Uzay, hakikaten çok acayip. Felaket basmakalıp bir cümle kurduğumun farkındayım, ama gerçekten bazen gördüklerim, duyduklarım karşısında ancak böyle laflarla konuşabilen küçük bir çocuğa çeviriyor beni. Düzenli olarak takip ettiğim bazı uzay haberleri siteleri var, ve oradaki en küçük gelişmeler, en minik detaylar bile bazen benim ağzımı yayık ayranı kıvamına çevirip, gözlerimin parlamasına sebep oluyorlar resmen. En son gelen New Horizons haberi de bunlardan biri işte. Tek farkı, hiçbir şekilde öyle minnak bir gelişme falan olmaması.

o-BEST-SPACE-PHOTOS-2014-facebook

NASA’nın uzaya 19 Ocak 2006 tarihinde saldığı New Horizons, cüce gezegen Plüton’a dair sağlıklı bilgiler edinebilmek için yaratılmış bir uzay tarayıcısıydı. 2007’de Jüpiter’e varan New Horizons, oradan aldığı yerçekimi desteğiyle saatte 14 bin kilometre hıza ulaşmış, Jüpiter’den sonra da sistem muhafazası için sadece senelik rutin kontroller için bölünen bir uykuya dalmıştı. NASA, 6 Aralık 2014’te, New Horizons’ı bir daha uyumamak üzere açtı, 15 Ocak 2015’te de bu küçük kaşif resmen Plüton’a yaklaşım moduna geçti.

Buraya kadar her şey yolundaydı, sonra 4 Temmuz 2015’te korktuğumuz başımıza geldi. New Horizons, bir komuta sekansı uygularken, belirlenemeyen bir zamanlama problemi yaşadı ve cihazın otomatik pilotu gemiyi güvenli moda aldı. Bu sırada bir süre karanlık bir süre geçirdi New Horizons, ama önemli olan bu değildi. 9.5 yıl uzayda kaldıktan sonra, Plüton’a varmasına on gün kala bozulması, herkesin acayip canını sıkıyor, moralini bozuyordu resmen.

nh-pluto-color-7-6-2015_0

En sonunda hayırlı haber bugün resmen geldi. Universe Today’in haberine göre, NASA’nın üst seviye görev yöneticileri dün yaptıkları basın toplantısında New Horizons’ın tekrar tam anlamıyla çalışır hâle geldiğini açıkladılar. NASA’nın Gezegen Bilimi departmanının yöneticisi Jim Green, “Cihazın sağlığı muhteşem ve çalışır hâle geri gelmiş vaziyette. New Horizons Plüton sistemine doğru son hızla gidiyor” müjdesini verdi, 14 Temmuz’da ilk paralel uçuşun gerçekleşeceğini de ekledi. Bu ne demek? İlk defa Plüton’un coğrafyası, yapısı, ayları ve genel olarak detayları hakkında ciddi buluntular elde etmemize sadece bir hafta kaldı demek. Artık aradaki tüm sorunlar yok oldu demek. 14 Temmuz’u takvimlerimize not edip, hayırlı haberleri beklemek durumundayız demek!

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.