Gün geçmiyor ki Steam kendini bir tartışmanın ortasında daha bulmasın. Başlangıçta, oyunların içerisindeki modların parayla satılacağını açıklayarak kullanıcılarıyla ters düştü, daha sonra cinsel içerikli oyunlarla baş edemeyip elini üstlerinden çekti. Ve en nihayetinde son tartışmalar da bizi bu güne getirdi; zombi işgalinin başladığı bir dünyada geçen Rape Day oyunu.

Söylediğimiz şeyin ne kadar absürt olduğunun farkındasınız öyle değil mi? Zombilerin etrafta fink attığı, kıyametin yaşandığı anda geçen bir tecavüz oyunu. Bakın bu yazdıklarımı ben söylemiyorum, hatta inanın ben az bile söylüyorum. İsterseniz oyunun yapımcısı Desk Plant’in oyunun tanıtımı için yazdığı tarifine bir bakın.

 “Oyun şiddet, cinsel saldırı, rıza dışı seks, müstehcen dil, nekrofili ve ensest içermektedir.”

QBd9QJPPRG6JkR8FAbiQML-650-80

7.000 kelimeden oluşan bir çizgi hikaye tabanlı oyunun yapımcısına göre içerisinde “kötü” tercihlerin bulunduğu oyunda “hikayenin gidişine göre kadınları sözlü olarak taciz ediyor, öldürüyor ve tecavüz edebiliyorsunuz”. Resimlerden oluşan sahnelerin üzerilerine çıkan seçeneklerle ilerlettiğiniz oyun Steam’de “yetişkinler için özel içerik” olarak görüntülenebiliyor.

Peki, nedir bu yetişkinler için özel içerik seçeneği? Bu seçenek tam olarak Steam’in, cinsel içerikli oyun üreticilerine karşı “ne haliniz varsa görün” cevabı. Başlangıçta bu oyunlarla mücadele etmek isteyen ve bu oyunların önüne geçmek isteyen Steam, daha sonra kendi kurallarına karşı gelmediğini savunan üreticilere karşı koyamayıp bu oyunları özel bir seçenek altında gizledi. Böylece cinsel içerik içeren oyunlar ana sayfada herkesin görebileceği yerde olmayacak, fakat yine de Steam içerisinde barınabilecek. Ama bu “yetişkinlere özel içerik”, LGTB temalı oyunları ve Rape Day gibi oyunları aynı başlık altına topluyor.

Maalesef elini veren Steam böylece kolunu kaptırdı. Şimdi konuştuğumuz Rape Day oyunun yapımcısı, oyununun Steam kurallarına karşı gelmediği savunarak “Cinayet ve işkenceyi yasaklamadan tecavüzü yasaklayamazsınız” diyor. Ona göre “Çoğu insan gerçeği, kurgudan oldukça iyi ayırabiliyor. Bu ayrımı yapamayanların bilgisayar oyunu oynamaması gerek.” Aslına bakarsanız cinayet ve işkenceyi de aynı kefeye koyduğunu belirtiyor; kendine göre haklı. Ancak bunu oyun mekaniklerinde sunarken hikaye çok mühim. Oynadığınız atmosfer ve kimi oynadığınız bu noktada önemli. Zira size onun oyun olduğunu inandıramayacak bir şekilde tasarlanan hikaye örgüsü varsa, kimse kusura bakmasın ama bu bildiğiniz teşvik etmektir.

Fakat öyle görünüyor ki bu oyun teknik olarak Steam kurallarına karşı gelmiyor. Yapımcı da buna çok güveniyor olacak ki “Steam kurallarını değiştirmediği sürece oyunumun yasaklanacağını düşünmüyorum” diyor. Hatta oyununun çıkması için geliştirmeyi sürdürdüğünü diğer insanlar için fazla olabilecek birkaç ögenin oyundan çıkarıldığını söylüyor. Bunlardan bir tanesinin bebek öldürme sahnesi olduğunu da belirtmek istiyorum.

glitch-steam

Steam’in içinde bulunduğu durum tam olarak iki uçlu değnek durumu. Cinayet, işkence hatta tecavüz bile bir karakterin hikâyesini sağlamlaştırmak için kullanabileceğiniz ögeler olarak yer alıyor. Karakterin geçmişine dair bir trajediyi anlatırken bunlardan faydalanabilir ve hikâyenizi bu yolla anlatabilirsiniz. Böyle bir kullanımı ne filmlerden, ne kitaplardan ne de oyunlardan yasaklayabilirsiniz, çünkü dediğimiz gibi bu bir karakter yaratmak için kullanılan yollardan bir tanesidir.

Bunu yasaklamak oyun yapımcılarının yaratıcılıklarını baltalamaya ve anlatacakları hikayelerin önünü kesmekten başka bir şeye yaramayacaktır. Ama buna izin vermek de Desk Plant gibi yapımcıların Rape Day gibi tecavüz ve şiddet fantezili bir oyunu çıkartmalarına davetiye çıkartmak gibi oluyor. Kabul edilemez noktası da tam olarak burası anlayacağınız.

Açıkçası şu an Steam yöneticilerinin yerinde olmayı hiç istemezdim. Öyle gözüküyor ki bu konu giderek daha fazla başlarına bela olarak büyümeye devam edecek. Biz de bekleyip bu oyunun çıkıp çıkmayacağını göreceğiz. Sizin bu konudaki düşüncelerinizi özellikle merak ediyorum. Yorumlarınızı bizden esirgemeyin.

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.