İlişkileri
Billy Batson, gönül ilişkilerine dalan bir karakter değil pek. Karakterin bugüne kadar yayınlanmış tüm hikayelerinde önemli bir yer tutan “Marvel Ailesi” ya da “Shazam Ailesi”nden bahsedebiliriz bunun yerine. Bunlar içindeki en önemli kişi Black Adam tarafından kaçırılan Billy’nin ikiz kız kardeşi Mary Batson. Mısır’a yaptıkları seyahatte çalışma arkadaşları Theo Adam tarafından öldürülen Billy’nin arkeolog ailesi, yanlarında Mary’i de getirmişler. Mary kaçırılıyor ve Theo Adam’ın kız kardeşi tarafından yetiştiriliyor ve senelerce Billy ile birbirlerinden habersiz yaşıyorlar. Mary de Billy gibi “SHAZAM!” dediğinde Captain Marvel ile benzer güçlere sahip Mary Marvel’a dönüşüyor. The New 52’de ise Mary Bromfield adıyla Billy’i evlat edinen ailenin büyük kızı olarak karşımıza çıkıyor. Mary dışında Eugene, Pedro ve Darla isminde 3 tane daha üvey kardeşi ve Freddy isminde bir arkadaşı var Billy’nin. Yine The New 52’de hepsi Billy’nin üvey kardeşleri olarak revize edilmiş.
Captain Marvel’dan bahsedip Black Adam’ı kısaca geçmek ayıp olur. İkinci Ramses’in oğlu Teth Adam, yaptığı işlerle büyücü Shazam’ın gözüne girince, büyücü dedemiz de Mısır tanrılarının güçlerini Teth Adam’a bahşediyor. Mighty Adam olarak yüzlerce yıl Shazam için hizmet ettikten sonra yoldan çıkıp gücünün esiri olduğunda, Shazam tarafından lanetlenip kolyenin için hapsediliyor. Modern zamanlara geldiğimizde Billy Batson’un ailesi ve Theo Adam yaptıkları arkeolojik gezide Black Adam’ın mezarını ve hapsolduğu kolyeyi buluyorlar. Theo kendini kaybedip Batson’ın ailesini öldürüp kolyeyi de çalıyor. Kolyede hapsolan eski şampiyonu serbest bıraktığı ve Black Adam’a dönüştüğü yetmiyor gibi, üstüne de Batsonlar’ın sabi sübyan kızcağızını kaçırıyor. Eski Mısır kralı mı Erol Taş mı belli değil. Dilendirseydin bir de?
Önemli Olaylar
- DC sonrası, Shazam! – DC yayın haklarını aldıktan sonra 1973 yılında Shazam! isimli bir seriye girişiyor. O zamanlar henüz DC tüm karakterleri aynı evrende topladığı bir yayın anlayışına sahip değil. Her karakterin kendi evreni var ve Shazam da Earth-S isimli bir evrende yer alıyor, kendi başına suçla savaşıyor, kötülük yeniyor.
- Crisis on Infinite Earths ve sonrası – 1985’te yayınlanan Crisis on Infinite Earths serisiyle birlikte tüm karakterler tek bir evrende yer alacak şekilde entegre ediliyor. Bütün DC karakterlerinin tek evrene toplanmasından sonra Captain Marvel, DC evreninde ilk çıkışını 1986 yılındaki Legends mini serisi ile yapıyor. Tekrar yayınlanmaya başlayan Keith Giffen ve J.M. DeMatties’in yazdığı Justice League International’ın da bir üyesi haline geliyor.
- Shazam: The New Beginning – Yine yeni yeniden bir orijin hikayesi, bu kez Roy Thomas tarafından yazılıyor. Bir değişiklik olarak önceki serilerde yetişkin bir adama dönüştüğünde kişiliği de değişen Billy’nin kişiliği bu seride Captain Marvel’a dönüştüğünde aynı kalıyor. Bu değişiklik insanların hoşuna gitmemiş ve seri hiç tutmamış. İşin ilginç yani The New 52’de de tam olarak böyle yapmış olmaları. Yetişkin bedeninde de Billy çocukluğunu kaybetmiyor. Verdiği çocukça tepkiler ve heyecanlar benim epey hoşuma gitti aksine. Tam da bu yüzden daha empati kurulabilen bir karakter olduğunu düşünüyorum. Çocukken hangimiz istemedik süper güçlere sahip olmayı deliler gibi?
- The Power of Shazam – 1991 yılına kadar DC Comics, Captain Marvel’a ait tüm yan karakterleri almayı başaramıyor. Captain Marvel’in orijini Jerry Ordway’in yazdığı The Power of Shazam! grafik romanı ile tekrar yenileniyor. Karakter birkaç farklılıkla Fawcett Comics’teki kökenine döndürülüyor. Bu revizyon bir öncekinin aksine başarılı bulununca uzun soluklu oluyor.
- 2000’ler ve kayıp dönem – The Power of Shazam da iptal edilince, Marvel Ailesi’nin üyeleri başka DC serilerinde gözükmeye başlıyorlar. Geoff Johns ve David S. Goyer’in yazdığı Justice Society of America serilerinde Black Adam, ekibe katılıp daha önce işlediği suçları affettirmeye çalışıyor mesela. Daha sonra bir süreliğine Captain Marvel da ekibe dahil oluyor ki Black Adam’ı gözetleyebilsin uzaktan. 2005-2006’da yayınlanan The Superman/Shazam: First Thunder isimli mini-seride Superman ve Captain Marvel arasındaki krize odaklanılıyor. Sonrasında başka serilerde gördüğü konuk oyuncu muamelesi dışında The New 52’ye kadar pek de bir sahne almıyor Shazam. Çizgi romanların altın çağına hızlı bir giriş yapan Shazam, yıllar içinde epeyce bir ivme kaybediyor anlayacağınız.
