Video oyunu dünyasında şu sıralar yeni bir derdimiz var, belki duymuşsunuzdur: Loot kutuları. Overwatch, Forza 7, Star Wars: Battlefront II, Player Unknown’s Battlegrounds ve Middle-Earth: Shadow of War gibi oyunlarda görebileceğiniz bu mekanik temelinde DLC olarak satılan ögeleri rastgeleleştirip, insanların bu konuya yaptıkları maddi yatırımı arttırmayı amaçlıyor. Önceden atınıza zırh almak için 3 dolar veriyordunuz örneğin, şimdi içinden at zırhı çıkma ihtimali %20 olan bir kutuya 5 dolar veriyorsunuz.

Bu sistem bugüne kadar oyunculardan epey tepki topladı zaten, ancak oyuncu tepkisi geçici bir şeydir. DLC’ler de ilk çıktığında insanlar kazan kaldırmıştı “atanamamış ek paketleri kazık fiyatlarla kakalıyorsunuz” diye, bir yıl sonra herkes el ele verip Season Pass adı altında varlığına dair delil bile bulunmayan eklentilere oyun parası vermeye başladı. Bu yüzden loot kutularının önündeki engel hiçbir zaman oyuncu tepkisi olamadı. Bu konseptin daha büyük bir düşmanı vardı: Devletler.

Loot Boxes

Loot kutularını bir çeşit kumar olarak gören bir anlayış mevcut. Pek çok Asya ülkesi bu konuda kanun tartıştı ya da direkt olarak ilgili bir yasa çıkarttı ve loot kutularını denetlemeye başladı. Örneğin bu mekaniği epey merkezi bir noktada kullanan Overwatch’ın Çin sürümünde loot kutuları bu sebepten dolayı bulunmuyor. Arkasındaki mantık çok basit. Esasında loot kutularını her açtığınızda bir zar atmış oluyorsunuz, ve bu zarın karşılığında da gerçek dünyada maddi karşılığı olabilecek bir dijital ürün kazanıp kazanmamanız şans faktörüne bağlı. Kimilerine göre bu kumar tanımının içine giriyor.

Ancak bu “kimileri” grubuna Amerika’nın bir numaralı oyun sınıflandırma ve derecelendirme kurumu ESRB dahil değil. Geçtiğimiz günlerde hayranların başvurusuyla konuyu değerlendirmeye alan kuruluş, mevzuyla ilgili kanaatini açıkladı. Loot kutularını özünde kart oyunları için satılan paketlerden farklı görmediklerini belirten ESRB, bu yüzden de loot kutusu içeren oyunlara 18+ etiketini mecbur kılmayacağını da söyledi. Bu çok kilit bir karar, çünkü ESRB kumar içeren oyunları kesinlikle çocuklara sattırmıyor. Pek çok Amerikan mağazası da 18+ oyunları rafına koymuyor. Eğer hüküm aksi yönde çıksaydı, gelir kaybı ziyadesiyle büyük olduğundan Shadow of War ve Battlefront II gibi oyunlarda loot kutusu görme ihtimalimiz sıfıra yaklaşırdı.

Peki siz ne diyorsunuz bu konuyla ilgili? ESRB’nin yaklaşımı mı doğru, Çin’inki mi? Loot kutuları kumar mıdır?

Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.