Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski’nin kitaplarından uyarlanan ve CD Project Red tarafından geliştirilen oyunlarıyla büyük bir popülerlik yakalayan The Witcher serisinin, bu kez de Netflix bünyesinde uyarlanacak olan dizisinden karakterleri içeren resmî görseller -sonunda- geldi!
The worst monsters are the ones we create. pic.twitter.com/OIJeWwCYFK
— The Witcher (@witchernetflix) July 1, 2019
Görsellerden bahsetmeden önce diziyle ilgili geçtiğimiz süreçleri kısaca bir özetleyelim istiyorum. Dizinin uyarlanacağının belli oluşundan bu güne kadar Netflix’in The Witcher serisi hakkında ketum davranması söz konusuydu. Şimdiye kadar dizi hakkında elimize resmî kanallar aracılığıyla ulaşan sadece iki şey vardı, biri oyuncu kadrosu, diğeri ise başrol Henry Cavill’in Geralt’a bürünüşüne dair önceki yılın Ekim ayında yayınlanan ufacık bir video. Sunulan bu görüntünün de bir ilk bakış olduğu, henüz tam bir kostümlü, makyajlı çekim alınmadığı söylenmişti. Bunlar haricinde setten zaman zaman bazı materyaller de sızdırılmadı değil. Sızdırılanlar arasında oyuncu seçimlerinde okutulan replikler ve Yennefer’i canlandıran Anya Chalotra’nın resimleri yer alıyordu. Ancak bunlar için de kesin bir şeyler söyleyemedik çünkü adı üstünde sızdırıldıkları için, asıl içeriğin bir parçasılar mı; yoksa birbirinden kopuk, bambaşka sahneler mi fikrimiz yoktu. Tabii bu kadarından yola çıkan hayranlar, teorilerini öne sunmayı ve tartışmayı ihmal etmediler, orası ayrı. Son olarak Netflix’ten Ted Sarandos, geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada, 2019’un son çeyreğinde yani Ekim ve Aralık ayları arasındaki süreçte The Witcher’ı izleyeceğimizi belirtmişti.
Bugüne kadar diziyle ilgili bilgimiz dâhilindeki her şeyi önceki paragrafta özetledim sanıyorum ki. Sonuç ne olursa olsun The Witcher, daha önceden getirdiği popülerliğiyle birlikte yüksek bütçeli ve yüksek beklentili bir dizi oluyor. Bu durumun da birtakım riskleri var hâliyle, az önce bahsettiğimiz kısa görüntü bile en az bir ay hayranlar tarafından tartışılmış ve seriyi kitaplarından takip edenlerle, oyunlardan bilenler arasında Geralt’ın nasıl görünmesi gerektiğiyle ilgili farklı görüşlerin çatışmasına sebep olmuştu. İşin bu yanından bakıldığında, Netflix’in ihtiyatlı davranması da mantıklı görünüyor.
Rivyalı Geralt
Artık makyajı, kostümü, alet ve edevatıyla son hâlinin verilmiş olduğunu düşündüğüm Geralt -pardon Cavill- harika görünüyor! Az önce bahsettiğimiz kısa videodaki hâline de çok itirazım yoktu ancak bir ara setten Nilfgard zırhlarının fotoğrafları önümüze düşmüştü, oradan sonra kostümler konusunda tedirgin olmuştum açıkçası ama bu baya güzel görünüyor. Kitapların bazılarında tarif edildiği kadar ‘giyilmiş’ gözükmüyor şu hâliyle ama zımbası mımbası abartılı durmayan, deri, estetik ve eğreti durmayan bir kostüm olmuş işte daha ne isteyeyim?
Kitaplar demişken, hemen Geralt’ın bu görüntülerde sırtında tek kılıç oluşuna, yeni kurt madalyonuna, yara izi ve sakalının olmayışına geçelim mi? Bir solukta söylüyorum, şimdiye kadar onca forum sitesinde filan görmediyseniz eğer yeni bir bilgi olabilir sizin için; arkadaşlar, Geralt kitapta sakallı değil, yara izini çok sonraları kazanıyor, çoğunlukla tek kılıç taşıyor ve kitaplarda Witcher madalyonu burada gördüğünüze benzer şekilde yuvarlak olarak tasvir ediliyor.
