Yaklaşık son 3 yıldır adını sıkça duyduğumuz 3 yapımcı, Greg Berlanti, Marc Guggenheim ve Andrew Kreisberg oltalarına sağlam bir balık yakaladılar ve bırakacak gibi gözükmüyorlar. Bu üç yapımcı 2012 yılında bir araya gelip Arrow dizisini yarattıklarında kafalarındaki genişletilmiş evren fikri nereye kadar gidiyordu bilmiyoruz ama bu üçlü birliktelik hala meyvelerini vermeye devam ediyor. CW gibi dizilerine uzun ömür veren bir kanal ve onların DC ile olan doğal birliktelikleri daha uzun yıllar süreceğe benziyor. Arrow ile başladıkları yola The Flash ile devam ederken, Legends of Tomorrow’un müjdesini verdiler. Şimdi ise aynı evrende geçen bambaşka bir hikaye peşindeler.
Bu üç yapımcı dizilerinden, yeni dizi türetmeyi sevmelerine rağmen yeni ve farklı bir deneme yapmaya karar verdiler ve 26 Ağustos ayında yayın hayatına başlayan bir mini-seri yarattılar. Bu mini-seri yaklaşık 6 bölümden oluşan 5-6 dakikalık bir animasyon yapımı. Kendisini toplamda 30 dakikalık kısa bir orijin hikayesi olarak görmek de mümkün. Bu orijin hikayemizin ve animasyonumuzun baş kahramanı ise Vixen.
Öncelikle bilmeyenler için kısaca Vixen karakterinden bahsedelim. Vixen karakteri Arrow-Flash evrenine katmayı planladıkları Justice League karakterlerinden bir tanesi. Çizgi romanlara göre çok eski zamanlarda Anansi isimli bir tanrı Tantu isimli bir savaşçıya hayvanlar aleminin gücünü kullanabilmesini sağlayan bir Totem veriyor. Mari McCabe’e, ya da hepimizin bildiği ismiyle Vixen’e ailesinden yadigar kalma bu totemin gücünü keşfetmesinin hikayesini anlatıyor bu animasyon mini serisi. Bu “Tantu Totem” ile istediği hayvanın güçlerine erişebilmesi Vixen’i değerli bir Justice League üyesi yapsa da genel olarak, Justice League’in diğer karakterleri göz önüne alındığında daha küçük bir karakter olarak kalıyor.
CW’nun dizileri hiç bir zaman çizgi romanların birebir uyarlaması olmadı, hep kendi orijin hikayelerini çizgi romanlarla harmanlayarak anlattılar. Aynı durum Vixen için de geçerli. Çizgi romanlardaki hikayesini birebir görmüyoruz, irili ufaklı değişikliklerle yeni bir origin hikayesi izliyoruz. Vixen’in konusu ise oldukça basit. Bir yetim olan Vixen’in ailesinden yadigar kalan bu “Tantu Totem”in gücünü keşfedip, ailesini arayışını izliyoruz dizi boyunca.
Dizinin kadrosunda Mari McCabe karakterini Megalyn Echikunwoke canlandırıyor. Bir animasyon serisi için böyle bir oyuncu seçmelerinin tek bir sebebi var. Eğer ki Vixen mini serisi başarılı olursa, karakteri Arrow ve The Flash dizilerinde kullanmak. Vixen’in Arrow ve ya The Flash dizisinde görünüp görünmeyeceği henüz kesin belli olmasa da en azından kendi aralarında Vixen’den bahsedeceklerini düşünüyorum. Neticede dizinin yapılma nedenlerinden biri de Arrow evrenine büyü ve mistisizmi katmak için alt metin oluşturmak olduğu zaten yapımcılar tarafından da açıklandı.
Vixen karakteri DC’nin televizyon evreni için önemli bir figür çünkü ilk defa başrolü bir kadın karakter olan bir dizi görüyoruz bu evrende. 5-6 dakikalık bölümlerin ilk ikisinde henüz çok fazla yansıtamamış olsalar da karakterin feminenliği üzerinde durmak istedikleri anlaşılıyor. Vixen’in feminenliği animasyonun tonunu henüz çok fazla etkilemedi, fakat bu konu üzerine biraz daha eğilirlerse, dizileri için gerçekten katmanlı bir karakter yaratmış olacakları gibi, farklı bir izleyici kitlesine de hitap edeceklerdir. Ayrıca Vixen, bu evren içinde güçlerini parçacık hızlandırıcısından almayan nadir karakterlerden. Hatta animasyonda ilki olduğundan bahsediliyor.
