6. Survivor – Eye of the Tiger
Geri dönüp bakınca insanın gerçekten de bu şarkının hem En İyi Şarkı Oscar‘nı, hem de En İyi Şarkı Grammy‘sini kaybettiğine inanası gelmiyor. Çünkü kazanan şarkıları kimse anımsamıyor ve yıllar sonra da kimse anımsamayacak, ama Eye of the Tiger’ı anneannem biliyor. Sylvester Stallone’un Another One Bites the Dust’ın haklarını alamayınca Survivor grubuna özel olarak yazdırdığı hard rock şarkısı sadece rock değil, müzik tarihinin en ikonik parçalarından biri. Öyle ki, biz epey eminiz artık: Eye of the Tiger Rocky’yle özdeşleştirilmiyor artık. Rocky yekten Eye of the Tiger ile özdeşleştiriliyor.
7. U2 – Sunday Bloody Sunday
Büyük rock şarkılarının ardına bakın, çok yüksek ihtimalle büyük bir acı bulursunuz. Büyük İrlandalı rock şarkılarının ardına bakın, büyük bir acı bulacağınız bu sefer kesindir. İrlanda yıllar içerisinde acıların adası olagelmiştir istemeden. En büyüğü de kardeşin kardeşe kırıldığı The Troubles dönemidir. U2 da bu iç savaşa şahitlik eder Sunday Bloody Sunday’de. Askeri davul ritminin üzerine Bono içtenlikle sorar: Daha ne kadar söylememiz gerekecek bu şarkıyı? Çok fazla kişiyi kaybettik, peki söyler misin bana, kim kazandı? U2 kendi hesabınca tutabildiği tek tarafı tutmuştur İrlanda’nın Protestan-Katolik/Milliyetçiler-Britanyacılar kavgasında. Barışın tarafını. Sükutun tarafını. Tarihin gözünde en güvenli taraf da budur zaten.
8. Hanoi Rocks – Up Around the Bend
Muhtemelen rock müzik bir Amerikan icadı olduğundan, Avrupa’dan çıkıp da Amerika’yı etkileyen grup sayısı azdır genelde. Hele ki İngiltere’yi çıkartırsanız denklemden bu rakam iyice ufalır. İşte Finlandiyalı grup Hanoi Rocks bu ufak ve elit kategoriye dahildir. Sadece müzikal olarak değil üstelik. 1979’da kurulan grup Guns ‘n’ Roses, Poison, Mötley Crüe gibi grupların da benimseyeceği ve aşağı yukarı 80’lere damga vuracak olan glam rock / hair metal estetiğini yayar dünyaya. Def Leppard’ın frontman’i Joe Elliott çok sonraları “pek çok kişi o tarzı benimsedi, ama beceren tek grup Hanoi Rocks’tı” diyecekti. E taklitler de asıllarını yaşatır zaten genelde.
9. Наутилус Помпилиус – Князь тишины
Dokuzuncu maddemiz için çok enteresan bir yere gidiyoruz. Bir gotik rock grubu var elimizde. Biraz karanlık. Biraz yankılı. Bolca buğulu. 1983’te Vyacheslav Butusov ve Dmitry Umetsky tarafından Sovyetler Birliği’nde kuruluyor. Üç şehrin yeraltı tünellerinde büyüyen, konuşmayı tercih ettiği konulardan dolayı yaylımını radyoyla değil, ağızdan ağıza sağlayan bir rock akımı var o sıralarda, Moskova, o zamanki Leningrad ve o zamanki Sverdlovsk. İşte Sverdlovsk’un çocukları Nautilus Pompilius. Burada misafir ettiğimiz şarkılarının adı ise Türkçe’siyle Sessizlik Prensi. Macar şair Endre Ady’nin aynı isimi şiirinden alınma. “Bir yanlış hareket” diyor şarkı. “Bir gereksiz ses“. Ve iyi prens sessizlik, ezer geçer beni. Şiir ve rock birleşince ne kadar güzel değil mi?
10. 崔健 – 一无所有
Cui Jian için Çin rock müziğinin babası denir. Bu şaşırtıcı da değildir. Onun burada ağırladığımız 1989 tarihli başyapıtı Nothing to My Name tüm Çin Halk Cumhuriyeti tarihinin en önemli parçalarından biridir. Bazı şarkılar vardır ki, beraberinde taşıdığı yükleri ve ağırlıkları hissetmeniz için dinlemeniz yeter sadece. Nothing to My Name de öyledir işte. Alimlerin xibeifeng, yani Kuzey Rüzgarları ismini verdiği janra münasip şarkı bir yandan klasik Çin müziği ögelerini elinde tutar, onları rock müziğe bular ve bir yokluk anlatır. Adıma hiçbir şey yok der Jian sevdiği kıza. Bu yokluk beyanı bir neslin damarına girer. Çin Halk Cumhuriyeti bir değişimin kıyısındadır. Bu değişim pek çok genci bir boşluğa itmiş, büyük gelecek kaygılarına gark etmiştir. Tam da bu anda çıkagelir Jian. Adına hiçbir şeyi yoktur, ama umutları vardır. Sevdiği kıza elini uzatır. Kız güler ona. Neden güldüğünü sorar ona Jian. Kendisine de neden devam ettiğini. Kimilerine göre burada Jian Çin’in gençleri, şarkıdaki kız da Çin’in ulusudur. Gençler kayıptır, ulus ise küçük görmektedir onları. Bu psikolojilerin içinde 1989’da Tiananmen Meydanı’nda dünyayı sallayan bir protesto gerçekleşir ve bu çalkantıların tam ortasında, ruhunda ve kalbinde de Cui Jian vardır. Adına hiçbir şey olmayan adam.
Ha bir de… Bu 10’lunun Spotify playlist’i, şu şekilli: