Belli kategoriler belirlenerek yılın en iyi oyunlarının seçildiği Steam Ödülleri‘ni biliyorsunuz, değil mi? Her sene gerçekleştirilen bu olay, 2018 senesinde çıkmış tüm oyunlar için de yapıldı ve nihayet 8 Şubat 2019 tarihi itibari ile bir sonuca kavuştu. İlk defa bir tören ve canlı yayınla ilan edilen kazananlar için bu sefer gerçekten üç-beş kelam edesimiz geldi. İzniniz var mıdır?

Steam Ödülleri’nin kategorileri bizzat Steam tarafından belirleniyor ve kullanıcılara da adayları seçmeleri için uzunca bir süre tanınıyor. Bu adayları seçerken kütüphanenizdeki oyunlarınız başta olmak üzere birçok ismi öne çıkartmanız ve kategori kazananı olmasını sağlamanız mümkün. Hatta öyle ki 2018 senesi adaylarını seçerken kütüphanenizde önceki senelerden kalma bazı oyunlar varsa onları da destekleyebilme şansınız var. Fakat bu durum, ne yazık ki, çoğu oyuncu tarafından yanlış kullanıma maruz kalarak umulmadık sonuçlara sebep oldu: 2018 senesinin en iyi oyunlarında, 2018’de çıkan oyun olmaması gibi.

Steam-Ödülleri-2018-Steam-Awards-2018-Adayları-açıklandı

Evet, sahiden de öyle oldu. Muhtemelen bu, Steam Ödülleri’ni her sene takip eden güruh için o kadar da şaşılası bir şey değil. Ancak daha önceki yıllarda nispeten biraz daha tolere edilebilir bir oran yerine tamamen 2018 öncesi oyunların tüm kategorileri domine etmesi yüzünden artık bir şeylerin söylenmesi şart.

Bu senenin kazananları şöyle:

  • Yılın Oyunu: PlayerUnknown’s Battlegrounds
  • Yılın VR Oyunu: The Elder Scrolls V: Skyrim VR
  • Aşk İle Devam Ettirilen: Grand Theft Auto V
  • En İyi Geliştirici: CD Project Red
  • En İyi Ortam: The Witcher 3: Wild Hunt
  • Arkadaşlarla Daha Zevkli: Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
  • En İyi Alternatif Tarih: Assassin’s Creed Odyssey
  • Bir Makineyle Yaşanan En Büyük Eğlence: Rocket League

assassins-creed-odyssey

Steam’in resmi sayfasında da ilan edilen ödüller ve kazananlar aynen yukarıdaki gibi. Şimdi size soruyoruz: Tüm bu isimler arasında 2018 yılında çıkan herhangi bir oyun görebiliyor musunuz? Biz söyleyelim, sadece ve sadece Assasin’s Creed Odyssey, değerlendirilen sene içerisinde çıkmış bir oyun. Geriye kalan tüm oyunlar, önceki yıllardan kalma. Hatta Cyberpunk 2077‘nin 2018 senesinde çıkmayacağını duyurdukları vakitten sonra CD Project Red’in de geçen seneye ait tek işi Witcher‘ın kart oyunu olan Gwent.

2018 yılında seçilen oyunlara gelen herhangi bir güncelleme sebebiyle böyle bir seçim yapıldığını düşünsek bile yine de ideal bir tablo gibi durmuyor maalesef. Burada platform savaşlarını hesaba katsak bile yine de Steam üzerinde oynanan 2018 yapımı birçok oyun olduğu gibi bir gerçek var. Ancak adayları ve kazananları belirlemede önemli bir yeri olan kullanıcıların bu oylamayı tamamen kendi görüşlerine göre domine etmesi son derece yanlış bir husus. Steam’in önceki senelerden ders alarak, düzenlediği ödülün senesine göre oyun adayları belirlenmesi kıstası koyması gerektiğini bizler biliyorduk zaten. Yine de Steam buna pek aldırış etmemiş gibi duruyor.

O yüzden siz oyun geeklerine soruyoruz: Sizce bu daha ne kadar devam edecek? Değerlendirildiği yılda yeni bir materyal sunmayan oyunların, o yılın kategorilerinde değerlendirilmesi ne kadar doğru?

Author

Geveze, aşırı heyecanlı, domates surat. Ailenizin mülayim, cep tipi ponçiği. Profesyonel inek. Özel gücü ise role play yazmak. @poncikbruiser

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.