Uzun soluklu bir hikaye anlatıyorsanız, bir veya beri şekilde yolunuz kaçınılmaz olarak iç çatışmaya gelecek. Bunun kaçar yolu yok. Pembe dizi çekiyor olsanız bile bir noktada aşıkları birbirine düşürür, kardeşi kardeşin rızkına niyetlendirirsiniz. Çünkü uzun soluklu hikayeler, devamlı ortak bir kötü üzerinden çatışma üretemezler. Bayar. Sıkar. Karakterleri derin, takipçinin ilgisini yüksek tutmak için bir noktada çatışmayı içeriden vermek zorunda kalırsınız.
Eğer hikayeniz büyük krallıklar, uygarlıklar ve uluslar üzerineyse de kaçınılmaz olarak bu iç çatışmalar bir noktada iç savaşa varır. Dışarıdan da bir iç savaşı okumak, izlemek, özümsemek çok keyiflidir. Gerçek hayatta olunca, kimsenin tam anlamıyla haklı olmadığı bu çatışmalar genelde tat kaçırır, can sıkar. Ama kurgusal dünyada üzdüğü kimse yoktur, o yüzden de size sadece kompleks bir argümanın izlerini sürmek kalır.
Bizim kurgu tarihinden çok coştuğumuz yedi iç savaş şu şekilde. Sizin aklınıza gelenler varsa, aşağıya alalım mı? Buyurun, başlangıç bizden!
Marvel Civil War
Taraflar: Iron Man vs. Captain America
Evren: Marvel
Nedir: Bu en bilineni, ve en barizi elbette. Marvel’ın son yirmi yıl dahilinde aklına gelen en iyi fikir. Finali Captain America’nın devlet memurlarına bakıp feyz almasıyla geldiği için biraz can sıkıyor elbette, ancak yine de Marvel evreninin kemik karakterlerinin çok da haklısı olmayan bir münakaşa sebebiyle ortadan ikiye ayrılışını takip etmek her türlü dev keyifli. Bunun bir de ikincisi var… Ama isterseniz ondan söz etmeyelim, ne dersiniz?
Clone Wars
Taraflar: Confederacy of Independent Systems vs. Galactic Republic
Evren: Star Wars
Nedir: Şimdi evet, elbette biz izleyici olarak bu İç Savaş’ın esasında Palpatine tarafından uydurulmuş kocaman bir güç komplosu olduğunu biliyoruz. Buna hak ettiği saygıyı ne kadar gösteriyoruz o ayrı bir konu, ama evet; sonucunu öğrendikten sonra buna “iç savaş” demek gerçekten zor. Fakat bir saniyeliğine dışarıdan izleyen birinin bildiklerini bilmediğinizi düşünün. Ortada çok geçerli gözüken bir kavga var aslında. Büyük para babaları daha az denetlenme istiyorlar. Merkezi hükümet bastırıyor. Elinizi vicdanınıza koyun, “kırmızı ışın kılıçlı insanlar kötüdür” bilgisine sahip olmasanız, Phantom Menace’da bariz “haklı” bir taraf var mı?
War of Five Kings
Taraflar: Çok
Evren: Westeros
Nedir: Aslında bunu ucundan kıyısından Robert’s Rebellion’a bağlamak da mümkün. Targaryen soyu gaza gelmiş Robert – Eddard ikilisinin elinde harap olmasa, taht kavgası yaşanmayacak elbette. Ama işte burası Westeros. Bir yandan da, hiçbir şey o kadar basit değil. Lannister hanedanının hem yatak odası, hem de taht odasındaki hamleleri sağ olsun Robert ölünce kimin tacı devralacağı meselesi çok karışıyor. Bir taraftan Joffrey, diğer taraftan Stannis bastırıyor. Peder bey bu karmaşayı çözeceğim derken vefat edince genç kurt Robb gaza gelip özerklik peşine düşüyor. Hengameden faydalanan Demir Adalar’da başka bir mesele var, duvarın öte ucunda ise apayrı bir mesele var. E Renly de dahil oluyor duruma “ben de koyucam” diye. Sonra seyreyle gümbürtüyü…