Bazı seriler vardır, o kadar uzun bir tarihe sahiptirler ki bir türlü başlayamazsınız. Batman’in te Detective Comics, Superman’in te Action Comics olduğu zamanlardan itibaren kim oturup okuyacak şimdi mesela?
Yani demek istediğim, bu tip şeyler insanın gözünü korkutur ve bu sebeple bir türlü o hep başlanmak istenen epiklere başlamak imkansız gelir, zaman geçtikçe bu büyük hikayelere hep bir yenisi eklenir ve bir süre sonra bu başlama hevesimizden tamamen vazgeçeriz.
Mobile Suit Gundam’ı mutlaka duymuşsunuzdur. 1979 Yılında büyük usta Yoshiyuki Tomino tarafından yaratılan bu seri, dünya üzerinde, özellikle de Japonya’da bir fenomen olmuş durumda. Hatta öyle bir fenomen ki Japonya’da heykelleri bile var, memleketin kültürel miraslarından biri olarak görülüyor.
Eğer, Gundam külliyatına girişmek gibi bir isteğiniz varsa fakat yüzlerce ayrı bölüm gözünüzü korkutuyorsa, sizin bu geçişinizi yumuşatmak ve neyi ne sırada izlemeniz gerektiğini söylemek için ufak bir rehber hazırlayayım dedim. Bu rehberi okuduktan sonra Gundam külliyatı ile ilgili kafanızda herhangi bir soru kalmayacak, ortamlarda “hehe Gundam tabii ki toprağım” diye gezebileceksiniz.
Bilmeniz Gerekenler
– Gundam külliyatının bir genel devamlılığı, bir de alternatif evrenli hikayeleri var. Genel devamlılığa bağlı hikayeler UC yani Universal Century zamanında geçer. Alternatif evrenler ise AU, yani Alternative Universe olarak geçer ve kendi aralarında ayrılırlar, şimdilik çok kafanızı karıştırmamak adına sadece UC ve AU kısaltmalarını bilseniz yeter.
– Gerçekten külliyatta izleyecek bir şey kalmayınca girişmeniz gereken MS IGLOO gibi serileri bu listeye katmadım, onları ancak bütün ana serileri izledikten sonra izlemenizi tavsiye ediyorum.
-Listeyi bütün serilerin hikayesinin gidişatına göre kronolojik bir şekilde hazırladım, yayın tarihlerine göre değil, bu sıradan izlerseniz genel Gundam evreni olan UC evreninin hikayesini anlayabilirsiniz.
Universal Century
Gundam evreninin başladığı ve ana hikayelerin geçtiği devamlılığa Universal Century yani UC deniliyor. Genel hikaye çatısı uzay kolonileri ve dünya arasındaki savaş üzerine kuruluyor ve bu bağlam dahilinde insanoğlunun geleceği ile ilgili pek çok sözü var UC öykülerinin.
Universal Century, her Gundam külliyatına girişecek kişinin mutlaka izlemesi gereken serileri içeriyor, bunlar hikayesel kronoloji olarak şu şekilde ilerliyor.
Mobile Suit Gundam
79 Yılında çıkan ilk Gundam serisi, genel olarak bütün Gundam hikayelerinin de prototipi aynı zamanda. Bundan sonra çıkan bütün seriler bir şekilde ilk Gundam’ın varyasyonları halinde çıkıyor. Amuro Ray, Char Aznable gibi karakterler ve bunların klonları hep devamlılığı gelen Gundam hikayelerinde mevcut. Meşhur “One Year War” bu seride gerçekleşiyor.
Mobile Suit Gundam: The 08th MS Team
Ana devamlılıkta ilk Gundam’dan sonra gelen hikaye bu. Aslında öykü One Year War dahilinde geçiyor fakat burada savaşın kahramanlarından çok piyadelerin ve yer kuvvetlerinin yaşadıkları anlatılıyor. Çoğu sağlam Gundam takipçisinin en sevdiği mini serilerden biri.
