Randall Munroe ismi bir çoğunuza tanıdık gelmeyecektir, bu çok doğal. Munroe her ne kadar belirli zümrelerce epey iyi bilinen bir online çizgi roman dizisi işletse ve bunu on yılı aşkın bir süredir başarıyla sürdürse de; ana akım kesimde popülarite sahibi bir iş yapmıyor. Ancak yarattığı ve yürüttüğü seri xkcd, çok uzun yıllardır hem duyguya, hem bilime, hem zekaya hem de internete çok güzel yerlerinden dokunuyor. Formunu da bir türlü kaybetmiyor.
Munroe xkcd’de bol bol ileri seviye matematik ve bilim muhabbeti çeviriyor çöp karakterlerle, çünkü Munroe bir zamanlar NASA için çalışmış bir fizikçi. Bu maharetini ve ustalığını da başka yerlerde de kullandı yıllar boyunca. Bunlardan bir tanesi, xkcd sitesinde “What If” diye bir bölüm yönetmekti. Okurlar Munroe’ya “Şöyle olsa, nasıl olur?” gibi sorular yöneltiyorlardı, Munroe da onların farazi cevaplarını, bilimsel dayanaklarla açıklıyordu.
Deneyimli çizer bu cevapların bir bölümünü, 2014 yılında bir TED konuşmasında da paylaşmıştı. Spesifik olarak, iki tanesini. Bir soru, “Bir beyzbol topu ışık hızının %90’ı bir hızda hareket eder, bu topa da bir beyzbolcu sopasıyla vurursa ne olur?” şeklinde. Munroe o soruyu, müthiş bir espri anlayışıyla cevaplıyor. Fark edeceksiniz, kendisi biraz gergin; tahmin edilebilir bir kalabalıklara konuşma endişesi de var. Ama buna rağmen şakalara güzel geliyor.
Esas bomba ise ikinci soruda. Google tüm verisini delgi kartlarda saklasaydı, ne kadar alana ihtiyaç duyardı diye sormuş bir vatandaş. Munroe da almış eline kazmayı, açıklamış da açıklamış. Ondan önce yaptığı müthiş basit ama harika detaylı “Google’ın kaç sunucusu var ki zaten?” araştırması ise daha nefes kesici. Çünkü gerçekten, kamuya açık bir takım bilgilerden, basit matematik kullanarak bizim bile yapabileceğimiz bir varsayıma ulaşmış Munroe. Cevabını ise söylemeyelim, videoya kalsın. Bizce epey tatlı bu videoyu, izlemeden kesinlikle geçmeyin!