2. Çizgi Roman Evrenini Filmlere Göre Şekillendirmek

 

Durum nedir?: Marvel’ın en büyük üç markasının film hakları başka stüdyolarda, bunu giriş sayfasında belirtmiştik. Spider-Man’in hakları Sony Pictures’da. Kendileri o evren içerisindeki karakterleri alıp, kötü karakterlere yoğunlaşmak suretiyle bir Avengers-vari birleşmiş film evreni yaratmaya başladılar bile. Drew Goddard’ın yönetiminde Sinister Six geliyor, sonradan Venom filmi de çıkacak, Black Cat filmi de konuşuluyor. X-Men zaten kendi içinde bir derya oldu, bir ihtimal Fantastic Four da ona bağlanabilir diyorlar.

Marvel bu durumdan rahatsız. Söylenenler Disney ve Marvel’ın bu filmler çıktığında çizgi romanlar aracılığıyla başka stüdyolara reklam yapıyor olmaya bir hayli ifrit olmaya başladığı yönünde. Bu resmi bir açıklama olarak deklare edilmedi, fakat son gelişmelerin hepsi de bunu destekledi. Önce Fantastic Four’un azalarak biteceği anlaşıldı, zira ilerideki Marvel takvimlerinde Fantastic Four serileri pek gözükmüyordu. Karakterler evrende kalacak, ama seri bitecekti. Sonra Wolverine’in ölümü açıklandı, X-Men promosyon materyallerinde arka plana atıldı, Inhumans isim değiştirerek Nuhumans şeklinde ön plana çıkartıldı.

Marvel’ın planı, bunlardan anlaşıldığı ve kulislerde konuşulduğu üzere başka film stüdyolarında olan karakterlerin önemini Marvel evreni içerisinde azaltmak ve yerlerine Guardians of the Galaxy, Nuhumans gibi ekipleri koyarak, çizgi roman kitlesini Marvel filmlerine daha net bir şekilde odaklamak. Bugüne kadar olanın, bir nevi tersi yani. Çizgi romanların film evrenini etkilemesi yerine, film evreninin çizgi romanları etkilemesi.

the-inhumans-comic-book2

Peki buradaki sorun ne?: Marvel’ın çizgi roman evreninde o karakterler boşuna ikonik olmadılar. Iron Man’in “Demon in a Bottle” hikayesiyle ortaya çıkan kompleks yapısı her zaman ayrıdır. Captain America da daima Marvel evreninin lideri olmuştur, eyvallah. Fakat son yirmi seneye baktığınızda, en ikonik Marvel hikayelerini yan yana koysak, hemen hemen hepsi (belki Annihilation serisi harici) ya X-Men, ya da Spider-Man odaklıdır.

Spider-Man’in kompleks karakterleri ve dönemine göre risk alan hikayeleri ile çizgi romanlarda çağ kapatıp, yeni bir çağ açtığı söylenir hep. Uyuşturucu bağımlılığından, en ana karakterlerden birinin ölümüne kadar Spider-Man hep o dönemki çizgi romanlardan bekleneni aştığı için ön plana çıkmıştır. X-Men de hakeza. Mutantlık üzerinden yaptığı “azınlık” söylemi, her zaman X-Men’i bir adım öne taşımıştır. İlk sayıdan beri ekiple birlikte olan Magneto’nun arka plan hikayesinin derinleştirilmesi ayrı kıymetlidir, kimse bunları konuşmazken X-Men’in inceden eşcinsellere dair olan baskıyı ele alması apayrı.

Marvel diğer eserlerinde bunu yakalayamaz demiyorum. Yakalayabilirler. Gelin görün ki bu kompleks seviyeye erişemezler. Marvel Spider-Man’e dokunacak kadar kafayı yemedi, ama X-Men’i arka plana atmak, Fantastic Four’u azalarak bitirmek Sony veya Fox’a zarar getirmez. O filmlere gidenler zaten çizgi romanları okudukları için gitmiyorlar. O filmlerin 700, 800 milyon dolarlık gişelerini sağlayan adamlar ya bu isimleri çizgi filmlerden tanıyorlar, ya da daha önce yapılan filmlerin namını duymuşlar. Marvel’ın çizgi romanlarda yaptığı değişiklikler bu kitleyi ilgilendirmiyor, sadece Marvel’ın çizgi roman okuyan küçük kitlesini ilgilendiriyor ki, onlar zaten hem Sony / Fox filmlerine, hem de Marvel filmlerine ilk gününden giden kitleyi oluşturuyorlar. Yani Fantastic Four’u az gördüler diye, yeni Fantastic Four filmine gitmeyecek değiller.

Bu hamle, sadece ve sadece o kitlenin duygularını değiştirebilecek bir şey. Okuyucuların alıştığı ve sevdiği kompleks mitleri yıkıp, yenileriyle değiştirmek Marvel’a sinema arenasında avantaj vermez. Yapacağı tek şey, kemik kitlenin canını sıkmak olur ki, eğer tüm gişelere rağmen o kemik kitlenin Jenga kulesinin dibindeki son tahta olduğunu fark etmedilerse, zaten en büyük hatayı o noktada yapmışlar demektir. Unuttularsa söyleyelim, o filmleri site ve dergilerde eleştiren, Twitter’da bağıra bağıra “gidin / gitmeyin” diyen, insanlara neden Rocket Raccoon’un havalı bir karakter olduğunu anlatanlar, o kemik kitlenin içinde…

1 2 3
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

1 Comment

  1. Tufan KOLKILIÇ Reply

    İlk tehlike için… Çizgi romanda bir karakter yıllar içerisinde onlarca çizer tarafından çizilmiştir. Her ne kadar saç, göz rengi gibi belirli ögeler aynı kalsa da çizerin tarzı nedeniyle birbirinden çok farklı görünen karakterler kesinlikle olmuştur. Bu nedenle farklı oyuncuların aynı karakteri oynaması da beyaz perde seyircisi için keskin bir fark yaratsa da çizgi romanlara aşina olanlar bu farkı daha kolay benimseyebilir. Dolayısı ile sözleşmelerin bitmesinin ve aktörlerin değişmesinin, karakterlerin tamamı ile tasviye edilmesi ya da bir mirasın başkasına geçmesi ile kompanse edileceğini sanmıyorum. (Ha, Bucky’nin ileride Cap olacağı şimdiden çok sırıtıyor, orası ayrı.) Sözün özü, oyuncular gelir geçer. Zaten çoğu zaman maske ile dolaşan kahramanlar için de yorgan yakılacağını sanmam.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.