Mobile Suit Gundam: 0080 War in The Pocket
Serinin yaratıcısı Yoshiyuki Tomino’nun dışında ilk kez bir Gundam hikayesi bambaşka bir isim tarafından yönetildi bu da Fumihiko Takayama idi. War in The Pocket, diğer Gundam serileri savaşı anlatırken daha kişisel bir öykünün izinden gitti. 10 Yaşındaki bir çocuğun One Year War’da geçirdiği travmalarla ilgili. Savaşlar ile ilgili söyleyecek çok sözü olan bir mini seri.
Mobile Suit Gundam: 0083 Stardust Memory
0080 Gibi bir başka yan hikaye. One Year War’dan tam olarak 4 yıl sonra geçiyor. Kolonilerin tarafını temsil eden Principality of Zeon’un ordusundan kalanların federasyon ile girdiği bir gerilla savaşını anlatıyor.
Mobile Suit Gundam Zeta
Mobile Suit Gundam serisinin devamı. İlk MSG hikayeyi dünyayı temsil eden federasyonun tarafından anlatıyorsa bu da olayı biraz daha Zeon perspektifine çekiyordu. Tüm Gundam serileri içinde en çok akılda kalanı ve bilinenidir. Özellikle ilk MSG’de karşımıza ana karakterin düşmanı olarak çıkan Char Aznable’ı bu hikayede ana karakterlerden biri olarak görüyoruz.
Mobile Suit Gundam: Double Zeta
Gundam Zeta’nın devamı. Zeta’nın sonunda olanların hemen devamında başlıyor. İlk yarısı her ne kadar biraz daha hafif ve komedik bir tonda geçse bile ikinci yarısıyla ciddileşiyor. Gundam severler Double Zeta’nın ilk yarıda girdiği tondan epey şikayetçi olsa da Double Zeta’da, Haman Karn gibi önemli karakterleri tanıyoruz.
Mobile Suit Gundam: Char’s Counterattack
Mobile Suit Gundam’ın ana karakterleri Amuro Ray ve Char Aznable’ın hikayesinin sonu. Bu bir seri değil, bir film. Özellikle bütün Gundam külliyatına girişeceklerin izlemesi gereken tarihi değeri olan bir film. Her ne kadar senaryo olarak çok büyük karışıklıklara kurban gitmiş olsa da son 15 dakikası Gundam tarihinin gelmiş geçmiş en ikonik kareleri olarak hatırlanır.
Mobile Suit Gundam: Unicorn
UC külliyatında günümüzde yapılan en son iş. Char’s Counterattack’tan sonra Universal Century evreninde yaşanan şeylere bir nokta koyar nitelikte. Unicorn Gundam, gelmiş geçmiş en güzel Gundam hikayelerinden biri ve 7 adet mini filmden oluşuyor. Sadece Gundam evreni için değil, animasyon dünyası için de çok büyük önem taşıyor. Hikayesi, mesajı, kalitesi ve prodüksiyonu ile ödül üzerine ödül kazandı zaten, sadece müzikleri bile ciddi anlamda oturup dinlenmeyi hak eden bir iş.
Mobile Suit Gundam: F91
Tomino tarafından apayrı bir seri olarak hazırlanan fakat bütçe sıkıntılarına kurban giden F91 film olarak karşımıza çıkıyor. Kaliteli animasyon, değişik bir Universal Century hikayesi ve UC evreninin geleceğine dair verdiği cevaplarla biraz iç buruyor olsa da, izlenmeyi kesinlikle hak eden bir film.
Mobile Suit Gundam: Victory
Tomino’nun büyük depresyonunda yazdığı ve Universal Century serisinin uzak geleceğinde geçen bir hikaye. Yapı olarak çok karanlık, Tomino’nun “Kill Em’ All” serisi olarak biliniyor. Gundam hayranları arasında hiç popüler değil ama yine de uzak UC işi olarak izlenmesi gerekli. Devamlılık açısından önemli.
1 Comment
Doğru düzgün çevirisi yok animenin