11 – Zaman Tüneli
Serinin ünlü ve ilgi çeken kitaplarından biri. Tatilinizi geçirdiğiniz bölgede bir mağaraya giriyor ve dışarıya çıkarken farklı çağlara ulaşıyorsunuz. Bu sonlar dönemsel olabildiği gibi, Titanik`in batışı gibi önemli tarihsel anlara da açılıyor olabilir. Bu yüzden oldukça şaşırtıcı olabilir. Serinin iyi kitaplarından biri ancak çoğunlukla geçmişe götürüyor, bu yüzden devamını daha çok beğeniyorum.
12 – Zaman Tüneline Dönüş
Aynı kitabın devamı niteliğinde ancak çok daha sağlam bilimkurgu sonlar ve hikayeler sunuyor. Örneğin, zaman çizgisinin bir kaç dakika dışına kaymak ve zaman algınızın Dünya`nın geri kalanına göre daha çarpık ilerlemesi ya da milyonlarca yıl sonra, radyoaktif çöplüğe dönmüş Dünya`nın rehabilite edilmesi gibi enteresan hikayelere sürüklenebiliyorsunuz. Bana göre serinin en iyi kitaplarından biri.
13 – Deniz Altında Macera
Göreviniz, efsanevi Atlantis. Bulmak ayrı bir hikaye, bulduktan sonra içine girmek ya da girebilirseniz çıkmak ayrı bir hikaye. Bilimkurgu fantazi türünde öğeler olmasına rağmen, sıklıkla denizlerdeki bilinen tehlikeleri (girdaplar, köpekbalıkları, fırtınalar vs..) içeriyor. Serinin sağlam kitaplarından birisidir.
14 – Kara Şato’nun Esrarı
Lanetli Şato, genelde binanın içinde geçmiyordu. Bu kitap ise tam bir kapalı mekan hikayesi. İçine girdiğiniz terk edilmiş gibi duran şatodan çıkmak çok güç. Bir yandan da sizinle birlikte giren kuzenlerinizi aradığınız için iyice zorlaşıyor. Oldukça ürkütücü olabilen, sağlam bir fantastik kurgu. Yoğun bir atmosfere sahip kitabın sonlarında, çok ciddi lanetlere tutularak aynı anı tekrar tekrar yaşamak, fare boyutuna küçülmek gibi korkutucu seçenekler var. Neil Gaiman`ın Coraline`i gibi, çocuk kitabı olmasına rağmen rahatsız edici olabiliyor.
15 – Dünya Tehlikede
Süper zeka bir karakter olan kardeşinizle beraber, dedektiflik yaptığınız bir hikaye. Dünya`daki petrol bir anda yok oluyor ve siz bu sırrı araştırıyorsunuz. Sebebi terörizm ve şirketler olabileceği gibi Dünya dışı sonlara da açılabiliyor. Kitaplarının çoğunu yazan Edward Packard`ın tarzını taklit etmek isteyen R.A. Montgomery`nin hikayeleri biraz daha dağınık olabiliyor ve net bir tema belli olmuyor. Bu yüzden hangi taşın altından ne çıkacağını bilemiyorsunuz. Bu yüzden, bu da çok eğlenceli olmasına rağmen favorilerimden değil. Ayrıca neden süper zeki kardeşimiz oluyor yahu, belki ben süper zeki olmak istiyorum?
16 – Süper Bilgisayar
Kazandığınız bir yarışma sonucunda, size deneysel bir yapay zekaya sahip bilgisayar gönderiyorlar. Ancak bu bilgisayar oldukça hızlı öğreniyor ve size çok enteresan seçenekler sunmaya başlıyor. Eğer bu seçenekleri takip ederseniz çok ünlü, çok zengin ya da güçlü olabiliyorsunuz. Doğal olarak, bu olaylar suçluların ve bilgisayarı üreten şirketin de dikkatini çekebiliyor. Eğlenceli bir bilimkurgu üslubuna sahip. Bazı çok enteresan sonları da içinde barındırıyor.
17 – İpek Kralı Kayboldu
Kaybolan çok zengin ve güçlü bir iş adamını arayan dedektifsiniz. Serinin diğer dedektif hikayeleri gibi, Dünya`nın dört bir ucunda tehlikeli çeteler, suçlular, dostane polisler ve ajanlarla koşuşturup duruyorsunuz.
18 – Uzay Kartalı
Temelde Uzay Şeytanı`na çok benziyor. Ancak bunda, oradaki gibi bir ana hikaye yok. Kendi gemisi olan bir uzay komutanı olarak, civardaki olası tehlikeleri gözlemleyip ona göre bir şeyler yapıyorsunuz. Çoğu hikayenin aksine bir ana hikayesi olmaması ilgi çekici. Açık dünya rol yapma oyunları gibi, ilginizi çeken şeylere yöneliyorsunuz. Eğlencelik, ilgi çekici sonuçlara ulaşan bir bilimkurgu. Ancak serinin geneline göre, ortalamanın çok üzerinde kötü son var haberiniz olsun.
19 – Denizde Tehlike
Okyanus açıklarında görüldüğü söylenen dinozorumsu varlık Arkazor`un peşindeki bir araştırma ekibindesiniz. Ana hikaye bu olsa da, bir kez denize açıldıktan sonra fırtınalar, depremlerle deniz tabanından yükselen adalar, bir kayalığa vurmuş teknede mahsur kalmak ve gerçekten Arkazor`u bulmak gibi ilgi çekici seçenekler var. Bir ana hikaye peşinde gitse de, başınıza gelenlere göre ana hikayenin değişip tamamen hayatta kalma türüne döndüğü, serinin sağlam kitaplarından biri. Saf bir aksiyon ve hayatta kalma mücadelesi içeriyor.
20 – Piramitteki Sır
Bilindik bir piramit hikayesi. Ucu uzaylılara da, kadim medeniyetlere de, tarihi karakterlere de dayanıyor. Serinin en iyilerinden biri olmasa da başka Mısır temalı hikaye olmadığı için, bu türe ilgi duyanlar için alternatifsiz.
SON SÖZ
Macera Tüneli, bir dönemin çocuk kitaplarına damga vurmuş çok önemli bir seridir. ABD`de 1979 ve 1998 yılları arasında yayınlanan ilk seri tamı tamına 185 farklı kitaptan oluşuyordu. Ayrıca sonradan, daha ufak çocuklar için hazırlanan ve daha az “kötü son” içeren, daha hafif kitaplardan oluşan 52 kitaplık bir başka seri daha bulunuyordu.
Türkiye`de, aynı zamanda psikolog ve yazar olan Tuncel Altınköprü nezaretinde 20 seçmece kitabı ile Ders Kitapları Anonim Şirketi tarafından 1989 ve 1992 yılları arasında yayınlanmıştır. Daha sonraki dönemde, serinin bazı devam kitapları farklı yayın evlerinden çıkmış ve benzeri “tercihe dayalı” çocuk hikayeleri de yayınlanmış olsa da bu serideki sağlam yazım ve atmosfere ulaşamıyorlar.
Bu yüzden, hem bahsettiğimiz türlere meraklı her yaştan okura hem de çocuk sahibi olanlara şiddetle öneriyoruz.