Marvel dün aylardır ufaktan ufaktan gazını verdiği Secret Wars event’iyle ilgili ilk resmi açıklamasını yaptı. Eğer haberi kaçırdıysanız, şu linke giderek hafızanızı ufak bir şekilde tekrar tazeleyebilirsiniz. O yazıya giderseniz, Hiluluk adlı okurumuzun, bilgi eksikliği olduğunu tespit ettiğini göreceksiniz. Kendisi haklı bu konuda. Zira Secret Wars haberini yazdığımız sırada, hâlâ tam olarak cevaplandıramadığımız sorular vardı ve bunları biraz daha deşene kadar bir veya öteki bir şekilde net bir şey söylemek istemedik.
Fakat dünkü konferansın üzerine Marvel’ın Secret Wars için hazırladığı sitede baya dolaştıktan sonra, konuyla ilgili çizgi roman yazarlarının fikirlerini okuduktan ve uzmanların fikirlerini aldıktan sonra artık bilgi eksikliği değil, fazlalığını yapabilecek konumdayız. Bu yüzden Marvel’ın “tarihimiz boyunca yaptığımız en büyük event” dediği Secret Wars ile ilgili kafasında soru işaretleri olanlara yardım etmeye geldik. Buyurun,lafı hiç uzatmadan Secret Wars ile ilgili merak ettiğiniz 6 soruya ve cevaplarına geçelim.
1. Bu bir reboot mu?
Hem evet, hem de hayır. Burası işin biraz çetrefilli kısmı. Olay şu, Secret Wars dediğimiz şey, aslında Jonathan Hickman’ın Avengers ve New Avengers serilerinde uzun süredir yavaş yavaş ipuçlarını verdiği bir olayın sonucu. Bu olay, bütün var olmuş Marvel evrenlerinin çarpışıp, Battleworld’de birleşmesi. Marvel’ın baş editörü Axel Alonso bunu iki pizzayı çarpıştırmak olarak açıkladı. Birinin salamı düşer, diğerinin zeytini ötekine geçer ve ortaya yeni bir tat çıkmış olur.
Yani bu Battleworld dediğimiz alanda Marvel’ın tüm evrenleri bir araya gelmiş olacak. Ve haliyle, birbirleriyle savaşacaklar. Buna bulduğum en iyi analoji şu: Marvel bugüne kadar ürettiği tüm hikayeleri parçalarına bölüp, bir kutuya atacak. O kutu Battleworld. Ve sonra, o yapboz parçalarından istediğini seçip, tekrar masaya koyacak ve onlardan yeni bir tablo yaratacak. Battleworld’ün ve Secret Wars’ın amacı bu. Yani eski hikayeleri kullanmaya devam edecekler ve bizim bütün Marvel bilgimiz çöpe gitmeyecek, ama evet, dün de dediğimiz gibi ve Tom Breevort’un da bizzat söylediği gibi, bildiğimiz hâliyle Marvel evreni son bulacak. Bundan sonra gelecek olan All-New Marvel evreni, kaba tabirle, tüm Marvel evrenlerinden olma bir Frankenstein canavarı olacak.
2. Battleworld nedir?
İşte bizim kafamızı en çok kurcalayan şey bu. Axel Alonso ve Tom Breevort Battleworld için “Secret Wars sırasında tek Marvel evreni bu olacak” dedi. Bunu anlayabiliyoruz. Diğer evrenler çarpışacak, yok olacaklar ve Battleworld elde kalan tek şey olacak. Fakat sorun şu, bundan sonra da bu böyle devam edecek mi? Secret Wars’ın sonrasında da Battleworld yegane Marvel evreni olacak mı?
Şu an Secret Wars’ın sitesindeki interaktif haritaya bakarsanız, Battleworld’ün -konferansta kullanılan tabirle- ülkelere bölündüğünü görürsünüz. Sol üstte Marvel-616 ve Ultimate evrenleri ile Attilan gözüküyor; onun dışındaki diğer her büyük “ülke” ise Marvel tarihindeki efsane bir takım olaylara tekabül ediyor. Age of Ultron, Future Imperfect, Armor Wars, Spider Island ve benzeri. Anladığımız kadarıyla bu ülkeler o evrenlerin düştükleri topraklar olacak. Gerçekten, en kaba taslak çözebildiğimiz şey bu. Bütün bu “ülkelerle” ilgili seriler de başlatılacak ve konuyla alakalı olacaklar. Mesele hâlâ çok karışık ve daha sarih bir açıklamanız varsa dinlemekten memnun oluruz, fakat bizim anlayabildiğimiz şey şu: Marvel o kutudaki yapboz parçalarından hangilerini seçtiğini bu yeni serilerle, Battleworld içerisinde anlatacak.
3. Sadece 616 ve Ultimate evrenleri mi mevzubahis?
Bu en basit cevaplandırabildiğimiz soru, fakat aynı zamanda da açıklaması en kompleks olanlardan biri. Sorunun aradığı cevap şu: Hayır, sadece 616 ve Ultimate evrenleri çarpışmayacak. Tüm Marvel evrenleri aynı kutuya gidiyor. Fakat burada bir nüans var. Akla Marvel evrenleri deyince Marvel Noir, Marvel 2099, Marvel Unlimited, Marvel Zombies gibi şeyler geliyor. Evet, bunlar hâlâ var, ama daha fazlası da mevcut.
