Malumunuz, San Francisco Amerika’nın teknoloji başkenti ve bu onu dünyanın da ileri gelen inovasyon merkezlerinden biri yapıyor. Dünyanın pek çok sayılı yazılım ve donanım şirketinin üssü San Francisco şehrinde bulunuyor. Ancak buna rağmen, şehrin uzun süredir süregelen bir problemi var. İnternet altyapısı bu seviye için yeterli bulunmuyor. Özellikle de düşük gelirli haneler için.
Harvard Hukuk Fakültesi’nde profesörlük yapan Susan Crawford‘un Wired için kaleme aldığı harika yazıya göre San Francisco’lu pek çok düşük ve orta gelirli aile evinde geniş bant internet barındıramıyor, bunun yerine mobil ağlardan veri kullanıyorlar. Bunun haricinde üst seviye şirketler de upload hızlarından şikayetçi. Şehrin internet altyapısı kablolarla sağlanıyor ve teknoloji şirketi Comcast tarafından domine ediliyor. Fiber altyapıya geçiş zor ve ne Comcast, ne de rakibi AT&T bu konuda hatırı sayılır bir efor göstermiyor.
İşte şehir anladığımız kadarıyla bu konuya el atmış. Crawford’un yazısına göre San Francisco önümüzdeki senelerde tüm ev ve ticaret noktalarını birbirine bağlayacak bir fiberoptik ağ hazırlığına girişecek. Bu projenin toplamda 1.5 milyar dolar tutması bekleniyor. Çalışma prensibi ise çok basit. San Francisco’da iki tip fiber ağ olacak. Karanlık ağlar, neredeyse bir şehrin elektrik şebekesine benzer bir yaklaşımla inşa edilecekler. San Francisco yönetimi bütün şehri bu şekilde birbirine bağlayacak. Ardından da bağladıkları ağları, özel şirketlere kiralayacaklar.
Bu özel şirketler, karanlık ağlara gerekli enstalasyonları yapıp onları aydınlık hâle getirecek ve sonradan bu aydınlık ağları tüketicilere ulaştırıp idame ettirecek. Şehir 1.5 milyar dolarlık inşa masrafının da bir bölümünü sonradan kiralayacağı şirketlerden alacak. Bu yaklaşımı özel kılan da bu. Bu dakikaya kadar internet altyapısı hep özel şirketlerin insafına kalmış yaklaşımlarla sağlanmıştı, bu da yüksek sermaye gereksinimi yüzünden ilerlemeyi durduruyordu. Ancak devletin böylesi projeleri tek başına yürüttüğü enstantanelerde de tekeller ortaya çıkıyor, fiyatlar tatsızlaşıyordu. San Francisco şehrinin projesi bu ikisinin ortasında duruyor ve bu yüzden de ilgiyle takip edilmeyi hak ediyor. Eğer çalışan bir model olursa -ki rapor öyle gözüküyor- belki feyz olur, kim bilir?