getirilmeyen ve hayranlar arasında büyük karmaşaya yol açan en büyük günahlarından biri, kendi zaman çizgisine olan ihaneti haline dönüştü. Biliyorsunuz ki ilk Avengers filminin konusu olan New York Savaşı, 2012 senesinde gerçekleşti. Hem MCU zamanında hem de biz hayranların izlediği gerçek zamanda. Yani kısaca MCU, dünyada geçen olaylar itibariyle günümüz zaman diliminde olduğunu bizlere söylemişti bu sayede. Bazı filmler ve uzayda yaşanan büyük olaylar harici, bunun aksi pek bir şey olmamıştı şu ana dek.

922e58b3-581a-bce2-7b47-ca1f0c6e98a1

2012’deki büyük savaş sonrası Homecoming’de etkili olan bir diğer önemli filmimiz de Captain America: Civil War idi. Geçtiğimiz yıl yüzlerce kahramanın eksikliğine rağmen, en azından dolu dolu yarım saatlik bir Spider-Man katılımıyla geek damarlara bol şerbet veren o havaalanı sahnesiyle Civil War, birçok hayranın favorilerine oynamıştı. Peki Civil War, Homecoming için neden oldukça önemli bir noktada aslında? Şöyle ki: Civil War’daki o havaalanı sahnesinde Captain America’ya kafa tuttuğu için heyecandan kuduran Peter’ın video kamera görüntülerinin ilk yarıda büyük önem taşıdığını şimdi kimse inkar etmez diye düşünüyoruz. Üstelik, Tony Stark ile olan konuşmalarından da, Peter’ın Queens’e gelişinden henüz birkaç ay önce Civil War’un yaşandığını da anlayabiliyoruz. Zaten bu bilgiler ayrı ayrı bakılınca hiçbir problemi olmayan, gayet sorunsuz şeylermiş gibi gözüküyor. Ama işin gerçek yüzü hiç de öyle değil.

2016’da Nijerya’da gerçekleşen bir terörist saldırısı üzerinden ateşlenen ve Sokovia Anlaşması’na kadar uzun bir yolda tırmanılan gerginliğin Civil War’a sebep olduğunu hepimiz geçmiş film bilgilerimizden biliyoruz. Peki Sokovia Anlaşması 2016’da olaylara patlak verdiyse ve New York’un ağzını burnunu dağıtan o malum savaş da 2012’de yaşandıysa, Homecoming nasıl oluyor da 2012’den sekiz sene sonra, yani 2020’de yer alabiliyor? Peter’ın Queens’e gelişinin Civil War’dan birkaç ay sonra olduğunu belirttik bakın, detay falan kaçmasın yani.

Captain_America_Civil_War_26

Şu sorularımız çok ama çok büyük ölçüde samimi. Filmi izlerken bu detay üzerine düşünmek için çok vaktiniz olmuyor, çünkü sizi hızla hikayesi içine alan ve başka olaylarla oyalayan bir senaryosu var Homecoming’in. Bu yüzden film çıkışı olur da hayranlar o ilk “SEKİZ YIL SONRA” görüntüsünü anımsayacak olursa, ancak o zaman üzerine biraz kafa patlatmayı hatırlayabiliyor. Bize de öyle oldu, “Sahi nasıl sekiz sene sonra ya?” diye sorularla kalakaldık bir anda. Basit bir şekilde olayların 2020’de geçtiğine dair bir-iki sahne de sıkıştırabilirlerdi, ki o zaman kimsenin pek sıkıntısı kalmazdı. Ama sadece o yazıyla değil, ayrıyetten bir de Adrian Toomes’un “Şu Stark Kulesi’nden gelen belalar olmadan sekiz yıldır…” diye başladığı bir repliği de var ki, bu zamansal karmaşıklığa katkı sağlayan diğer detaylardan biri kendisi.

Bu kadar detay ve görüşü üzerinize atıp kaçmak gibi olmasın da, biz de biraz sersemledik bu hususta. İnternetteki en büyük hayran tartışmalarına ev sahipliği yapan Reddit’te daha ilk günden çıkan bu tartışmaların sonucu nereye vardı emin bile değilim ama Marvel’ın böyle büyük ve gerçekten desteksiz bir hataya düşmüş olması büyük hayal kırıklığı yarattı. Sony ile film yaptılar diye kendi zaman çizgilerine ettikleri ihanetin sebebini olur da açıklayabilen çıkarsa, yorumlara kırmızı halı serdik bekliyoruz valla. Üzerinde düşününce oradan çeksek bu tarafından patlıyor, iyice Arap saçına dönüyor. Sizce gerçekten de bir hata mı yoksa bilerek yapılmış ve açıklanması için hayranları şimdilik aptal yerine koyan bir hareket mi? Fikirlerinizi bekliyoruz!

Author

Geveze, aşırı heyecanlı, domates surat. Ailenizin mülayim, cep tipi ponçiği. Profesyonel inek. Özel gücü ise role play yazmak. @poncikbruiser

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.