Geçtiğimiz haftalar süresince Amazon, Yüzüklerin Efendisi dizisi için Twitter hesabı üzerinden gerçekten de takdir edilesi bir reklam çalışması yürütmekteydi. Çünkü, en sıkı hayranlarının anlayabileceği türden adım adım heyecan parçacıkları yaratan bir harita işiyle kendilerini ispatladılar. Toplam beş haritada, 2021 yılında çıkacak olan dizinin ne ile ilgili olduğunu açıklayan Amazon’un Twitter hesabının son gönderisini de hemen sizinle paylaşalım:

Öncelikle “Tüm bunlar ne anlama geliyor?” şeklinde sorusu olanlar için ufak bir özet geçelim. Amazon’un Yüzüklerin Efendisi için oluşturduğu Twitter hesabı, yayınladıkları her haritada yavaş yavaş boşlukların doldurdu uzunca bir süre. En başta hiçbir yer isminin yer almadığı görsel, adım adım hayranlar için önem teşkil eden adlarla doldu ve nihayetinde de yukarıdaki beşinci haritaya kavuştuk. Bir de, her türü ikilemi ortadan kaldırabilmek adına bu haritanın altında “İkinci Çağ’a hoş geldiniz.” başlıklı bir gönderi daha paylaştılar.

Geçen seneden bu yana, dizinin genç Aragorn ile ilgili olacağı konusunda neredeyse emin olunan söylentiler, işte tam da bu gelişmeyle rafa kaldırıldı. J.R.R Tolkien’ın Orta Dünya‘sında bilinen dört büyük çağdan ikincisinin, dizinin temelini şekillendireceğinden ötürü, Arathorn oğlu Aragorn’un toyluk senelerine şimdilik hoşça kal diyebiliriz.

Peki, İkinci Çağ da ne? Haritadaki yer isimlerinin, bu çağda ne gibi bir önemi var? Genç Aragorn yoksa ne işlenecek? Bunca insanın heyecanlanmasındaki sebep gerçekte ne? Hazırsanız, her birini cevaplamaya başlıyoruz.

İkinci Çağ

Üç Yüzük göğün altında yaşayan Elf Kralları’na
Yedisi taştan saraylarında Cüce Hükümdarlar’a,
Dokuz Yüzük Ölümlü İnsanlar’a, ölecekler ne yazık
Bir Yüzük gölgeler içindeki Mordor Diyarı’nda
Kara tahtında oturan Karanlıklar Efendisi’ne
Hepsine hükmedecek Bir Yüzük, hepsini o bulacak
Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak
Gölgeler içindeki Mordor Diyarı’nda

Yüzük Kardeşliği‘nin girişinde yer alan bu kısmı sizlerle paylaşarak işe koyulmamızın sebebi, İkinci Çağ denilince Yüzüklerin Efendisi hayranlarının aklına “yüzüklerin yapım zamanları”nın gelmesi tamamen. Evet, Amazon bizleri ta bu güç yüzüklerinin dövüldüğü zamanlara götürmeye hazırlanıyor.

Silmarillion’da anlatılan Birinci Çağ ve Yüzüklerin Efendisi’nde yaşanan olayların geçtiği Üçüncü Çağ, daha detaylı olarak bilinen çağlardır. Ancak İkinci Çağ, maalesef ki Tolkien’ın da çok ama çok ayrıntısına inemediği dönemlerden biri. Bu çağa ait bilgiler ise büyük oranda Yüzüklerin Efendisi kitaplarında yer almakta.

Orta Dünya’nın güç ve korkutuculuk bakımından en zirvedeki ismi Melkor’un mağlubiyeti ile birlikte son bulan Birinci Çağ ve de Tek Yüzük’ün sahibi Sauron’un yenilmesiyle başlayan Üçüncü Çağ arasında sessiz varlığını sürdüren İkinci Çağ’a biraz daha yakından değinelim. Toplamda 3441 yıl süren bu çağ ilk adımlarını Gri Limanlar’ın kuruluşu ile atmıştır. Númenor’un yükselişi, Sauron’un güçlenmesi, Yüzük Tayfları’nın yaratılışı ve Tek Yüzük için Elfler ile Sauron’un büyük savaşı olarak dört büyük önemli olayla da özetlenebilir İkinci Çağ. Sona ermesindeki en büyük etken ise Númenor’un yıkılışı ve Sauron’un mağlubiyetidir.

map

İkinci Çağ falan tamam da, peki bu bahsettiğimiz ve de son yayınlanan haritanın sol alt köşesinde yer alan Númenor nedir; neyin nesi, kimin fesidir? Númenor, Orta Dünya’da yaşayan İnsanlar’ın bir soyu olan Dúnedain halkına ait mitik bir şehirdir. Bizlerin çok daha fazla aşina olduğu Frodo ve Aragorn’un dönemlerine gelmeden binlerce yıl evvelinden de yok edilmiştir. Tolkien loreuna göre Númenor, Orta Dünya’nın tanrıları olan Valar efendileri tarafından İnsanlar’a, okyanusun ortasında yoktan yaratılarak hediye edilmiştir. Zaten isminin anlamı da “hediye edilen ülke”dir. Bu krallığın halkı, Elf’lerin neden sonsuza dek yaşadıklarını ve kendilerinin ise vakti gelince yitip gittiklerini sorgulamaya başlamış; sonrasında ise bu sebeple de hem Elf’lere hem de tanrıları Valar efendilerine karşı asileşmişlerdir. Kibirleri sebebiyle Sauron ile birlik olup Valar’a savaş açan Númenorlular, bazı sadık kalanları hariç olmak üzere kendi sonlarını böylece getirmişlerdir.

Böylelikle haritada yer alan isimler ve Orta Dünya loreuna göre genç Aragorn’un zamanlarından çok ama çok daha öncesine gideceğimiz kesinleşmiş oldu. Dizi için bildiklerimiz ise şimdilik bu kadar olsa da başka detaylar için heyecanlanmaya başlamamamız için hiçbir sebebimiz yok! Yine de her bir Orta Dünya hayranının güç yüzüklerine, Númenor dönemine ve hatta Calenardhon (Rohan’ın önceki ismi) ile Laurelindorenan (Lothlorien’in önceki ismi) zamanlarını bol bütçeli bir yapımda izleyebileceğinden ötürü çok ama çok heyecanlı olduğuna dair her iddiaya gireriz.

Her ne kadar Peter Jackson’ın çektiği Yüzüklerin Efendisi filmlerinin yeri her birimizde ayrı olsa da, Amazon’un bu dizisi de bütün Tolkien seveleri mutlu edecek gibi gözüküyor. Ne dersiniz; dizinin yavaş ama emin olarak attığı her bir adım sizce de umut vaat etmiyor mu?

Not: Araştırmalarımda kaynak olarak faydalandığım Murat ‘Ejderha’ Sönmez‘e buradan sonsuz saygı ve sevgilerimi iletirim. Onun kadar iyi olmasa da cürmüm yettiğince sizlere aktarmaya çalıştım bir şeyler, sürç-i lisan ettiysem affola.
Author

Geveze, aşırı heyecanlı, domates surat. Ailenizin mülayim, cep tipi ponçiği. Profesyonel inek. Özel gücü ise role play yazmak. @poncikbruiser

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.