Orléans Orta Çağ Fransa’sında çiftçi, tüccar, rahip ve diğer bir çok karakteri kullanarak üstünlük elde etmeye çalıştığımız bir oyun.

Oyundaki ana mekanik farklı adamları (tüccar, rahip, çifçi gibi gibi) kendi ekibinize katarak kendinize özel bir nevi deste oluşturmak. Her oyuncu oyuna aynı dört adam ve oyuncu boardu ile başlıyor ve herkesin kendine özel bir kesesi var. Her tur başında bu keseden çekiyoruz adamlarımızı. O yüzden  hangi adamları aldığınız oynunuzu oldukça etkiliyor. Oyunun ilk başları bu adamlara yatırım yaparak, ve eleman havuzunuzu büyüterek geçiyor.Şekil A-1

İşe aldığınız adamlar size katılmanın dışında bir fayda daha sağlıyor. Mesela çiftçi, aldığınızda size bir ürün sağlıyor. Ayrıca her adamın bulunduğu bir track var. Bu track üzerinde de ilerliyorlar. Trackteki ödüller ne kadar ilerlerseni o kadar iyi oluyor. Mesela çiftçi ilk başlarda oyun sonunda 1 puan olan buğdayı verirken sonlara doğru 5 puan değerindeki kumaştan veriyor. Bunun yanında askerler her tur kaç adam çekebileceğinizi belirliyor. Ek bir fayda sağlamayan tek karakter rahipler. Rahipler oyundaki jokerler olduğu için ek bir trackleri veya faydaları yok ama zaten oldukça yararlılar.

Şekil A-2

Oyunun diğer bir mekaniği ise Orleans şehrinin etrafını temsil eden harita (şekil A-3). Bu haritada yürüyüp hem mal topluyoruz hem de farklı şehirlere ilk işyerini kurmaya çalışıyoruz. Bu haritada harket etmek için yine oyuncu boardumuzdaki belirli yerleri ve adamlarımızı kullanıyoruz.

Şekil A-3
Şekil A-3

Son olarak da ”yararlı davranışlar” boardumuz var. Bu kısımda bir nevi destenizde artık işinize yaramayan adamları emekli etmenin yolu. Buraya gönderilen adamlar gönderildikleri yere göre hem puan veriyor hem de destenizden çıkmış oluyor. Böylece istediğiniz adamları çekme olasılığını arttırıyorsunuz.

 

Şekil A-5
Şekil A-5
Orleans’ın oldukça ilginç (şekil A-5) bir puanlama sistemi var, bu nedenle her oyuncu kendine özel bir strateji geliştirmekte serbest. Oyun oyuncuları seçtikleri yöntem için cezalandırmıyor, ama tabii her şeyden biraz yapmak genelde daha etkili oynuyor. Tematik olarak çok bir şey olmasa da oyun genel olarak hayli eğlenceli. Kesenin içinden her tur adam çektiğiniz için biraz şans faktörü var ama dikkatli bir strateji ile bu şans faktörünü kontrol altında tutmanız mümkün.
  • Oyuncu Sayısı: 2-5
  • Karmaşıklık Seviyesi: Orta (ilk başta biraz karmaşık görünse de oyun aslında o kadar da karışık değil, 1-2 tur içinde tüm taşlar yerine oturuyor.
  • Dil Bağımlılığı: Yok
  • Oynama Zamanı: 90 – 120 Dakika
  • Öğretme Zamanı: 5 Dakika (yapabileceğiniz tüm binaların üstünden geçmek için 3-4 dakika ekstra zamana ihtiyacınız olabilir).
  • Yeniden Oynanabilirlik: Orléans’ta izlenebilecek çok fazla strateji var, özellikle teknoloji özeliği ile her oyuncunun kendine özel bir strateji belirlmesi mümkün. Buna ek olarak oyunda yapılan binaların içinden rastgele X miktarda bina açarsanız bu stratejiler daha da değişiyor. Tabii her tur çektiğiniz adamların da rastgele olduğunu düşünecek olursak Orléans’ın tekrar ve tekrar oynanması kaçınılmaz gözüküyor.
Author

Güncel masa üstü oyunları takip etmek için: https://instagram.com/egetunca Sorularınız için: egetunca@gmail.com

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.