BlueTwelve Studio tarafından geliştirilen ve yakın tarihlerde oyuncularıyla buluşan Stray, bizim dikkatimizi şüphesiz en çok hikâyesinin ve oynanışının eşsizliğiyle çekti. Başarılı atmosferi ve duygu geçirişi ile ise oynayanları ekran başına kilitledi desek bunu ballandırmış olmayız.

Stray’in hikâyesi, üçüncü şahıs olarak konumlandırılmış kamera açısı ile ana karakterimiz olan kaybolmuş kedimizin yolunu, cyber sokaklarında bulabilmeye çalışmamızdan ibaret. Tabii bizlere tatlı grafikler ve tasarımlar da sunuluyor. Açık dünya oyunu olmasa da Stray, oynayanları hapsine almayacak bir harita tasarımına sahip. Duygusal/Macera tarzı oyunlara bir yenisinin de eklendiği Stray, belki de kediden ilham görüp bu türü ilk defa deneyimleyerek beğenen oyuncuların yeni bir türü favorilerine almalarını sağlayacak.

Eğer Stray gibi bir oyunu ilk defa oynadıysanız sizlere potansiyel olarak beğenebileceğiniz, şüphesiz “Stray” denildiğinde akıllara gelebilecek benzer türdeki oyunları sıralayalım.

1. ORI AND THE BLIND FOREST

Türler: Aksiyon, Metroidvania, Platform

Naru öldükten sonra Ori, Nibel ormanına bereket getirmek için tehlikeli bir yolculuğa koyulur. Bir nevi benzer başlangıçlara sahip bu iki oyunun verdiği oynanış hissiyatı açısından bir fark olduğunu söyleyebilmek zor. Atmosfer ve soundtrack açısından oldukça dokunaklı olan bu oyunu, Stray oyuncuları için listenin en başına taşımazsak olmazdı.

ORI AND THE WILL OF THE WISPS

Türler: Aksiyon, Metroidvania, Platform

Hazır ilk oyunu önermişken Will of the Wisps’e değinmesek olmazdı. Will of the Wisps, birinci oyunda karşılaşacağımız Kuro’nun yumurtalarından birinin çatlamasından sonra, Ku isimli yavru baykuşun uçmaya çalışmasının başarısız olmasıyla ve Ori ile birlikte Niwen ormanına çakılmalarıyla başlayan bir Blind Forest devam oyunu. Will of the Wisps, birinci oyuna kıyasla biraz daha dolu bir oynanış ve farklı boss çeşitleriyle ön plana çıkarılmış. Birinci oyundaki muhteşem atmosferini ise hâlâ koruyor.

2. JOURNEY

Türler: Macera, Bağımsız Yapımcı, Bulmaca

Stray oyunundaki gibi oynarken yalnızlık ve belirsizlik hissine kapılabileceğiniz bu oyunda, karşınıza bir oyuncu çıkana kadar yalnız başınıza bulmaca tamamlarken çölde kayıp gidiyorsunuz. Sizinle aynı anda aynı bölümü oynayan oyuncularla tamamen rastgele bir şekilde eşleşip, sonrasında yolunuza bu kişilerle devam ediyor ve bu macerada tanımadığınız insanlara eşlik ediyorsunuz. Tamamen eşsiz bir oynanışı olan ve ilk olarak 2012’de PlayStation Network için çıkış yapan Journey, 2020’de Steam’de yer alarak bilgisayar oyuncularını da yalnız bırakmamış oldu. Oynanış saati 2 saat ile sınırlı olmasına rağmen yapımında seneler harcanmış olan bu oyunu deneyimlemeniz tavsiyedir.

3. FLOWER

Türler: Macera, Basit Eğlence

Journey yapımcıları tarafından yapılmış, kısa bir oynanışa sahip, “Interactive Storytelling” türünde olan bu oyunda bir amacınız yok. Yapmanız gereken şey arkanıza yaslanıp çiçek yapraklarını rüzgar yardımı ile oradan oraya savururken kendinizi kaptırmak. Bir çiçeği seçip oyuna başladığınız zaman, seçtiğiniz çiçeğin türüne ve açtığı mevsime göre harita ile beraber oyunun atmosferi de değişiyor. Duygusal bir oynanışı ve mesajları olan bu oyunu oynamanızı tavsiye ederim.

4. ABZU

Türler: Aksiyon, Macera, Basit Eğlence, Bağımsız Yapımcı, Simülasyon

ABZU, etraftaki toplanabilir kabukları toplayarak ve belirli bölgelerdeki balıkları serbest bırakarak ilerlediğiniz bir macera türündeki bağımsız video oyunu. Çeşitli balık türleriyle okyanusun dibinde belgesel tadında, rengarenk bir gezintiye çıkabileceğiniz; duygusal soundtracklerle dolu bir görsel şölen. Başlı başına bir hikâyesi olmasa da amacı doğrultusunda başarılı bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. İki saat süren çerezlik bir oyun olduğu için tek oturuşta bitirmeniz muhtemel. Özellikle Journey oyununa oldukça benzediği için Journey sevenlerine bu oyunu listelerine eklemelerini ayrıca önerebiliriz.

5. INSIDE

Türler: Aksiyon, Macera, Bağımsız Yapımcı, Platform, Bulmaca

Gerici bir havaya sahip olan INSIDE, biraz da gerilim isteyecek olan kişiler için yerinde bir tercih. Kamera açısının ve mekaniklerinin iyi olmasının yanı sıra başarılı bir oynanışa sahip. Zor olmayan bulmacaları çözerek oyunun sonuna ulaşmaya çalıştığınız bu oyunda, oyunun sonu bile ayrı bir bulmaca özelliği taşıyor.

6. LIMBO

Türler: Aksiyon, Macera, Bağımsız Yapımcı, Platform

Stray’i beğenen oyuncular, karamsar bir hikâyesi ve ona uygun karanlık bir atmosferi olan Limbo oyunundaki yalnızlık hissiyatını seveceklerdir. Limbo isminin sözlükteki anlamına baktığımızda Roma Katolik teolojisinde “Arafta kalmak, cehennemin sınırındaki yer” gibi anlamlara sahip. Tabii bu, tesadüf değil. Limbo oyununun bu ismi almasının altında bir hikâye yatıyor.

Author

İlgi alanlarına vakit ayırmayı ve hobileriyle uğraşırken kafa dinlemeyi seven kendi halinde bir insan. “Now your sanity and mine can die together!”

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.