Alfred Hitchcock Presents (1955)
https://www.youtube.com/watch?v=-gah2EZZy3k
Bunun için hiç dil dökmeme bile gerek yok. Eğer kendinizi eşe dosta “gerilim seviyorum” diye tanıtıyorsanız, Alfred Hitchcock’un işlerine zaten hâkimsinizdir muhtemelen. Pek çok kişi Vertigo’yu, Kuşlar’ı, en azından Sapık’ı izlemiştir zaten. Ama çoğu kişi, muhtemelen ulaşamamış olmaktan dolayı Alfred Hitchock’un en az sinema kariyeri kadar kapsamlı TV işlerinden haberdar değildir. Bence bu yanlışı düzeltelim. Bölümlerin çoğu internette bulunabiliyor, hemen hemen hepsi de tek başına ayakta duran hikayeler. İzleyelim, izlettirelim, Hitchock’a bir selam daha duralım hep beraber.
Gunsmoke (1955)
https://www.youtube.com/watch?v=qNl7ck8Gi4c
Gunsmoke, The Simpsons kendisini geçene kadar Amerikan tarihinin en uzun süre yayında kalmış televizyon dizisiydi. The Simpsons şimdi onu sezon olarak geçti, bölüm olarak ise geçmeye yakın gibi gözüküyor, o yüzden belki de Gunsmoke’un adı tarih kitaplarında biraz daha silik geçecek artık. Ama yine de, bize soracak olursanız Gunsmoke’ın o kadar uzun süre boşa yayınlanmadığını düşünüyoruz. Bir Western’den, spesifik olarak da bir 50’ler Western’inden beklediğiniz her şey var Gunsmoke’da, o yüzden de o türün hayranlarına yürek ferahlığıyla öneriyoruz.
Leave It To Beaver (1957)
https://www.youtube.com/watch?v=3gEEt9_QrVY
Amerikalıların kafasında daima bir “bütünlüklü aile portresi” vardır. Hep olmuş, hep olagelmiştir bu. Hatta bugün bile referans olarak 50’leri gösterirler, haylaz ama iyi kalpli oğlan, uslu ve anneye yardımcı kız, çalışkan baba, cefakar anne… Bu portrenin resmen şekere bulanmış, parlatılmış hâlinin Leave It To Beaver’da bulabiliyorsunuz bolca. Küçük Beaver ve ailesinin maceraları, kesinlikle şüpheci beyinlere yönelik değil, onu baştan söyleyelim. Ama şöyle hakikaten püripak ve sıcak bir şey arayan varsa, bunun gibi bir şey bugün hiç yok, onu da belirtelim.
The Huckleberry Hound Show (1958)
https://www.youtube.com/watch?v=G3HYPS7R8Yg
Aslında Amerikan animasyonu televizyonda özellikle 1960’larda coşmaya başlar, biliyoruz. Bu dönemde Felix the Cat, Rocky and Bullwinkle, Woody Woodpecker gibi diğer klasikler de vardır, onun da farkındayız. Ama Huck, Yogi, Dixie gibi karakterleri tanıştıran, Hanna-Barbera’nın sonraki yıllarda gelecek TV dominasyonuna tek başına zemin hazırlayan The Huckleberry Hound Show için de birkaç kelime etmemiz gerekiyordu. Bu çizgi filmler bizim çocukluğumuza kadar aynı tonda geldiklerinden, sizden 50 yaş büyük olmalarına rağmen hâlâ izlenebilirler üstelik. O yüzden, doymayın, ayırmayın, Huckleberry Hound izleyin!
5 Comments
Oha Twilight Zone yok…
Twilight Zone’u arar gözlerim…
1959’da başladığı için sanırım daha çok 1960lar materyali olarak almış Twilight Zone’u Yiğitcan? Yani umarım öyledir.
e yani 🙂
Böyle bir listede Doctor Who nasıl yok??