İnsanlar Netflix‘ten söz ederken iki farklı Netflix‘i yeterince ayrı tutmuyorlarmış gibi hissediyorum. Bir yandan dünyanın en büyük dijital eksenli içerik üretim ve dağıtım stüdyosu olan Netflix var. Bir yandan da dünyanın en büyük dijital video oynatım ve dağıtım yazılımı olan Netflix var. İlkine “Dizilerin de iyice bozdu ha” diye kızıyoruz yeri geldiğinde; ama bence bir araç olan Netflix’i yeterince övmüyoruz.

Gerçekten: Yoğun bant genişliği kullanımı altında bile pürüzsüz görüntü kalitesi sunabilmesi, hepimizi kendine aşık eden 15-saniyede-bir-sonraki-bölüm özelliği, Skip Intro gibi dahiyane dokunuşlar, kullandıkça korkutucu bir oranda “zihin okuması” isabet seviyesine yaklaşan algoritma falan derken Netflix şu an mevcut çevrimiçi video oynatıcı platformlar arasında açık ara en iyisi ve daha iyisinin de mümkün olduğuna inanıp, platformu geliştirmek için elinden geleni yapıyor.

Netflix Patches

Bu uğurda tökezlemeler de yaşanıyor tabii ki. Geçtiğimiz haftalarda dev şirket, platformunu biraz daha oyunlaştırma için birkaç adım aldı. İlk olarak çocuklara yönelik bir özellik denediler. Bir takım programların üzerinde “patches” dedikleri ödüller vardı. Bunlar izlendiği zaman bu patch’ler açılıyor ve toplanıyordu. Toplanıp ne oluyordu? Hiçbir şey. Övünme hakkı, muhabbete meze… Fakat ebeveynler ciddi tepki gösterdiler. Hakları da vardı: Çocukları zaten Paw Patrol başından toplamak zor; bir de işin içerisine abartmayı teşvik edici unsurlar koymaya çok gerek yoktu.

Netflix bu özelliği test aşamasındayken iptal etti: Ancak platformu oyunlaştırma niyetleri duruyor. Bizce durmalı da. Hatırlayacaksınız, Steam de bir süre önce benzer bir şekilde mağazayı bir oyun hâline getirmiş, işin içerisine koleksiyon endeksli bir kart oyunu sokuşturmuştu. Bu format Valve için muhteşem derecede başarılı bir gelir kalemi yarattı, Steam kullanımını arttırdı, oyuncular da kart satarak biriktirdikleri paralardan indirimde şık oyunlar alabildiler. Netflix için tabii ki bu direkt uygulanabilir bir sistem değil, ancak bir benzeri ve minvalini bizce mutlaka getirmeliler.

Siz ne diyorsunuz?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.