Yeni duyurulan Assassin’s Creed oyunuyla birlikte, birçok insanın merak ettiği bir kelime: Valhalla. Zira İskandinav mitolojisiyle ilgili değilseniz, Thor çizgi romanı okumadıysanız ya da God of War oynamadıysanız bu kelime sizin için çok bir şey ifade etmeyebilir. Peki nedir Valhalla?

#KısaKısa, tek atımlık bilgi topudur. Tam aradığınız yere rast gelirse tatmin edici, daha fazlası için biraz eksiktir. Şuradan kategoriyi kurcalayarak birbirinden farklı pek çok konuda içeriğe ulaşabilirsiniz.

İskandinav mitolojisinde, onuruyla ölen savaşçıların canlarını Valkür adı verilen kanatlı kadınlar alır. Valkürler savaş meydanında canlarını aldıkları kahramanları, Asgard’da bulunan görkemli ve devasa bir salona getirirler. Odin’in yemek salonu olarak da bilinen bu alanda, savaşçılar Odin ile birlikte ziyafet çeker ve Ragnarök yani dünyanın sonu geldiğinde Odin’in yanında savaşmaları için eğitilir. İşte bu salonun adıdır Valhalla.

Oldukça yüksek tavanlı, devasa boyutlarda geniş olan bu salonda, Ragnarök gelene kadar savaşçıların hoşnut tutulması sağlanır ki günü geldiğinde kanlarının son damlasına kadar Odin için savaşabilsinler. Valhalla salonunun ortasında bulunan kocaman bir masada Odin, Valkürler ve savaş kahramanları oturur. Bu masa “bir tek kuş sütü eksik” diyebileceğiniz şekilde donatılır ve kocaman şamdanlarla süslenir. Duvarları mızraklar ve kalkanlarla dolu olan bu “Ölüler Salonu”nun beş yüz kapısı vardır ve her bir kapı, sekiz yüz Viking savaşçısının yan yana bile sığabileceği büyüklükte başka salonlara açılır. Elbette bütün bunları Odin bize söylediği için bilmiyoruz. Çeşitli öykü ve anlatılarda, betimleyici çizimlerde ve bir takım mitolojik araştırmalarda bahsedildiği için Valhalla hakkında kafamızda bir fikir oluşuyor.

Vikingler için Valhalla demek cennet demektir, huzur demektir. Çünkü onurlu bir savaşçı olarak öldükleri için o salonda olacaklardır. Diğer türlü Helheim soğuklarında boş boş dolanacak ve ruhları huzura ermeyecektir. Çok güçlü savaşçılar olan Valkürlerin de yardımıyla bu salonda eğitim görürler ve her şeyin yok olacağı o günü, Ragnarök’ü beklerler. Valhalla’yı kanlı canlı bir şekilde görmemiz mümkün olmasa da, kurgusal materyallerde okumanın veya görmenin bile keyif verdiğini söylemek gerek. God of War‘un o buzdan salonu bile çok heybetli olmamasına rağmen insanın aklında Valhalla ile ilgili hayaller kurmasına sebep oluyordu. Bakalım serinin yeni oyunu olan ve kendine Valhalla diyen bu Assassin’s Creed, Valhalla’yı ve o ruhu ne kadar etkili hissettirebilecek?

Author

tasarımcı, fotoğrafçı, oyuncu, teknolojisever, soundtrack delisi. her türlü online mecradan ulaşmak için: @mfurkanakyuz

1 Comment

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.