Animasyonun ilk bölümü Vixen ile Arrow ve Flash’ın kovalamaca sahnesi ile başlıyor ve 3 gün öncesine dönerek köken hikayesini anlatmaya başlıyor. Vixen’in Arrow ve Flash ile olan sahnesinden, Flash’tan kaçacak kadar hızlı, Arrow’un oklarından sakınabilecek kadar çevik olduğunu görüyoruz. Vixen, Arrow ve Flash’ın beraber olduğunda sekansta benim en çok hoşuma giden öğelerden biri dizilerin soundtrackinin kullanımı oldu. Yaklaşık 1 dakika 20 saniye süren bu sekansta, her bir karakter diziye kendi soundtrack’i ile merhaba diyor.
Bu üç soundtrack’in birbirine yedirilip harmanlandırılması hoş bir detaydı, sadece göze değil, kulağa da hitap ediyordu. İki dizinin de kendine has jenerik müziklerini seven biri olarak, dizinin böyle bir açılış yapması hoşuma gitti. Arrow ve Flash’ı animasyonun ilk iki bölümde sadece bu 1 dakika 20 saniyede görünmesi, bu dizileri seven ve takip eden insanları biraz hayal kırıklığına uğratmış olabilir ama sonuçta bu Vixen’in hikayesi. Ayrıca hazır övmeye başlamışken, atlamadan dile getirmek de gerek: Vixen’in güçlerini kullandığı sırada gölgesinde hangi hayvanın güçlerini kullandığının belirtilmesi de karakterin derinliğine inebilmek adına güzel bir hamle olmuş.
Bu animasyon mini serinin ilk iki bölümü Vixen’in üvey ailesiyle ilişkisini ve biyolojik ailesinden kalan totemin sırlarını araştırmasıyla geçiyor fakat bölümleri 5 ve 6 dakikalık olduğu için bunların hepsini çok yüzeysel bir biçimde yapıyorlar.
Genel olarak serinin diğer karakterlerin hepimiz tanıyoruz. Stephen Amell, Grant Gustin, Carlos Valdez ve Emily Bett Rickards sırasıyla Oliver Queen, Barry Allen, Cisco Ramon ve Felicity Smoak olarak karşımıza çıkıyorlar. Yıllardır kanlı canlı gördüğümüz bu karakterlerin animasyon versiyonlarını görmenin de ayrı bir tatlı heyecanı oluşuyor bünyemizde. Özellikle Mari McCabe’e Vixen ismini veren kişinin Cisco olması güzel bir detaydı ve “hoş bir aşinalık hissi “yarattı bünyede.
Vixen CW’nun gözünde ne kadar başarılık olacak, kendi animasyon dizisine sahip olacak mı ya da Arrow ve ya The Flash dizilerinde yer mi alacak bilmiyoruz, bu mini serinin başarısına bağlı olarak CW’nun kararı olacak gibi gözüküyor.
Eğer Arrow ve ya Flash dizilerini ve ya her ikisini birden takip ediyorsanız, bu mini seri hoşunuza gidecek olsa da tatmin etmeyecektir. Zira Arrow ile Flash yakında başlayacak ve o günü bekleyen biz geekler için Vixen ancak çıtır çerez olabiliyor. Fakat işin açıkçası dizinin öyle bir iddası da yok aslında. Yapımcılar animasyon serisine bir görev yüklemişler ve o görevi yerine getirmeye çalıştığı çok belli. Bu özünde bayrağı önde taşıyan dizileri yeni sezonlarına başlamadan ağzımıza çaldıkları bir parmak bal
Spoilerlardan uzak bir şekilde tanıtmaya çalıştığım Vixen mini-serisi, CW’nun, cwseed.com sitesinden yayınlanıyor, fakat ülkemize açık değil. Bir ihtimal Arrow ve Flash’ın yayınlandığı kanaldan verilebilir kendisi. Göreceğiz. Şimdilik içimizdeki ukdeyi dindirmediğini söylemek gerek!