Out

Out

Daredevil’ın tarihinde önemli çok yazar var ama iki tanesini özellikle öne çıkartıp altını çizeceksek, mutlaka bunlardan birinin Frank Miller, diğerinin ise Brian Michael Bendis olması gerekiyor. Evet, Ed Brubaker’a da ayıp ettiğimin farkındayım, ama Bendis’in Out serisi gibi daha tonla sağlam hikayesi varken, onu ayrı bir noktaya koymadan nasıl edebiliriz? Out, Daredevil’ın kimliğinin açık edilmesiyle başlıyor ve bunu konu alıyor. Bu öyküyü anlatırken takındığı tavır, Murdock’un süper kahraman kimliğiyle olan ilişkisini yatırdığı masa, hikayenin genel ağırlığı; hepsi o kadar ayrı kıymetli ki, bu tip şeylere bakıp da “vay arkadaş, helal olsun sana Bendis!” dememek mümkün değil.

 

The Man Without Fear

The Man Without Fear

Listemizin amacına belki de en ciddi anlamda hizmet eden seri bu, The Man Without Fear. Frank Miller’ın babadan oğlua Marvel efsaneleri Romita ailesinin Junior üyesi John Romita Jr. ile yazdığı The Man Without Fear, anladığımız kadarıyla Netflix dizisinin bir numaralı ilham kaynağı olacak; hikaye detaylarından, o siyah kostüme kadar. Bu seriyi elinize aldığınızda, nereyi övmeye başlayacağınızı bilemeyeceksiniz. Miller’ın kafayı yemeden önceki hâline münhasır harika tiradları mı, Romita, Jr’ın Marvel ile özdeşleşmiş harika çizimlerini mi, yoksa ikilinin ortaya çıkıp yarattıkları muhteşem sinerjiyi mi? Bizce hepsini övelim, aradan çıksın!

 

Yellow

Yellow

Daredevil: Yellow, karakterin orijin hikayesine dönüp bakan bir iş. Bu bakımdan zaten Netflix dizisi için çok kritik bir yerde duruyor. Daha da önemlisi, arkasında duran muhteşem ikili. Spesifik olmak gerekirse, o ikilinin yazar olanı. Batman: The Long Halloween, Spider-Man: Blue, Superman: For All Seasons gibi başyapıtları ardı ardına çıkartan ikili Tim Sale ve Jeph Loeb, Yellow hikayesinin de mimarlarıydılar. Peki bu niye önemli bizim için? O ikiliden Jeph Loeb, bugün Marvel’ın televizyon departmanının başında duruyor. Yani Daredevil’dan en sorumlu adam kendisi şu anda. Yellow’a bakınca, insan ister istemez şunu hissediyor: Evet, Daredevil emin ellerde!

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

6 Comments

  1. Dizinin yayınından tam 1 gün önce bunların paylaşılması da ayrı bir güzel olmuş 😀 Rahat rahat okuruz …

  2. Berke Kadam Reply

    Çok güzel yazı. Serileri okumak isteyenler için Out (İfşa) ve Yellow’un (Sarı) Türkçe basımı olduğunu belirtelim. Guardian Devil de yıllar önce Koruyucu Melek olarak yayınlanmıştı; hala bulunabilir mi, o kopan sayfalarla okunmak istenir mi bilemiyorum.
    Ayrıca Spider-Man’in Noir ve Blue’su da çok güzeldir, onları hatırlattı yazı bana. Spidey’i tam olarak tanımak isteyen herkes Blue’yu okumalı bence.

  3. Ogan Dağçınar Reply

    Romita Jr.’nin çizimlerine gıcık olan bir tek ben miyim?

  4. Son derece güzel bir liste olmuş, elinize sağlık. Elbette seçimler hakkında yine de bir iki diyeceğim var ama öncelikle giriş kısmındaki tespitlerinizin ne denli yerinde olduğuna değinmek istiyorum. Tamamen veya kısmen Marvel’ın Batman’i olması amacıyla yayın hayatına başlayan veya sonradan üzerlerine böyle bir misyon yüklenen karakterler arasından sınır tanımayan deliliğiyle Moon Knight benim için ayrı bir yere sahip olsa da Daredevil’ın yalnızca Marvel adına değil, Amerikan çizgi roman ekolü adına çok özel bir noktada durduğunu kabul etmek gerekir.