Daha ayrıntısı için ikinci solukta devam ediyorum; Witcher’ların canavarlar için gümüş, insanlar için çelik kılıç kullandığına yönelik bilgiler, bir hata payıyla özellikle üçüncü oyun sebebiyle aklımıza kazınmış durumda. Oynayanlarınız varsa önceki oyunlarda da tek kılıç olduğunu hatırlayacaklardır. Üçüncü oyunun Velen bölgesindeki savaşlar esnasında çalan müziklerin albüm isimlerinde de bu ufacık hatalarla geçti aynı bilgi, “Silver For Monsters” ve “Steel For Human” olarak. Buradaki ufacık hatalar şunlardı, ilk olarak kitaplarda Geralt’ın özellikle vurguladığı gibi kılıçların ikisi de canavarlar içindi – canavarların iki ayaklı olması bir şeyi ifade etmiyordu. İkincisi ise Geralt, gümüş kılıcını çoğunlukla Roach’un (Türkçe çevirisiyle Kızılgöz’ün) eğerinde tutuyordu çünkü her canavar için değil, bazı canavarlar için gümüşe ihtiyacı vardı. Bu söylediğim Geralt’ın iksirleri ve bilumum diğer materyalleri için de geçerli yani, oyunda bir tuşa basınca açılan envanter sisteminin aynısını gerçekten beklemek biraz şey değil mi sizce de?
Yara izi, sakal, tek kılıç meselesini çözdüysek artık yolumuza devam edelim diyorum. Şu hâliyle Geralt’ın görünüşü ile ilgili beni rahatsız eden bir şey yok, sizlerin gözüne çarptıysa kaçırdığım bir şey, yazmayı unutmayın. Yaşlı gözlerimden (göz yaşı değil, yaşlılık manasında) ötürü, paylaşılan görsellerden tam ayırt edemediğim bir tek Geralt’ın gözleri var, o yüzden bu kısma yorum yapamayacağım. Ama gözleri kitaplardaki gibi olan bir başka karakterimizden bahsetmeye başlayabilirim. Keşke yazarken de davul efekti koyabilseydik ama şartlar el vermiyor, siz isimden önce böyle bir şey varmış gibi okuyun: Yennefer.
Vengerbergli Yennefer
Birçoğunuzun, benim de pek çok yerde rastladığım gibi Yennefer için seçilen oyuncudan şüphe duyduğunu yahut uygun bulmadığını tahmin edebiliyorum. Oyuncu, Yennefer’in olması gerektiği kadar seksi ve güzel değil diyenler var, etnik kökeni için seçtiler diyenler var, yaşını biraz genç bulanlar var. Bu cümlelerin bir kısmı öznel estetik yargı belirttiği için herkesin güzellik anlayışına kimse karışamaz diyerek geçeceğim. Daha ziyade bu dizinin, kitapların yeni bir yorumu olduğunu sürekli aklımda tutarak yorum yapmaya çalışıyorum. Yennefer ile ilgili hem kitaplarda hem de oyunlarda hemfikir olunan noktalar belli; gerçekte olduğu yaştan genç gösteriyor, kuzgun karası dalgalı saçları var, devamlı olarak leylak ve Bektaşiüzümü kokuyor, giysi seçimini her zaman siyah – beyaz renklerden yana kullanıyor ve mora yakın bir mavi tonunda gözlere sahip. Henüz (Berna’nın geleceğe yönelik çıkarımlarını erteleyen bir şekilde) internetten koku yollama teknolojisine erişemediğimiz için burasını işin içine katmadan, geri kalandan memnun olabiliriz bence. Öznel olarak kıyafetini biraz daha klasik ve en azından siyah olmayan kemer detayını yahut işlemelerini beyaz bekleyebilirdim, olsun. Bir de biraz büyük mü gelmiş nedir, bu kostümün içinde biraz kırılgan geldi gözüme, özgüvenli, baskın ve kaprisli bir Yennefer imajı oluşmadı kafamda şu an. Tabii bunları henüz oyuncunun performansını görmediğimizi belirterek söylüyorum, dizi başlar ve kadın bir jestiyle darmaduman eder bizi belki, belli değil. Gözler mora yakın mavi, ona laf yok.
