Snapchat, pek çok açıdan baktığınız zaman internet kullanıcılarının neslini ayıran önemli eşiklerden biri. Hatta tamamen totomuzdan uydurduğumuz bir tabir silsilesiyle interneti dört farklı nesle ayırıp, ilkine 20. Yüzyıl sonunda temelleri atanlar, ikincisine 2000-2005 arası yaşanan yükselişte emeği olan fikirdarlar, üçüncüsüne de 2005-2015 arası sosyal medyayı kullananlar dersek; Snapchat dördüncü neslin, yani internetin içine doğan, bireyci ve girişimci olan grubun göbeğinde duruyor.

Bu bakımdan, her ne kadar Google, Microsoft, Apple, Facebook gibi teknoloji devleri pek çok alanda inovasyonun peşini kovalasa –ve kuvvetle muhtemel dünyayı kurtaracak şeyleri takip etse– dahi, son kullanıcı için Snapchat daha enteresan bir yerde. Bu bakımdan, ilk defa markalarını kullanarak yeni bir ürün piyasaya sürmüş olmaları da bizim merakımızı cezbediyor. Özellikle de bu ürün 10 saniyelik videolar çeken bir gözlükse.

indir (2)

Spectacles ile tanışın. Kendisi yeni baştan kurgulanan ve Snap Inc adını alan şirketin ilk yeni ürünü. Spectacles, göze takılıyor, normal bir gözlük gibi gözüküyor, elbette cihazınızla kablosuz bir biçimde iletişim kurup Snapchat ile anlaşabiliyor ve dokunduğunuz zaman 10 saniyelik videolar çekiyor. Yalnız enteresan olan bunu yapıyor olabilmesi değil. Bize acayip gelen, ve tutup tutmayacağını çok merak ettiğimiz şey, bu videoları dairesel çekiyor olması.

Snapchat’in CEO’su Evan Spiegel, videoların dikdörtgen olmasını “fotoğrafların kağıda basılması gerektiği günlerden kalıntı bir antikalık” olarak tanımıyor, ki bu tanım bana gerçekten de ilgi çekici gelmekte. Çünkü hakikaten de öyle bir durum var. Şu an mantıken fotoğrafları –veya videoları– dikdörtgen üretme ve tüketmemiz için bir sebep yok. Zaten ekran sektörü bir süre önce bunu fark edip, kıvrımlı televizyon, monitör ve mobil cihazlar üretmeye başladı. Dairesel görüntü bu noktada bir yer edinir mi kendisine? Onu da Spectacles gösterecek. Zira misyonu kesinlikle giyilebilir teknolojiler üzerinden tanımlanmıyor bize soracak olursanız. O dava zaten kapandı, bakalım Spectacles ikinci meselesini nereye götürecek?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.