    Bahsettiğiniz gibi Daredevil üzerinde emeği geçen sanatçıların pek çoğu alanlarında ustalaşmış isimler. Karakterimiz, bu isimlerin her birinin kendilerinden bir şeyler katmasıyla şekillendi yıllar boyunca. Bu gelişim sürecinde de çizgi roman dünyasında kalıcı bir yer edindi. Öyle ki Daredevil dendiğinde zihinlerimizde oluşan “kalite” algısı, dünyanın parmakla gösterilebilecek çizgi roman sanatçılarının büyük bölümünü hikayelerinde ağırlayan Batman söz konusu olduğunda bile bu denli etkili olmuyordur. Batman, aynı dönemde birkaç devam eden serisinin yayımlanmasını farz kılan devasa bir marka olduğu için bu konuda kaçınılmaz bir biçimde belli dezavantajlara sahip. Öte yandan Daredevil’ın dümenine oturan her yazar omuzlarına somut bir yük sırtlamak durumundadır.

    Hal böyle olunca Daredevil, adına böyle bir liste hazırlaması en zor karakterler arasına giriyor. Bir zamanların DC’sinin aksine grafik roman yayınlarının üzerine hiçbir zaman fazla düşmeyen Marvel’dan çıkması da büyük oranda uzun soluklu serilerden tek tek hikaye ayıklama zorunluluğu doğuruyor. Bu uzun süreli yayın dönemlerinden en büyük önem teşkil edeni şüphesiz ki Frank Miller’ın dönemi. Öyle ki, kişisel düşünceme göre, Miller Daredevil’la olan bu efsane serüveninin ardından DC’de modern Batman’in yapı taşı olan birkaç esere imzasını atmasıyla Daredevil’ın Batman’i takip eden bir karakter olmadığını hatta belli bir oranda ilham kaynağı dahi olabileceğini göstermiştir. Yani evet, eğer bu listeye yalnızca tek bir ismin iki eseri dahil olabilecekse o kişi Miller’dan başkası olmaz ki Born Again ve The Man Without Fear eserlerinin Daredevil külliyatındaki ağırlıklarını tartışmaya gerek yok.

    Listedeki derdim ise Daredevil Noir’le. Fazla kafa yormadan kolay tüketilebilecek bir seri ve bu sebeple tavsiye listesine alınabilir tamam da diğerlerinin yanında sırıttığı da aşikar. Şöyle bir düşünüyorum Noir, Matt Murdock’a veya Daredevil’a ne gibi bir farklı bakış açısı kazandırmış olabilir diye ama bir cevap bulamıyorum. Bunun yerine ya Bendis’i ikileseniz veya Brubaker’dan bir hikaye dahil etseniz çok daha güzel olurmuş. Bendis’in dönemi baştan sona bir şaheser ve bu sebeple seçim iyice zorlaşıyor, ama “Hardcore” hikayesinin de tadı başkaydı şimdi. Out’ın yanına o gelebilirdi. Brubaker’dan ise Daredevil’la olan ilk macerası The Devil in Cell Block D en makulü olur sanırım, hem büyük bölümünün cezaevinde geçmesiyle farklı bir tat yakalamıştı. Listenin biraz genişletilmesi durumunda da illaki dahil olması gereken iki öğe var: Frank Miller’dan The Elektra Saga ve Mark Waid’den Ikari Arc. Aslında Waid’in Eisner ödüllü serisinin parlayan hikayesi Ikari olmaktan çıkacak beklentisi içindeyim şu sıralar. Waid ve Samnee şu anda final story arc’larını yayımlamaktalar ve hikayeye merak uyandırıcı bir giriş yaptılar. Şu aylarda unutulmayacak bir Daredevil hikayesine daha sahip olabiliriz kısacası.

    Bu arada epeydir yorum yazmıyordum. Yiğitcan hocam kusuruma bakmayın artık, geçen tartışmamızda biraz yarıda bırakıp kaçmış gibi oldum 🙂 O günlerde internet başında çok vaktim olamadı maalesef. Gerçi zaten verdiğiniz cevaplar büyük oranda tatmin etti beni.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.