Kostümleri
Kendisinin kostümüne bakıp “dostum, tarzsın” demek isterdim ama Superman’den çakozlanmış kırmızı pantul ve göğsün ortasına yama edilmiş sembolle biraz zor. Yine de The New 52’deki uzun beyaz-altın rengi (yoksa mavi-siyah mı?) pelerinini ve kapşonunu daha başarılı buluyorum. En azından artık biraz ‘büyücü’ gibi duruyor. Superman’in izinden gitmemeleri ve beyaz bir don giydirmeyip alt kısmı komple tayt yapmaları da ayrıca başarılı. Konudan bihaber cahil cühela yorumlarımdan da anlayacağınız üzere modadan zerre kadar anlamıyorum. Süper kahramanlarla ilgilenmem hepimiz için hayırlısı olmuş. Bu tarz benim değil.
Son Not
DC’nin 5 yıllık kalkınma planı kapsamında Nisan 2019’da gösterime girmesi planlanan Shazam! filmi de bulunuyor. The Flash, Arrow, The Flashpoint Paradox, Justice Leauge: Throne of Atlantis gibi bir sürü DC yapımının altında imzası bulunan Geoff Johns‘un senaryosuna destek verdiği filmle ilgili belli olan tek detay, Dwayne Johnson’ın Black Adam’ı canlandıracak olması. Kendisine Captain Marvel teklif edilmiş ama Black Adam bana daha uygun deyip kötü adamı seçmiş. İyi de olmuş bana kalırsa.
Yazıyı noktalarken bu kadar Shazam lafı telaffuz etmiş olmama rağmen kafama yıldırım düşürmeyip iki tanecik güç de bana vermeyen dedeye buradan sitem etme hakkını da kendimde görüyorum: vicdanın taş, için geçmiş. Ayıp ettin dede!
11 Comments
Daredevil yazıldı mı arkadaşlar?Dizisi yakın zamanda yayına verilecek bir bilgimiz olursa toplu halde güzel olur.Az çok bilgimiz olsada hem tazelemek hem de hakkında bilmediklerimizi öğreniriz ve dizisinden daha fazla keyif almış oluruz.Teşekkürler.
Çok başarılı bir yazı olmuş ve de çok eğlenceli olmuş elinize sağlık
Shazam cidden hakkı yenen bi karakter..Normal halinin çocuk olması da ayrıca iyi..Yani sevdiğim bi karakterdir kendisi..DC altındayken isminin kaptan marvel olarak kalmaması da çok iyi olmuş..Bu filminde de bence Daniel Cudmore oynamalı Shazam’ı, herif cidden benziyor çünkü ayrıca deneyimi de var bu alanda (X Men’deki Colossus’tur)..
Yeni 52’de Süleyman’ın Bilgeliği Hala Var Mı?
Güzel bir yazı , vakit ve emek harcandığı kendini belli ediyor. Öncelikle çok çok teşekkürler GeekYapar ! Günün stres ve yoğunluğunu sayenizde bir nebzede olsa atıp içimizdeki geeki yaşatabiliyoruz.
Age Of Ultron’a çok az zaman kalmışken bir kapsamlı bir Ultron ya da Vision incelemesi iyi gidebilir.
Yazının sonunda “Hastasıyız dede !!” diye haykırdım içimden
En büyük eksisi hep tip olarak Superman’e fazla benzemek oldu. Daha mitolojik bir karakter olmasına rağmen hep bu kıyas sebebiyle arka planda kaldı. Karakterin gizli kimliğinin çocuk olması sebebiyle DC daha küçük okuyuculara yönelik olarak da kullandı kendisini. Bunun da imajına pek faydası olduğunu söylemek zor.
En keyifli olaylarından biri de Batman/Superman serisinde Shazam/Hawkman dövüşüydü bence. Birbirinin moderni/klasiği olan kahramanların birbiriyle kapışması keyifliydi (Türkiyede Batman/Superman birinci ciltte, orjinalde Batman/Superman #4 olması lazım. Bide B/S Public Enemies animasyonunda da var). Kostüm olarak Injustice oyunundaki versiyon her zaman çok başarılı gelmiştir bana. Zaten New 52’da da o yönde gitmişler.
Ayrıca Dwayne ‘The Rock’ Johnson’a Black Adam’i değil de Shazam’ı teklif etmeleri de bir kez daha DC’nin tercihlerini sorgulamamıza sebep oluyo. Neyse ki the Rock onları doğru yola getirdi. Yine de zor bi casting olduğu kesin tabi. İzlemeye değer bir film olmasını umuyoruz.
Dwayne Johnson olayı kesinlikle dediğin gibi..Adam iyi oyuncu ama sırf popüler diye her role gidecek diye bi şey yok..Allah aşkına Shazam’la ne alaka bu herif..İyi ki mal bi adam değil de tepeleme atlamamış..
“Ayrıca Dwayne ‘The Rock’ Johnson’a Black Adam’i değil de Shazam’ı teklif etmeleri de bir kez daha DC’nin tercihlerini sorgulamamıza sebep oluyor.”
Bu cümlene sonuda kadar katılıyorum sayın tutku tuzlu.
Çok güzel bir yazı olmuş. Dwayne Johnson’a teşekkür etmek lazım adam resmen inisiyatif almış. =)
Çok güzel yazmışsın, okumayı bitirdikten sonra Shazam! dedim o derece. Aynı zamanda Injustice Year One’da Billy Batson’ın iç çatışması çok güzel anlatılmıştı(bahsetmesem olmazdı).