Yarıda kalmış hikayeleri seviyorum. İster yazarının vefatı ister düşük tirajlardan ötürü iptal kararı olsun, yoluna devam edememiş projeler ilgimi çekiyor. Çok güzel başlayan bir işin ilerleyememesi pek tabii üzücü, ama bu erken kapanışlar bir yandan da bana hikayenin devamıyla ilgili hayal kurma fırsatı veriyor. Muhtemelen hemen itiraf edemeyeceğiz, ama her zaman olmasa da bazen bu tarz bir hisse ihtiyacımız var sanırım. “Artık uzata uzata suyunu çıkardılar” lafının gündemin kaçınılmazı olduğu çağlarda “devam edebilseydi çok güzel olurdu” demeyi özlemişim. Bu özlemle şu sıralar bitememiş hikayelere verdim kendimi. Gogol’un Ölü Canlar’ından sayfalar karıştırıyor, HBO’nun eski dizisi Carnivale’ını seyrediyor, işten güçten vakit bulduğumda Legacy of Kain serisini oynuyorum. Tüm bu sürece bir de çizgi roman eklemek şart…
Vertigo’nun 2012-2013 yılları arasında yayınlanan bilim kurgu çizgi romanı Saucer Country işte tam da aradığım tatta, güzelliği kısa ömründe yatan bir seri. Paul Cornell tarafından yazılan ve Ryan Kelly’nin çizdiği seride bir çiftin uzaylılar tarafından kaçırılmalarının ve arabalarına geri bırakılmalarının ardından gelişen olayları okuyoruz. Pek tabii uzaylılar tarafından kaçırılma meselesi ile ilk kez karşılaşmıyoruz.
The X-Files seyretmiş bir nesil olarak da işin gerilim dozunun ne seyirde olacağını öngörebiliyoruz. Peki bu sefer kaçıranlardan ziyade kaçırılanlar ilginç profiller olurlarsa hikaye nasıl gelişir? Mesela kaçırılan kadın New Mexico valisi ise ve birkaç ay içinde başkanlık seçimlerine girecekse? Başınıza gelen akıl almaz olayın ardındaki sırlara erişmenizi sağlayacak yeryüzündeki en yüksek mevkiye erişmek için tek yapmanız gereken seçimleri kazanmak. Ardından tüm Roswell belgeleri, gizli UFO taslakları ve belki de siyah giyen adamlar emrinizde olacak. Yalnız büyük bir sorun mevcut, seçmenlerinizle uzaylılar hakkında konuşarak bunu yapamazsınız.
Saucer Country, kahramanı Arcadia Alvarado’yu soktuğu karmaşık sınavın oldukça farkında bir iş, zaten seri sürükleyiciliğini de buradan kazanıyor. Alvarado bir yandan uzaylıların eylemlerinin arkasındaki sebepleri araştırırken bir yandan da seçim kampanyasının bu araştırma süreci tarafından zedelenmesini önlemeye çalışıyor. Seriyi okumayı planlıyorsanız bir bilimkurgu aksiyondan ziyade politik macera kulvarında koşacağınızı aklınızda bulundurun.
Ancak serinin arkasındaki zekayı gösteren öğe bilim kurgu altında politik gerilim çabası değil. Saucer Country meselesi olan UFO’ların Amerikan toplumundaki en popüler şehir efsanelerine kaynak olduğunu defalarca dile getiriyor. Zeta Reticuli sakinlerinden hipnozla uzaylı hatıralarına erişmeye kadar pek çok UFO konulu efsanenin folklorik temelleri seride analitik ve keyifli bir şekilde değerlendiriliyor.
Şimdi gelelim işin hüzünlü kısmına. İlginç konusu ve olay örgüsü ile ilk sayılarda beğeni toplayan Saucer Country iddialı açılışının devamını getiremiyor ve 14. sayıda finale ulaşıyor. Son sayıyı hızlıca gözden geçirdiğim kadarıyla hikaye bir şekilde sonuca bağlanıyor ama genelde başarılı hiçbir serisi 40 sayının altında olmayan Vertigo’nun bu projeyi asıl amaçlanan çerçeveye erişemeden bitirdiğini fark etmek zor değil. Oysa serinin ilk cildi 2013 yılında en iyi grafik hikaye dalında Hugo’ya aday bile olmuştu.
Peki okumaya değer mi? Vertigo çıkışlı hiçbir iş için bu soruya olumsuz yanıt vermedim, Saucer Country de istisna değil. 14 sayı da olsa elimizde dolu dolu, her sayfası keyifli bir çizgiroman bulunmakta. Özellikle komplo-teorisi ve modern efsanelere meraklı çizgiroman okurlarındansanız bir haftasonu okumanızı bu seriden yana kullanın. Pişman olmayacaksınız.