Ay’la ilgili en büyük gizemlerden biri olmuştur her zaman “Ay’ın karanlık yüzü”. Düşünsenize, üzerine şiirler yazılmış, adı albümlere konulmuş; bizim olup olabileceğimizden defalarca daha bilge adamlar komple romanlar çıkartmışlar orada neler olduğuyla ilgili. Çok acayip bir fenomen hakikaten de. Dünyayı daima tavaf eden bir cisim var, ama bu cismin ve Dünya’mızın eksen açıları öyle şekillerdeler ki, biz sadece bir tarafını görebiliyoruz daima.
Öteki tarafta ne olduğu yıllar boyunca ciddi bir merak konusu oldu. 60’larda Soğuk Savaş’ın gazıyla başlayan Uzay Çağı’na kadar “Karanlık yüzde neler saklı?” sorusunun cevabını alamadık bir türlü. Şimdi komik geliyor ama, o zamanlar insanlar öteki tarafta uzaylıların olabileceğine gerçekten inanıyorlardı. Tabii ki Ay’a gidildi, teleskoplar yollandı, görüntüler alındı ve durumun böyle olmadığı net bir şekilde ortaya çıktı nihayetinde. Hatta öyle bir noktaya geldik ki, bugün evimizin konforunda, YouTube’da bir tıkla öteki tarafta ne olduğunu görebiliyoruz. Jules Verne görseydi aklını yitirirdi herhalde.
Bahsettiğim video, NASA’nın geçenlerde paylaştığı, bizim de Engadget’ta gördüğümüz bir şey. Ay’ın uzak tarafından görüntüler alan Lunar Reconnaissance Orbiter’ın yolaldığı verilerin bilgisayar grafikleriyle toparlanmasıyla ortaya çıkmış. Aslında konsept çok basit gözüküyor fakat NASA o denli şık sunmuş ki, insan kendini minicik hissediyor gerçekten. Videoda iki açı var, birincisi, Dünya ile Ay’ın sahip olduğu hayali çizgiye sabitlenmiş bir açı, ikincisi de görüntünün Ay’a sabitlendiği. Özellikle ikincisi, inanılmaz bir feza görüntüsü koymuş ortaya.
Ay’ın karanlık yüzüyle ilgili çok hoş da bilgileri var videonun. Örneğin ben, ne yalan söyleyeyim, öteki tarafın bizim gördüğümüz yüzde olan karanlık düzlüklere (maria) sahip olmadığını bilmiyordum. Öteki tarafta çok daha fazla krater var. Bunun sebebi, arka tarafın devamlı meteorlar ve düşen gökcisimleriyle bombardımana tutuluyor olması. İnsana ilginç geliyor gerçekten değil mi? Ay sanki orada durup bizi koruyan bir muhafızmış gibi? Acayip hakikaten.
Video şu şekilde efendim. İyi seyirler!
3 Comments
Bir tanesin geekyapar.
Aynı yüzey değil mi şimdi bu görüntüler?
Yerde ki bir gözlemci sonsuza kadar Ay’ın hep aynı yüzünü görür.Bunun nedeni Ay’ın kendi ekseni etrafında dönme süresinin Dünya etrafında ki yörüngesinde dönme süresiyle aynı olmasıdır. Sonuç olarak Güneş tutulması gibi Ay’ın gördüğümüz yüzeyinin hiç ışık almadığı durumları gözlemlemek için gönderilmiş uydular görünmeyen tarafı tam aydınlık halinde gözlemleyebiliyorlar bu video’da görüldüğü gibi. Bu linkte de bizim bildiğimiz yüzeye bakabilirsin. http://nedennasil.com/wp-content/uploads/2007/06/lunation_ajc.gif
Ayrıca karanlık yüzey görebildiğimiz yüzeye göre daha düzdür. Bunun nedeni oluşum sırasındaki meteorların çarpma şekilleridir.