Cintra Prensesi
İki gözümün çiçeği, sevdalı bahar tomurcuğu Cirilla Fiona Elen Riannon’dan bahsedeceğim ama içimdeki hayrana hâkim olamamaktan korkuyorum. Sakince üçe kadar sayıyorum şu an. Evet, Cirilla diyordum, kendisini canlandıracak olan Freya Allan ilk seçildiğinde daha küçük mü gelmişti gözüme sanki? Dizinin ilk kitapları konu edineceği, dolayısıyla Ciri’nin de henüz 13-14 yaşlarında olacağı söyleniyordu ancak burada baya büyümüş bir Ciri var. Görseldeki orman, kitaplardaki tahmin ettiğim malum ormansa mesela Ciri’nin cidden küçük olması lazımdı. Diziyi izlemediğimiz için bilemiyoruz tabii, belki birtakım geçmişe dönüşler olacaktır. Zümrüt yeşili değil ama çakıra çalan mavi gözlü, lepiska saçlı bir Cirilla görüyoruz resimlerde. Beklediğimden daha olgun ama bir yandan da kanındaki kadimliği vurgulayan bir havası var gibi geldi bana, sizler ne dersiniz bilemiyorum.
Kurt, Kırlangıç ve Yıldız
Son olarak da biraz hem dizinin resmî hesaplarından hem de Henry Cavill’in Instagram hesabından paylaşılan logoya değinelim mi ne dersiniz? Üzerinde “En kötü canavarlar bizim yarattıklarımızdır.” şeklindeki isabetli cümle yer alan afişte gördüğümüz logo, bir çemberin etrafında birbirine bağlanan bir kırlangıç, bir obsidyen (volkan camı) yıldızı ve diğerlerine göre daha büyükçe olan bir kurt çiziminden müteşekkil. Logoyu görür görmez bunun Geralt, peşine sürüklendiği Zirael ve zaman zaman patlayacak volkan etkisi yaratan Yennefer üçlüsünün; birbirine iki uçlu kader kılıcıyla bağlanan ve sürekli bir ötekine geri dönen serüvenini anlatmak için çizilebilecek en iyi şeylerden biri olduğunu düşündüm. Sadece bununla dizinin hikâyesini vermiş olabilirler bize. Hype trenine biniyorum galiba, beni bırakın, siz devam edin.
Serinin hayranları olarak beklentilerinizin yüksek olduğunu biliyorum, böyle durumlarda insanı bazen hiçbir şey tatmin etmiyor. Hatta bazen oynadığımız oyunların yahut izlediğimiz filmlerin imgesi kafamızda o kadar baskın oluyor ki, bu görseller uyarlandıkları kitaplardan daha öne geçiyorlar. Bu yüzden tek bir ricam var, yayınlanan görsellere bakarken kendinize şunu sorun: Oyunlar hiç olmasaydı, sadece kitaptaki tasvirleri bilseydim, şu görsellere bakarak kimin hangi karakter olduğunu rahatlıkla ve depresyonlara gark olmadan anlar mıydım? Bence cevabınız evet olacak.
Bugün çeşitli kanallar vasıtasıyla yayımlanan görüntülerden sonra yaz sonu yaklaştıkça Netflix’ten dizi hakkında giderek daha fazla haber alabileceğiz gibi görünüyor. Hatta üç vakte kalmadan bir fragman da gelecektir diye ümit etmekteyim. Serinin sıkı bir takipçisi olarak yeri geldikçe diziden bahsetmek için bu sayfalarda sizlerle olacağım. O zamana kadar sizlerin de huzurunda seslenmek istiyorum; ey Netflix’teki yetkili ağabeylerim, ablalarım bir trailer, bir teaser, bir parça bir şeyler daha gösterin de dizi çıkana kadar konuşalım!
—
Not:
Yazıya iki adet yoğun düzeltme talebi aldık. Witcher kırmızı çizginiz, fark ettik. Witcher dizisinin çıkması itibariyle bu sayfalarda daha çok yazacağız, o yüzden bir defaya mahsus not düşeceğim.
Birincisi çok haklı bir itiraz, Geralt’ın bindiği ata verdiği isim olan Roach’ı Roche yazmışım. Bunu yazarken fark etmemiştim, etseydim Kızılgöz yazana kadar onu da zaten düzeltirdim ama önemli olan niyet, sonuç olarak metin içinde düzeltildi. Vernon Roche’un ayrı bir karakter olduğunu biliyorum yani, sıkıntı yok.
İkincisi ise oyunda da tek kılıç olduğuna hatırlatma yapmam. Bunu kısmen haksız bulduğum için metin içinde düzeltmedim. Birinci oyunun başında, Geralt ikinci bölüme kadar tek kılıç kullanıyor, bunu hatırlatmak istemiştim. Yazarken çokluk ekini kullanmışım, hâliyle net olmamış, bu benim hatam. Bahsettiğim durumu, oyunu oynayanların hatırlamasını beklemek çok da öyle değil.
İlginiz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.