Marvel bu noktada alternatif zaman çizelgeleri teorisiyle hareket ediyor. Yani uğruna çizgi roman evreni çıkartılmamış tüm paralel zamanlar Battleworld’de mevcut olacak. Zamanda kırılma yaşatan fakat bizim bildiğimiz zaman çizelgesinde başa dönen olayların her birini Battleworld’de görebileceğiz. Yani sadece Ultimate evrenindeki Steven Rogers, 616’dan Sam Wilson ve Marvel 2099’daki Mjolnir’li Rogers’ı görmeyeceğiz Captain America’lar olarak. Bugüne kadar Marvel tarihinde Cap titrini üstlenmiş herkes orada olacak. Bunun anlamı, tercih ederlerse, bundan sonra Bucky ile de devam edebilirler, Isaiah Bradley ile de… Bunun en büyük kanıtı, Alex Ross’un bütün Thor’ları çizdiği Secret Wars #2 kapağı.
9 Comments
Bence bu yılki eventler MCU ya göre yapılmayacak ama MCU da neler yapabileceklerini düşünerek hikayelerini oluşturacaklar. Bu da demek oluyor ki MCU da kullanabildikleri karekterleri bu eventlerde göz önünde tutarak filmlerinde altyapısını oluşturacaklar ve olabildiği kadar MCU da hakları Marvel da olmayan karekterleri bir şekilde bu olayların dışında tutacaklar ki Wolverinenin ölümü Deadpool’un ölümü de bence bu yüzden. Yani Civil War hikayesi de bu sayede ortaya çıkacak bu sayede de filmde işte Wolverine olmadan burayı bağlayamazlar spidey olmadan bu film olmaz tarzı düşünceleri de kaldıracaklar.
All-New serisi DC’nin New 52’si gib olacak değil mi ?
en iyisi zamana bırakmak çünkü hiç bi’ soruyu net cevaplayamıyoruz..
Anladığım kadarıyla 3. Soru kısaca Spider-Verse gibi ama bütün karakterler. Yani Marvel-Verse (Captain America-Verse, Iron Man-Verse, Thor-Verse)
abi ne yaparlarsa yapsın umarım şu ”bi karakterin hem erkek hem kadın versiyonu olsun” olayını bitirirler.. en sinir olduğum şey.. thor – she thor.. hulk – she hulk.. yapmasınlar şunu. bi de marvel’ın biraz daha realist şeyler yapması lazım artık. yok marvel zombies di yok bilmem neydi.. hele şu mighty avangers, dark avengers olaylarına ayrı bi kılım. Neyse sonuç olarak Marvel gözümde neredeyse boğazına kadar boka batmıştı. Umarım şu seriden sonra adam akıllı bi düzlüğe çıkarlar.
çizgiromanlar güzel ama sadece belli başlı seriler benim dikkatimi çekiyor xmen vs avengers vey ciwil war gibi ama MCU sanki daha zevkli ve daha güzel çizgiromanlardan bunun sebebi çok kaliteli yapmış olmaları filmleri ikisi farklı kulvarlar ama durum bu
2 sene oncesinde “all new x-men” diye seri varken yeni okurlar icin baslangic noktasi “all new” serileri diyorsa yine bir seyleri karistiriyor marvel. “temiz baslangic”dan bi haber bu adamlar.
birakin yeni okurlarin eskiye hakim olamamasini, mevcut okurlar yeniler geldikce “ben kaybolurum bu ortamda” diyip biraktigi bir ortam marvel’inki.
Ortalığın karman corman olmaması için (somut anlamda) event’leri başlıklara bölmemeleri lazım. Örneğin Civil Waryapacaksan, 50 sayılık bir başlık çıkart. Atıyorum: Captain America v3 #20: Civil War (part 13) değil de Civil War #13: Captain America gibi. Her karaktere bir başlık ama EN FAZLA 1 başlık yapsınlar. Yok Mighty Avengers, Uncanny Avenvers, şu avengers, bu Avengers ve benzeri yapinca ortalık karışıyor. Yap bir tane adam gibi okuyalım. Her bir başlığa ilk 10 ay, ayda iki sayı olmak üzere 20 sayı çıkarırlar karakteri anlatmak için, yılın son iki ayında da event’i KENDİ BAŞLIĞINDA yayinlarlar.
Soyut anlamda ortalığın karismamasi için de her event’i sanki evrenin sonu geliyor tadında yapmayacaklar. Herkes ölüyor, tekrar canlandırmak için yeni bir volume, yeni bir “#1”.
Böyle olunca arkadaşların da dedigi gibi #1’in tadı kaçıyor. Şu battleworld’den sonra adam gibi hepsine #1’le baslasinlar, şöyle bir 100 sayı yapsınlar artık. Adamlar “continuity”/”devamlılık” ın anlamını unuttular.
Bu ne böyle her sene ‘kaos’, her sene ‘son!’
Sonra hepsi bahçıvana…